Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati 2018 Mikkelissä

Valtakunnallinen Itsenäisyyspäivän paraati järjestettiin tänä vuonna päämajakaupunki Mikkelissä noin viiden vuoden tauon jälkeen. Osallistujia oli jalan sekä ajoneuvoilla noin 900 henkilöä sekä ajoneuvoja viitisenkymmentä. Ilma-aluksia, lähinnä Maavoimien helikoptereita täydennettynä Hawk-lentueella, oli 19 kpl. Loppusyksylle epätavallinen vieras, kirkas auringonpaiste yhdistettyvä asteen parin pakkaseen, houkutteli paikalle poliisin arvion mukaan noin 15.000 asukasta. Määrää voidaan pitää korkeanakin, sillä kaupungissa on runsas 50.000 asukasta.

Jutun pääkuva: Jääkärilippu seuraa aina paraatissa kunniapaikalla Suomen sotalippua. Vasemmalla paraatijoukkojen komentaja kenraalimajuri Markku Myllykangas

Paraatin vastaanottajana toimi Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko ja mikkeliläinen 16 vuotiaana sotilaspoikana sotaan lähtenyt veteraani Kalevi Raatikanen sekä kaupunginvaltuuston pj Seija Kuikka. Paraatijoukkoja komensi Mikkeliin sijoitetun Maavoimien Esikunnan esikuntapäällikkö kenraalimajuri Markku Myllykangas.

Paraatin vastaanottajat vasemmalta veteraani Kalevi Raatikainen keskellä Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko ja oikealla Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka.

Tavalliseen tapaan oli paraatin yhteyteen järjestetty kalustonäyttely, jossa esillä oli lähinnä Maavoimien ja Merivoimien taistelujoukkojen käyttämää kalustoa. Esittelijoinä toimineet varusmiehet saivat vastata sekä armeijaiän enemmän tai vähemmän ylittäneiden kysymyksiin että kuunnella kunkin kertomia palvelumuistoja. Mutta myös teininuoria oli tullut paikalle saamaan vastauksia edessä siintävää varusmiesaikaa koskeviin kysymyksiin.

Näiden nuorten mielestä Suomi on edelleen puolustamisen arvoinen. Vasemmalla tykkimies Ville Passinen Viialasta ja oikealla tykkimies Mikko Korhonen Vantaalta. Molempien isoisät ovat sotaveteraaneja.

Juhlallisuudet, siis katselmus ja ohimarssi, pidettiin kirjaimellisesti kaupungin paraatipaikalla, torilla marsalkka Mannerheimin patsaan silmien alla. Paikka ei ole suurten ihmismäärien kokoontumiseen millään tavalla sopiva, sillä tungos haittasi kalustoesittelyssä kulkemista sekä varsinkin ohimarssin seuraamista. Ymmärrettävästi arvokasta tilaisuutta ei kuitenkaan haluttu sijoittaa syrjemmälle. Olihan tungoksesta hyötyäkin siinä mielessä, että tuskin ketään paleli.

Kalustonäyttely kiinnosti Mikkelin asukkaita

Alkuviikon puheenaihe maanpuolustuksen saralla on ollut maanpuolustustahdon huomattava laskusuuntaus useamman viime vuoden aikana. Eduskuntakin kantoi asiasta huolta järjestämällä ylimääräisen keskustelun aiheesta. Suomen Sotilaalle tarjoutui kalustonäyttelyssä mahdollisuus kysyä mielipidettä tästä kiinnostavasta teemasta esittelytehtäviä hoitaneilta varrusmiehiltä. Heitähän tämä asian kaikkein eniten koskee, kun oma henkikin saattaa pahan päivän tullenolla vakavassa vaarassa. Vastaukset olivat odotetun myönteisiä kuten odottaa saattaa toimittajan kysyessä mutta myös perusteluja osattiin vaadittaessa kertoa.

Näistä esimerkkinä Karjalan Prikaatissa Kouvolassa CV-90 rynnäkköpanssarivaunun johtajana palveleva alikersantti Lemmetyinen: ”Olin lukenut maanpuolustustahdon laskeneen. Se on harmillista ja ihmisiä pitäisi kannustaa tuntemaan maamme, kielemme sekä kulttuurimme tärkeäksi ja puolustamisen arvoiseksi. Minulle nämä kaikki ovat ollet koko elämäni ajan itsestäänselvyyksiä.”

Ilmatorjuntaohjus 2005 Unimog 500 kuorma-autoon asennettuna

Share This