Historiaa väreissä

Ihmiset kaipaavat värejä ja värit herättävät usein mielenkiinnon. Valokuvia on väritetty niin kauan kuin kuvia on otettu. Värivalokuvauksen keksimisen jälkeen on tullut tarve värittää vanhoja kuvia. Hyvin väritetty vanha kuva voi toimia mielenkiinnon herättäjänä historiaan, huonosti väritetty saattaa antaa asioista väärän kuvan. Tommi Rossi värittää kuvia ja hänen taidon näytteensä on myös toukokuussa irtonumeromyyntiin tulevan Suomen Sotilaan JATKOSOTA -lehden kansi. 

Teksti: Tommi Rossi

Monille on aito mustavalkokuva se ainoa oikea. Minun mielestäni väritetty kuva siinä rinnalla tuo siihen kuitenkin jotain erityistä lisää ja varsinkin yksityiskohtia kuvista löytyy huomattavasti enemmän. Kuvaa tulee katsottua tarkemmin kun siinä on värit ja usein olen kuullut kuvien omistajilta, että kuvista on löytynyt asioita, mitä he eivät ole koskaan ennen huomanneet. Kuvien värittämisellä pystyy kyllä historiaa vääristämään, jos ei ole tarkkana värien suhteen. On kuitenkin tiettyjä asioita joista varmuudella värit tiedetään, kuten järvet, metsät ja taivas. Jonkun auton tai puvun väärä väri ei jossain kaupunkikuvassa kuitenkaan historiaa muuta, kunhan sävyt ovat ajan hengen mukaisia.

Olen korjaillut vanhoja mustavalkoisia kuvia digitaalisesti jo 25 vuotta ja ensin alkuun en tullut edes ajatelleeksi kuvien väritystä. Tein ensimmäisen kuvan värilliseksi noin 10 vuotta sitten. Kuva oli 60 luvun alussa otettu 7 vuotiaasta siskostani, vain muutamaa päivää aikaisemmin ennen kuin rattijuoppo ajoi hänet kuoliaaksi. Kuvan valmistuttua tein siitä taulun, jonka annoin vanhemmilleni. Yli 40 vuotta he olivat katselleet niitä harvoja mustavalkokuvia, joita heillä oli siskostani ja nyt yhtäkkiä heillä oli edessään värikuva. Se toi heille tunteet pintaan niin voimakkaasti, että ei jäänyt epäilystäkään värikuvan voimasta. Vanhemmillani oli tallessa vielä siskoni mekko joka hänellä oli päällään kuvan otto hetkellä ja sain siitä oikeat värit. Kuvassa oli myös muita esineitä, joista muistin värit lapsuudestani, joten kaikki oli mahdollisimman oikein.

Sen jälkeen väritin lähinnä sukulaisten ja tuttavien kuvia satunnaisesti. Parina viime vuonna sitten aloitin uudelleen kun huomasin että tietokoneohjelmat nykyään antavat paljon paremmat mahdollisuudet kuvien väritykseen kuin aikaisemmin. Kuva tosin tehdään edelleen täysin käsityönä ja väritetään periaatteessa samoin kuin se tehtäisiin paperilla, mutta värien hallinta on helpottunut paljon.

"Kuvasarja ""Neljän lentäjän arkipäivä"". "

Curtiss Hawk -hävittäjää valmistellaan lennolle kuva, “kuvasarjasta “”Neljän lentäjän arkipäivä””. “

Maalaus vai töherrys?

Kaikki kuvat eivät sovellu väritettäväksi. Kuvan täytyy olla jo lähtökohtaisesti terävä. Epätarkoista kuvista tulee helposti parhaassa tapauksessa maalauksen näköisiä, huonommassa tapauksessa töherryksen tapaisia. Parhaan lopputuloksen saa, jos kuvasta on käytettävissä alkuperäinen negatiivi, mutta myös alkuperäisestä paperikuvasta pystyy hyvin tekemään. Internetistä löytää myös tarpeeksi suurikokoisia kuvatiedostoja, mutta näissä on usein tekijänoikeudellisia rajoituksia. Puolustusvoimien kuva-arkisto on loistava lähde kuville ja kuvien laatukin kohtalaine,n eikä rajoituksia käytölle juuri ole.

Sitten kun väritykseen kelpaava kuva on löytynyt alkaa referenssien etsintä. Sotilasasuista ja kunniamerkeistä sekä niiden värityksestä saan tietoa mm. Juha E Tetriltä, jonka tietämys näistä asioista on täysin omaa luokkaansa. Muista asuista ja vanhoista esineistä löytyy tietoa museoista sekä internetistä.

Ylikersantti Kinnunen koneensa luona, jolla h�ampui viisi konetta alas

Ylikersantti Kinnunen koneensa luona, jolla hän ampui viisi konetta alas

Kaupunkikuvissa löytyy tietoa esim. maalauksista ja 40 luvulta alkaen löytyy myös henkilöitä jotka muistavat yllättävän hyvin aikakauden värit, varsinkin rakennuksista.
Kun julkaisen kuvan Facebookissa, saan yleensä nopeasti palautetta jos joku väri ei ole kohdallaan. Korjaan sävyjä sitten alkuperäiseen kuvaan sitä mukaa kun varmistan ne oikeiksi. Facebookissa kuvaa ei enää voi muuttaa, muuten kuin poistamalla sen ja lataamalla uuden, mutta omassa arkistossani säilyy oikeampi kuva. Alussa olin huolimattomampi värien suhteen ja usein käytin värejä jotka miellytti omaa silmää, mutta nyt olen mahdollisimman tarkka siitä että väri on oikein. Aina ei kuitenkaan voi onnistua täysin, mutta varmasti useammin on värillinen oikeampi kuin musta/valko /harmaa alkuperäinen.

Erottaja, Ruotsalainen teatteri

Erottaja, Ruotsalainen teatteri

Joka neulanen erikseen

Kuvan väritystyö alkaa mustavalkokuvan korjaamisella. Naarmut ja repeytymät sekä valotusvirheet korjataan digitaalisesti, harmaan eri sävyt säädetään kohdalleen ja kuvaa terävöitetään mahdollisuuksien mukaan. Tätä vaihetta eivät kaikki kuvien värittäjät tee ja se vaikuttaa lopputulokseen

erittäin paljon. Jos kuvasta on tarkoitus saada uuden näköinen, ei ole oikein että kuva on vielä naarmuinen.

Kuvat väritetään kerroksittain niin että jokaiselle värille ja sävylle tulee oma kerroksensa. Kuvan päälle ei varsinaisesti lisätä väriä, vaan kuvassa olevat harmaat pikselit väritetään. Näitä kerroksia kuvaan tulee yleensä kymmeniä, joskus jopa satoja. Lopuksi kerrokset yhdistetään ja tehdään lopulliset hienosäädöt ja kuva on valmis. Värityksen hankaluutta kuvastaa se että esim. kasvoissa on yleensä kymmeniä värisävyjä joten pelkkä vaaleanpunainen ylimaalaus ei tee niistä oikean näköistä.

Yhden kuvan väritykseen menee aikaa kuvankorjauksineen viidestä tunnista aina pariinsataan tuntiin saakka, sillä pyrin värittämään kuvan jokaisen pikselin. Mitä enemmän kuvassa on pieniä yksityiskohtia, sen kauemmin siinä menee. Teen kuvat niin että ne voi huoletta suurentaa reilustikin, ilman että väritysvirheet tulevat esiin. Hankala työ oli eräs kuvani jossa kaksi Lottaa viettää joulua korsussa. Kuvassa on myös joulukuusi, jonka jokainen neulanen piti värittää erikseen.

Joulukynttilät ovat sytytetyt, ja joululahjatkin saatu. Kuvassa kenttäsairaalalotat Annikki Valtari ja A.Lähtevänoja. Kaunis nurkkaus tyttärien korsussa.

Joulukynttilät on sytytetty, ja joululahjatkin saatu. Kuvassa kenttäsairaalalotat Annikki Valtari ja A.Lähtevänoja. Kaunis nurkkaus tyttärien korsussa.

Tavoite

Kuvien värityksen ehdoton huippu on tuttavani Sanna Dullaway. Tavoitteenani on päästä joskus edes lähelle samaa tasoa hänen kanssaan.

Suomen Sotilas kiittää Tommi Rossia hänen historiaa kunnioittavasta ja valtavaa osaamista vaativasta vaivannäöstään. Syksyllä luvassa Tommin meille tekemä ilmailuaiheinen viime sotien lentokonekuvista väritetty vuosikalenteri vuodelle 2017. Alla vähän näytteitä Rossin kuvitustöistä kuvateksteineen, joukossa myös Suomen Sotilaan JATKOSODAN kansi. 128-sivuisen Jatkosota-lehden saat vain irtonumeromyyntipisteistä. Myyntiaika alkaa 17.5. ja on läpi kesän… jos tavaraa riittää. Edellinen Suomen Sotilaan historia-lehti vietiin käsistä, joten toimi nopeasti! Lehdessä on tilaajille Suomen Sotilaasta tuttuja juttuja ja 50 sivua uutta aikaisemmin julkaisematonta tietoa jatkosodan vuosilta! 

Jatkosota_kansi

Valmisteluja lentokoneen ilmaannousua varten, kone (Fokker FK) vedetään suojastaan metsän peitosta. Potkuri pyöräytetään käyntiin, kk tarkistetaan ja lähtö. Koneen huoltoa

Valmisteluja lentokoneen ilmaannousua varten, kone (Fokker FK) vedetään suojastaan metsän peitosta. Potkuri pyöräytetään käyntiin, kk tarkistetaan ja lähtö. Koneen huoltoa. Alkuperäistä Sa-kuvatekstiä.

Meritoimintalaivueen lent��enkil��Kes�u 1944.

Meritoimintalaivueen (2/PLeLv 6) Nummelaan tukeutunut neuvostoliittolainen Tupolev SB-2M-103 (VP-SB) sotasaalispommikone SB-7 kesällä 1944.

100:n sotalennon sankari luutnantti T.Vuorinen saapuu lennolta ja ottaa vastaan laivueen lahjan onnitteluineen.

100:n sotalennon sankari luutnantti T.Vuorinen saapuu lennolta ja ottaa vastaan laivueen lahjan onnitteluineen. Topi Vuorisesta voit lukea lisää Suomen Sotilaan numerosta 4/2015, sekä Maanpuolustaja -lehden numerosta 2/2015.

Siotilaskotisisar kahvitarjoilussa.

Sotilaskotisisar kahvitarjoilussa.

Ulommaisin vartiopaikka Lappohjan rannalla taistelun aikana.

Ulommaisin vartiopaikka Lappohjan rannalla taistelun aikana. 

 

Avainsanat: , ,

Share This