Dragsvikin rannikkojääkäri vapaaehtoisena Ukrainassa

Kun Suomen Sotilaan toimittaja kuuli, että varusmieskoulutuksensa samassa komppaniassa (1JK/KJK) Dragsvikissä suorittanut Carolus Löfroos on mukana Ukrainan asevoimien puolella Itä-Ukrainan kapinallisia vastaan taistelevan vapaaehtoisen Azov-pataljoonan riveissä, otti toimittaja mieheen yhteyttä pienen haastattelun merkeissä.

SS: muutama sana itsestäsi Carolus Löfroos?

CL: 26 vuotta, sinkku, Sundsvallista, perhe osin Suomesta ja puhun valitettavasti Suomea huonommin kuin olisin toivonut.

SS: Millainen on arki siellä?

CL: Ennalta-arvaamaton, arkinen mutta omalla tavallaan viehättävä, myönnettäköön.

SS: Miten mielestäsi varusmiespalvelus Dragsvikissä valmensi sinua nykyiseen tehtävään?

CL: Se oli hyvää aikaa. Mitään en lisäisi. Kovaa, asiallista, oikeudenmukaista ja ilman turhia kotkotuksia. Epäsuoralta tulelta suojautumista olisi voitu harjoitella enemmän. Se mitä harjoittelimme valmisti kuitenkin kohtaamaan sen mitä nyt olen kohdannut.

SS: Koskien vastapuolta – näkyykö venäläisiä joukkoja?

CL: Vaikea sanoa. Mutta katsokaa kuinka hyvin ”separatistit” pärjäsivät Ukrainan armeijaa vastaan elokuun jälkeen. A-tarvikkeista, vaunuista, varusteista tai miehistä ei ole pulaa. Verratkaa kartalla separatistialueiden kokoa muuhun Ukrainaan. Luuletteko, että nämä olisivat omin voimin voineet pärjätä koko muulle Ukrainalle? En tiedä onko maassa tuhansia venäläissotilaista, mutta sen tiedän, että Venäjä on sekaantunut konfliktiin erittäin paljon.

SS: Millainen varustus teillä on?

CL: Henkilökohtainen varustus, aseita lukuun ottamatta, on usein itse hankittua ja näin ollen sangen vaihtelevaa. Jakovarustus, jos sitä sanaa haluaa käyttää, on käypää mutta ei kovin hohdokasta. Azov on varustukseltaan kevyttä jalkaväkeä, ml. raskas-kk, kraanaatti-kk ja eri sinkoja. Myös epäsuoran tulen jaoksia löytyy, koostuen pääosin kevyistä ja raskaista kranaatinheittimistä. Myös jonkin verran pst-aseistusta ja hiukan it-aseita löytyy. Saman tyyppisiä kuin Ukrainan armeijalla, ts. neuvostoaikaista, niin uutta kuin vanhaa. Myös vanhat aseet toimivat, kunhan käyttötarkoitus on oikea.

SS: Mikä on ukrainalaisjoukkojen moraali?

CL: Olosuhteet huomioiden hyvä, vihollisen kohdistamasta propagandasta ja disinformaatiokampanjoista huolimatta. Joukot taistelevat kuitenkin oman itsenäisyytensä puolesta. Poikkeuksia ja viideskolonnalaisia toki löytyy, mutta ukrainalaisilla on vahva halu päättä itse omista asioistaan.

SS: Uskotko rauhanomaiseen ratkaisuun?

CL: Ainahan sitä voi toivoa, mutta epäilen. Tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta ja kun seuraa kehitystä Suomen, Ruotsin ja Baltian lähialueilla kasvaa huoleni siitä, että tilanne todennäköisemmin eskaloituu kuin että ei.

SS: Mitä meidän eurooppalaisten tulisi mielestäsi oppia tästä?

CL: Katsokaa kuinka Venäjä toimii naapureitaan vastaan. Heidän propaganda- ja disinformaatiokoneistonsa syöttää jatkuvasti disinformaatiota, myös meidän kotimaissamme. Mitään mitä sieltä tulee ei voi pitää faktana. Ne asiat jotka omin silmin näen ja sitten luen seuraavana päivänä venäläismediasta eivät mitenkään muistuta toisiaan. Valheet vain paisuvat. En väitä, että Ukraina, jolla sama henkinen koti kuin Venäjällä, olisi syytön. Molemmat osapuolet ovat tulittaneet siviilejä. Ikävä asia, joka ilmeisesti vain kuuluu sodankäyntiin. En usko, että kumpikaan osapuoli systemaattisesti tulittaa siviilejä jatkuvasti, vaan, että kyseessä ovat vahingot, vaikka Venäjän propaganda muuta väittää.

Oma ymmärrys ei riitä käsittämään ”uutta” tapaa käydä sotaa. Tapaa jossa ensin vallataan toinen valtio ja sitten ollaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vaikea keksiä nimeä tälle sodankäyntitavalle. Hämäyssota? Osaajien ja ymmärtäjien tulisi tutkia asiaa huolella ja yrittää keksiä toiminnalle vastalääkettä. Tällaistakaan sotaa emme halua yhtään lähemmäs rajojamme.

SS: Suosittelisitko valintaasi muille?

CL: Jokainen tekee niin kuin oikeaksi katsoo. Suosittelen kuitenkin harkitsemaan useampaan kertaan ennen lähtemistä.

SS: Onko teitä ulkomaalaisia paljon siellä?

CL: Ei kovin montaa. Oma näkemykseni on, että muutamia kymmeniä. Putinin mainitsemia NATO-legioonia, eurooppalaisia fasisteja, CIA:ta ja muita ihmeellisyyksiä en ole havainnut. Meitä on muutama, eritaustainen ja erilaisilla näkemyksillä varustettu joukko Ukrainan ystäviä jotka yritämme tehdä parhaamme.

SS: Kuinka venäläiset kohtelevat vankeja ja siviilejä, onko mikään muuttunut sitten Berliinin vuonna 1945?

CL: Lyhyesti sanottuna – ei ole. Jokin aika sitten jäi kaksi meikäläistä vangiksi. Toisesta ei sen jälkeen kuulunut mitään. Toisen matkapuhelimesta oli löytynyt omaisten puhelinnumero, joille separatistit soittivat ja ilmoittivat, että nyt ammumme poikanne.

Venäläiset ei juuri peittele tapaa jolla kohtelevat sotavankejaan, vaan käyttävät sitä pelotteena. Aiheesta löytyy paljon aineistoa internetistä.

Tämän lisäksi kuulemme paljon huhuja. Ikäviä asioita. Mutta koska minulle ei ole mahdollisuutta varmentaa näitä tarinoita, en kommentoi niitä sen enempää.

SS: Näin siis Carolus Löfroos. Suomen Sotilas ei lisää, väitä mitään tai edes kommentoi. Välittää vain yhden miehen tarinan, tai pienen osan siitä. Tarina ei kuitenkaan jää tähän.Suomen Sotilas tekee myös toista haastattelujuttua Ukrainan vapaaehtoistaistelijoista.

Lue haastattelu alkuperäiskielellä ruotsiksi täältä:

Läs intervjuen på svenska här:

http://www.suomensotilas.fi/dragsvik-kustjagare-strider-i-ukraina

Avainsanat: , ,

Share This