Ei enää pieniä vihreitä miehiä

Pauli Järvenpää

Ellei kysymys olisi pohjimmiltaan niin vakavista asioista, olisi myönnettävä, että Venäjän ajoitus Asovanmerellä oli suorastaan mestarillinen:

Kun Euroopan unionin jäsenmaiden katseet oli suunnattu Iso-Britannian brexit-sekoilujen suuntaan ja kun presidentti Donald Trumpin Yhdysvalloissa uutisten kärkenä oli latinalaisesta Amerikasta Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle marssiva pieni ja resuinen siirtolaisjoukko, niin silloin venäläiset iskivät.

Merkittävintä Kertšinsalmen tapahtumsarjassa ei ollutkaan se, että se tapahtui, vaan se, että enää ei ollut Krimin haltuunoton tapaan kyse pienistä vihreistä miehistä ja heidän toiminnastaan, vaan vastakkain olivat Venäjän ja Ukrainan kansalliset asevoimat, tosin sieltä pehmeämmästä päästä, rajavartiolaitosten joukoista.

Kenellekään ei jäänyt epäilystä siitä, etteikö Vladimir Putinin Venäjä halua olla pelätty suurvalta, joka tarvittaessa voimatoimin jatkaa etupiiriensä laajentamista. Tapahtumat Kertšinsalmessa eivät syntyneet sattumalta, vaan ne olivat pitkään jatkuneen härnäyksen ja painostuksen huipentuma. Jo helmikuulta lähtien Venäjä oli muun muassa häirinnyt ja hidastanut Ukrainan vilja- ja teräskuljetuksia Ukrainan kannalta välttämättömien satamien kautta Mariupolissa ja Berdjanskissa.

Asovanmeren liikennettä sääntelee molempien, niin Venäjän kuin Ukrainankin hyväksymä kahdenvälinen säännöstö, joka määrittelee meren käyttöä. Tapahtumilla on toki laajempi kansainvälinen merioikeudellinen taustannsa, jonka olemassaoloon ja merkittävyyteen tasavallan presidentti Sauli Niinistö aivan oikein kiinnitti huomiota.

Mitä tästä Venäjän uusimmasta aggressiosta tulisi ajatella? Ainakin pitäisi tunnustaa selkeä joskin lännen kannalta ikävä tosiasia: Kovin paljon ei ole tehtävissä, ellei talous – ja muita pakotteita haluta merkittävästi laajentaa ja syventää. Sittenkään niiden toimivuudesta ei ole takeita.

Tähän vaadittavaa lännen poliittista yksimielisyyttä ei näytä olevan, eikä tässä tilanteessa presidentti Trumpin Yhdysvalloistakaan tunnu olevan yhteisen politiikan veturiksi. Kykyä saattaisi olla, mutta kun ei ole haluja.

Gyurza-M -luokan tykkivene BK-02 Berdyansk. Tämä alus on yksi Venäjän turvallisuusjoukkojen kaappaamista ukrainalaisaluksista. Kuva Ukrainan puolustusministeriö.

 

Avainsanat: , , , ,

Share This