Gerasimov ja Dunford Suomessa

Pauli Järvenpää

Kenraalit Valeri Gerasimov ja Joseph Dunford tapasivat viime viikolla Suomessa. Tapaamispaikkana heillä oli Suomen valtion omistama Königstedtin edustuskartano Helsinki-Vantaan lentokentän välittömässä läheisyydessä, millä seikalla muuten taisi olla huomattavan suurta merkitystä kenraalien tapaamispaikkaa haarukoitaessa.

Molemmat täydet kenraalit ovat maansa kärkisotilaita eli puolustusvoimiensa komentajia. Gerasimovia tituleerataan Venäjällä pääesikunnan päälliköksi ja Yhdysvalloissa Dunfordin muodollinen asema on puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja. Heidän suomalainen kollegansa on kenraali Jarmo Lindberg.

Suomessa iloittiin siitä, että arvon kenraalit olivat valinneet kohtaamispaikakseen juuri Suomen: meidät on taas maailmalla noteerattu! Syynä Suomen valikoitumiseen keskustelujen isännäksi oli tuskin kuitenkaan se, että Suomi tarjoaa sotilaallisesti liittoutumattoman kohtaamispaikan. Kenraalien Königstedtiä edeltävä kohtaaminen tapahtui nimittäin Bakussa ja sitä edellinen Turkin Antalayassa. Myös Brysselissä ovat kenraalit tavanneet viimeisten kahden vuoden mittaan.

Vaikka kenraalien tapaamisen asialistaa ei ole julkistettu, hyvä arvaus on, että herrat kenraalit keskustelivat Lähi-idän tilanteesta, aivan takuuvarmasti Syyriasta. Syyrian konfliktissahan näiden kahden ydinasesupervallan sotilaat ovat joutuneet pelottavan useasti läheltä piti -tilanteisiin ja käyneet jopa muutaman kerran pienehköjä tulitaisteluja keskenään omia poliittisia liittolaisryhmiään tukiessaan. Nämä tulitaistelut eivät yksinkertaisesti saa karata käsistä.

Keskusteluissa sivuttiin todennäköisesti myös Iranin tilannetta. Onko Yhdysvallat mukana Iranin ydinaseita koskevassa yhteisymmärryksessä vai ei? Presidentti Trump on jo ilmoittanut Yhdysvaltain siitä vetäytyvän, mutta hänhän pitää itseään erinomaisena diilien tekijänä, joten Yhdysvaltainkaan asenne Iran –sopimukseen on tuskin vielä kiveen hakattu. Mitä Trump voisi saada uudessa diilissä, jotta Yhdysvallat pysyisi mukana sopimuksessa? Sotilaat eivät toki näitä diilejä tee, mutta he ovat osaavia ja luotettavia sanansaattajia poliittisille päättäjille aivan parhaasta päästä.

Korean niemimaan tilanne on juuri nyt äärimmäisen herkässä vaiheessa. Sovittu tapaaminen Trumpin ja Kim Jong-unin välillä on näillä tiedoin toteutumassa huomenna. Mitkä ovat ne kortit, jotka paljastetaan neuvottelupöydässä? Voiko vielä tapahtua jotain, joka sysää neuvottelut raiteiltaan? Ydinaseista puhuttaessa sotilaat ovat alan asiantuntijoita. Minkä viestin Gerasimov vie Dunfordilta Kremlin johdolle? Entäpä päin vastoin? Miten Kim Jong-unia tulisi neuvotteluissa kohdella? Varovaisesti ja kunnioittaen, tuntuu olevan yleinen käsitys. Lyhyt Singaporen huippukokous ei toki asioita ratkaise, mutta riippuen siitä, miten kokous etenee, se saattaa antaa hyvän myötäisen vauhdin varsinaisille neuvotteluille taikka sitten hidastaa ja jarruttaa niitä.

Jossain määrin Gerasimovin ja Dunfordin keskusteluissa todennäköisesti olivat esillä myös Itämeren alueen jännitteet, tapahtuuhan näiden huippusotilaiden tapaaminen tällä maantieteellisellä alueella. Monen mielessä ovat vielä Venäjän ajoittain holtiton sotilaallisen voiman näyttö ja käyttö, jonka seurauksena venäläiset hävittäjäkoneet rikkoivat käytännössä kaikkien Itämeren valtioiden ilmatilaa tai tekivät esimerkiksi uhkaavia syöksyjä alueelle purjehtivia Yhdysvaltain laivaston aluksia kohti. Kaiken kukkuraksi venäläiset pommikoneet simuloivat harjoituksissaan ydinaseiskuja monia Itämeren valtioita kohti, mukaan luettuna Ruotsi, Tanska ja Puola.

Näitä asioita varmasti puitiin Königstedtissä. Lisäksi Dunford todennäköisesti toi terveisiä Brysselissä juuri päättyneestä NATO:n puolustusministerikokouksesta, jossa puolustusliitto teki sarjan päätöksiä ja ehdotuksia Itämeren ja sen ranta-alueiden sotilaallisesta rauhoittamisesta. Niitä tullaan käsittelemään ja muodolliset päätökset tekemään NATO:n Brysselissä kokoontuvassa huippukokouksessa heinäkuussa.


Pauli Järvenpää on vanhempi tutkija, International Centre for Defence and Security (ICDS), Tallinna

Kuvituskuva: kenraali Joseph “Joe” Dunford ja armeijakenraali Valeri Gerasimov Königstedin kartanossa Vantaalla 8.6.2018. Kuva: Dominique A. Pineiro, Yhdysvaltojen asevoimat, Public Domain

Share This