80 vuotta sitten Suomeen saatiin ensimmäinen vihje Operaatio Barbarossasta

Operaatio Barbarossasta eli Saksan suuresta idänretkestä saatiin ensimmäinen vihje 80 vuotta sitten eli 16.12.1940. Kenraalimajuri Paavo Talvela oli marsalkka Mannerheimin lähettämänä ottamassa selvää Saksan johdon suhtautumisesta Suomeen. Hän tapasi kyseisenä päivänä yhdessä Suomen Saksaan sijoitetun sotilas-asiamiehen, eversti Walter Hornin kanssa kenraalieversti Franz Halderin, joka oli Oberkommando des Heeresin eli Saksan maavoimien yleisesikunnan päällikkö. Keskustelussa sivuttiin mm. Suomen poliittista tilannetta Ahvenanmaan kysymystä, Petsamon nikkeliä, Suomen ja Ruotsin personaaliunionia ja Saksan apua Suomelle.

Keskustelussa Halder kysyi Talvelalta päiväkirjansa mukaan näin: “Pyydän tietoa, kuinka paljon tarvitaan aikaa huomiota herättämättömään hyökkäysvalmiuteen kaakon suuntaan.”  Talvela ei edes Vilho Tervasmäen ja Sampo Ahdon toimittamissa ja 1976 hänen kuolemansa jälkeen ilmestyneissä muistelmissa avaa keskustelua muulla tavoin kuin, että Halder puhui asiasta, josta hän kielsi laittamasta paperille mitään ja josta saisi puhua vain Suomen yleisesikunnassa. Keskutelun tämä sisältö kuitenkin selviää Halderin henkilökohtaisesta päiväkirjasta, joka on säilynyt.

Talvelan tasoiselle sotilaalle Halderin tasoisen sotilaan esittämän kysymyksen tarkoitus ei ole voinut jäädä epäselväksi. Ei Halderia voinut tällainen asia kuin Suomen liikekannallepanon nopeus  painopisteenä Kannas muusta syystä kiinnostaa kuin että tietoa tarvittiin jonkinlaiseen suunnitelmaan.

Jutun pääkuva: Talvela oli ilmeisesti ensimmäinen suomalainen Hornin ohella joka sai alustavan tiedon operaatio Barbarossasta. Jos ei Halderin suoraan kertomana niin ainakin hän lienee aavistanut jotakin olevan tekeillä idän suuntaan. Sa-Kuva vuodelta 1942.

Talvela palasi Suomeen tavattuaan mm. valtakunnanmarsalkka Hermann Göringin ja hän raportoi matkastaan Mannerheimille ja vastavalitulle uudelle presidentille Risto Rytille 20. joulukuuta 1940. Saksan kiinnostus itäiseen suuntaan on siis tuolloin tullut jossakin muodossa Suomen korkeimpien päättäjien tietoon.Kenraalieversti Franz Halder kysyin Talvelalta 16. joulukuuta 1940 miten nopeasti Suomi pystyisi asettamaan armeijansa liikekannalle “kaakon suuntaan”. Saksalaisia kiinnosti Suomen osallistuminen operaatio Barbarossaan hyökkäämällä Laatokan jommalta kummalta puolelta itään. Halder oli täysin selvillä Barbarossasta, jonka yleisohjeen Hitler allekirjoitti kaksi päivää Talvelan käynnin jälkeen 18.12.1940.

Avainsanat: ,

Share This