HX Challenge – ranskalainen Rafale-monitoimihävittäjä Ilmavoimien testattavana

HX-hävittäjähankinnan HX Challenge -testaus- ja todennustapahtuma Satakunnan lennoston Pirkkalan lentotukikohdassa on jo toisella kierroksella: viimeksi testattua brittiläis-saksalais-italialais-espanjalaista Eurofighter Typhoonia seuraa nyt ranskalainen Rafale-monitoimihävittäjä. Noin viikon ajan testataan koneen suorituskykyä, todennetaan aiemmin valmistajalta saatuja suorituskykytietoja sekä varmistetaan hävittäjän soveltuvuus suomalaisiin olosuhteisiin ja toimintatapoihin.

Dassault saapui Pirkkalan lentotukikohtaan kahden kaksipaikkaisen Dassault Rafale B -monitoimihävittäjän voimin. Kaksipaikkaset koneet valittiin sen takia, koska haluttiin tarjota Rafale-käyttökokemusta useammalle suomalaiselle koelentäjälle. Vähintään kaksi konetta tarvitaan, koska HX Challengessa testataan ja varmennetaan myös useamman hävittäjän keskinäistä yhteistoimintaa.

Kaksipaikkaiset Dassault Rafale -hävittäjät Pirkkalan lentotukikohdassa tammikuussa 2020

Operatiivisessa palveluskäytössä oleva Rafale B 354 -koneyksilö on aiemmin käynyt Suomessa valmistajan kylmätesteissä Rovaniemellä (ks. jutun pääkuva). Tällä kertaa kone oli uusimman operatiivisen F3R -standardin varustuksessa.

Ranskan puolustusminusteriön hankintaviraston koelento- ja evaluointikäytössä oleva Rafale B 351 -koneyksilö oli varusteltu vielä modernimmin, eli F3R -standardin varustuksen lisäksi siinä oli myös vasta kehitteillä olevan F4 -standardin järjestelmiä.

Dassault Rafale on kaksimoottorinen monitoimihävittäjä

HX Challenge -tapahtuman tarkoituksena on kerätä kaikista HX-hankintaan tarjotuista hävittäjistä luotettavaa ja vertailukelpoista suorituskykytietoa, jonka perusteella niistä luodaan tarkat simulaatiomallit (eli niiden virtuaalliset suorituskykymallit). HX-hävittäjäkandidaattien simulaatiomalleja tullaan vuorostaan käyttämään yksittäisten hävittäjien, kahden hävittäjän parin, neljän hävittäjän parven, laivueen, lennoston ja koko HX-konekannan toiminnan mallintamiseen eri tehtävissä niin rauhan kuin kriisin aikana. Lopuksi jokaisen HX-kandidaatin konekannan virtuaalimallilla käydään laaja sotapeli, jossa HX-hävittäjät toimivat osana Suomen puolutusjärjestelmää.

Tiedonnälkäisille on tarjolla Rafale -tietopaketti: Dassault -hävittäjävalmistaja nimittäin osti Suomen Sotilaan Rafale -artikkelien erillispainoksen ja nyt 40-sivuinen Rafale-uusintapainos on ladattavissa digitaalisena PDF-tiedostona ilmaiseksi. Paperisena lehteä jaetaan ilmaiseksi Dassaultin tilaisuuksissa, kuten ensi kesän lentonäytöksissä.

Lataa tästä Rafale-erikoisjulkaisu

Avainsanat: , ,

Share This