Asedirektiivi aiheuttaisi suurta vahinkoa ilman mitään hyötyä

EU valmistelee direktiivejään kuin salaseura. Asedirektiivi on yksi jäävuoren huippu ja kertoo huomattavasti suuremmista valuvioista unionin päätöksenteossa. European Shooting Confederationin lainsäädäntökomitean puheenjohtaja Jorma Jussila kertoo Suomen Sotilaalle kuinka asedirektiivi vietiin käsittelyyn sammutetuin lyhdyin.

Teksti: Jorma Jussila

Erkki Tuomioja valitteli loppuviikosta, ettei näe mitään syytä miksi itselataavia aseita tarvittaisiin. Erkki hyvä, näkemistä helpottaa suuresti, jos avaa silmänsä ja ymmärtämistä, jos avaa korvansa ja kysyy. Tosin siinä voi joutua punnitsemaan omia näkemyksiään, mikä toisaalta lisää tuskaa.

On kyllä inhimillistä, että varmimmat mielipiteet on niillä, jotka vähiten tietävät. Tämä on hyvä meidän jokaisen muistaa.

Olen European Shooting Confederationin luottamustehtävässä toimiessani painiskellut aselakiasioiden kanssa jo vuoden.

Direktiivimuutoksen valmistelu on alkanut vuonna 2014 julkaistun Komission raportin 716 jälkeen. Valmistelun teki italialaisen Fabio Marinin johtama Firearms Task Force ja sen avuksi koottu Firearms Expert Group. Olen yrittänyt saada selville ketkä asiantuntijaryhmään kuuluvat ja mikä heidän pätevyytensä on, mutta varsin huonolla menestyksellä. Marini ei ole suostunut kertomaan. Ampumaharrastuksen edustajia ryhmässä ei ole eikä Marini ole meitä sinne pyynnöistä huolimatta päästänyt. Sen sijaan mukana ovat mm. Saferworld ja Small Arms Research Survey Institute (http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=2931&Lang=FI).

Valmistelu on siis tapahtunut kuin jonkin salaseuran toimesta.

Olen kuitenkin välittänyt Marinille jo varsin aikaisessa vaiheessa tiedon siitä, että itselataavien aseiden kieltäminen aiheuttaa merkittäviä seurauksia lailliselle harrastustoiminnalle, asekaupalle sekä Suomen maanpuolustukselle ja tulee maksamaan Suomen valtiolle satoja miljoonia euroja. Paperit ovat tainneet päätyä roskiin, koska direktiivin nyt julkaistussa lisäyspaperissa suoraan valehdellaan, ettei tällaisia seurauksia muka ole.

Laillisen käsittely- ja kuulemisjärjestyksen ohittaminen Pariisin tapahtumiin vetoamalla on pelkkä tekosyy. Ei tämmöisiä direktiivipapereita laadita yhdessä päivässä. Aina 18.11. saakka Marini vakuutti, ettei mitään direktiiviluonnosta olekaan eikä mitään aikataulua tai etenemissuunnitelmaa. Minä sentään kysyin sitä moneen otteeseen. Sitten yhtäkkiä 18. päivä ilmoitetaan, että tässä se nyt on, päätös tehdään samana päivänä ja ministerikokous on 20. päivä. Vaikuttaa siltä, että Marinin porukan tavoitteena on koko ajan ollut laillisesti omistettujen aseiden vähentäminen ja ampumaharrastajien kollektiivirankaiseminen jostakin mihin lainkuuliaiset harrastajat eivät ole syyllistyneet. Pariisin terrori-isku tarjosi vain oivan tekosyyn.

Jos ihmisiä voitaisiin rangaista siitä, että he voivat mahdollisesti syyllistyä rikokseen, istuisimme kaikki vankilassa. Sellainen ei kuulu eurooppalaiseen oikeuskäsitykseen.

Toivon hartaasti, että poliitikot eivät purematta niele, jonkun Brysselin byrokraatin ideoita vain osoittaakseen, että olemme joukkuepelaajia. Direktiivimuutos hävittää Euroopasta satoja tuhansia laillisesti omistettuja aseita. Mahtaakohan muutosesitys olla Suomen perustuslain mukainen? Se myös ohjaa poliisin rahaa ja henkilöresursseja lainkuuliaisten harrastajien vainoamiseen ja on kaikki pois laittoman asekaupan valvonnasta ja terrorismin vastaisesta taistelusta. En usko, että ISIS voi toivoa parempaa joululahjaa.

Ne detaljit, joita esitykseen on kirjattu kuten itselataavien aseiden kielto ovat loppujen lopuksi vähemmän tärkeitä.

Tekstiä tullaan aivan varmasti vielä muuttamaan. Verrattomasti tärkeämpää olisi poliitikkojen puuttuminen siihen törkeään demokratian ja parlamentarismin maahan tallomiseen, jota direktiivimuutoksen valmistelussa on harjoitettu.

Toivoisin myös poliitikoiltamme uskallusta lyödä nyrkki Brysselissä pöytään ja sanoa: “Meitä ette muuten vie kuin sokeaa poikaa risukossa”.

Joku sanoi, että Suomella on pienenä maana niin vähän painoarvoa. Ei arvovalta ole koosta kiinni, vaan taidosta.

Kirjoittaja on European Shooting Confederationin
Lainsäädäntökomitean puheenjohtaja

Avainsanat:

Share This