Aikuiset lähtivät muualle, yksi kerrallaan

Pauli Järvenpää

Niin siinä sitten kävi kuten ounasteltiin: presidentti Donald Trumpin hallinnon viimeinen ”aikuinen” – puolustusministeri, neljän tähden kenraali James Mattis – sai presidentistä ja hänen oikkuilustaan ja tietämättömyydestään tarpeekseen ja luopui vuoden vaihteessa tehtävistään.

Mattisin lähtölaskenta oli jo alkanut, se tiedettiin, mutta yleisesti odotettiin, että hän pysyttäytyisi virassaan aina maaliskuulle saakka. Ilmeisesti hän oletti presidentin antavan hänelle joka tapauksessa potkut, ja niin hän käytti tilaisuutta hyväkseen ja irtisanoi itsensä.

Näin Trumpin hallinnon huipulta, ministeritasolta, ovat poistuneet (joko tylysti pois potkittuina tai omasta tahdostaan) lähestulkoon kaikki ne, joilla oli aiempaa hallintokokemusta ja osaamista hoitaa maailman edelleenkin vahvimman ja merkittävimmän supervallan elintärkeitä etuja.

Mattisin henkilöön yhdistyivät huikeat määrät ulko- ja turvallisuuspoliittista tietämystä sekä syvällistä sotilaallista käytännön kokemusta. Hän on kenraali, jota monesta hyvästä syystä pidettiin Washingtonissa liittolaisuussuhteiden ja kansainvälisen yhteistyön ankkurina. Tämä tuli esille yhä uudestaan ja uudestaan, oli sitten kysymys NATO:sta ja sen merkityksestä transatlanttisissa suhteissa tai Yhdysvaltain liittoutumisesta vaikkapa Japanin ja Etelä-Korean tapaisten keskeisen tärkeiden maiden kanssa.

Toisaalta presidentti Trumpin kokemus näissä kysymyksissä on ohuttakin ohuempaa. Presidentille kirjoittamassaan erokirjeessä Mattis sanoi sen suoraan: ”Sinulla on oikeus saada puolustusministeri, jonka näkemykset ovat paremmin kohdallaan sinun näkemystesi kanssa.”

Ministerin tehtäviä nousee viransijaisena hoitamaan tähän saakka varapuolustusministerinä toiminut Patrick Shanahan, joka oli tullut Pentagoniin kesällä 2017 asekehityksestä ja –hankinnoista vastaavaksi varaministeriksi. Erityisesti hänen vastuullaan oli uusi presidentin ideoima puolustushaara, Space Forces.

Viimeisinä toiminaan ennen nimitystään Shanahan johti myös korkea-arvoista työryhmää, jonka tehtävänä oli virtaviivaistaa Pentagonin työ- ja päätöksentekokäytäntöjä. Jo sitäkin aiemmin puolustushallinto, erityisesti puolustusteollisuus ja sen asehankintakuviot olivat tulleet Shanahanille tutuiksi lentokonevalmistaja Boeingin johtotehtävistä.

Näissä suhteissa Suomikin on varmasti Shanahanin kartalla, onhan Boeingin valmistama Super Hornet –hävittäjä yksi niistä viidestä vaihtoehdosta, joiden joukosta Suomi valitsee uudet hävittäjäkoneensa.

Pauli Järvenpää
International Centre for Defence and Security (ICDS), Tallinna


Kuvituskuva: Yhdysvaltojen entinen puolustusministeri, kenraali evp James Mattis. Kuva: US Department of Defense

Avainsanat: , , , ,

Share This