IWA 2018 Outdoor Classics esitteli metsästys-, ase- ja viranomaisalan uutuuksia Nürnbergissä

Euroopassa nautitaan vuotuisten turvallisuustapahtumien tsunamista. Ammattilaisillekin eli niin sanotuneille loppukäyttäjille on omansa, joista suurin ja kaunein lajissaan on IWA Outdoor Classics Nürnbergissä, Saksassa. IWA:lla on neljän vuosikymmenen historia ja siitä on kehittynyt siten maailman johtava metsästyksen, viranomaisten ja ampumaharrastajien kohtaamisfoorumi. Tällä kertaa peräti 45. IWA Outdoor Classics järjestettiin 9.-12. maaliskuuta 2018 ja se keräsi 1558 näytteilleasettajaa 60 maasta. Tapahtuma houkutteli lähes 47.000 messukävijää 130 maasta. Tunnelma tapahtumassa oli hyvä ja harras, vaikka kävijöiden määrä on laskussa – näin etenkin aiemmin runsaalla osallistumisella jyllänneistä saksankielisistä maista.

IWA messujen tarjonta oli laajaa käsittäen ampumaurheilun, metsästyksen sekä puolustustarviketarjonnan. Oman syvyytensä asiaan toi viranomaiskäyttöön ja lainvalvontaan suunnattu oma osastonsa.

 

Tällä kertaa IWA 2018 -messuilla oli nähtävissä huomattava määrä itäisen Euroopan edustajia sekä Aasiasta tulleita messuvieraita. Tästä huolimatta Italia näyttäytyi kaikessa monipuolisuudessaan ja esillepanojen pienimpiinkin yksityiskohtiin ulottuvassa näyttävyydessään ja ammattitaidossaan tämän aihepiirin suurvaltana sekä metsästys-, urheilu- että viranomaiskäyttöön tuotettavien varusteiden, aseiden ja ampumatarvikkeiden tarjoajana.

Tapasin italialaisen EFFEBI:n (www.effebisrl.eu) omistajan ja hallituksen puheenjohtajan tohtori Franco Berettan, joka valotti yrityksensä pioneerimaista taivalta ballististen tuotteiden valmistajana vuodesta 1975 lähtien. EFFEBI on keskittynyt korkeahintaisten rinnakkaispiippuisten metsästyshaulikoiden tuotantoon, markkinointiin sekä niiden varaosien tuotantoon. Beretta taustoitti ammattialansa haasteita kilpailun kovetessa maailmanlaajuisesti. Tämän toimitusvarmuutta ja laatua korostavan perinteikkään perheyrittäjän huoli siitä, että markkinoille tunkee halpatavaraa tarjoavaa itämaista toimittajaa, oli harvinaisen helppoa jakaa.

Italialaisen Berettan messuosasto IWA 2018 -tapahtumassa

Suomalaisista pienemmistä näytteilleasettajista mukana oli muun muassa Kukkilassa toimiva W&L Firearms, joka oli ensimmäistä kertaa messuilla verrattain uutena laitevalmistajana. Toimitusjohtaja Tommi Wilskan mukaan hallien sisällä tapahtuva näyttelypisteiden rakentaminen oli varsin massiivinen urakka kokonaisuudessaan. Messuilla oli hänestä erittäin hyvä yhteishenki ja kannustava ilmapiiri näytteilleasettajien kesken. Koko messuaika sujuikin Wilskan mukaan hyvässä seurassa messuosastojen rakentamisesta messuvieraiden käyntien jälkeiseen purkuun asti. ”Erityisesti uusia tuotteita ja innovaatioita esitteleville yrityksille lisäjännitystä tuotti selvästi se, millaisen vastaanoton tuotteet saavat asiakaskunnalta”. Kysyessäni mikä oli merkittävin anti W&L Firearmsille näiltä messuilta, Wilska vastasi, että usean vuoden tuotekehityspanostuksen jälkeen helpotus oli suuri, kun tuotteet saivat positiivisen vastaanoton myös ammattikäyttäjäryhmiltä.

Suomalaisen W&L Firearmsin messutiimi: toimitusjohtaja Tommi Wilska ja hallituksen puheenjohtaja Janne Landen

Itä-eurooppalaiset näytteilleasettajat olivat lisääntyneet messuilla merkittävästi. Ukrainalaisen TAKHO:n (http://takho.ua/en) markkinointijohtaja Tetiana Vasiuk valotti yrityksen 25 vuoden taivalta haulikon täyteisten patruunoiden valmistajana. Tuloksen tekeminen eteläisessä Hersonin maakunnassa Krimin äärellä ei ole ollut helppoa TAKHO:lle. Kiovasta alkaneen Maidanin kansannousun melskeissä vuonna 2014 yritys piilotteli varastojaan, joita viranomaiset havittelivat nimenomaan mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Kansannousua seuranneessa Krimin miehityksessä siirtyi uhkakuva pohjoisen Kiovasta etelään Krimin rajalle, jossa Venäjän varustautuminen rajan tuntumassa haittaa edelleen yrityksen toimintaympäristöä. Ukrainaiselle yritykselle messut antaa erityisen tervetulleen näkyvyyden. Toisena ukrainalaisyrityksenä IWA:ssa näyttäytyi etenkin Lvivissä metsästys- ja kalastustarvikkeita tuottava Acropolis. Yritystä siis maassa riittää vaikeasta toimintaympäristöstä huolimatta.

Ukrainalaisen TAKHO:n markkinointijohtaja Tetiana Vasiuk ja tämän kirjoittaja Timo Hellenberg

Suurten ja varsin laajan sektorin kattavan messujen antina on yleensä verkostoituminen. Samanhenkisessä seurassa ja maailman johtavien laitetoimittajien läsnä ollessa ideat virtaavat aivan eri tahdilla kuin pääkonttorilla tai konepajoilla. Jos jotain soisi toivoa seuraavien IWA messujen yhteyteen, se olisi temaattiset taustoittavat seminaarit, joissa sekä tuotteiden loppukäyttäjät että niiden tarjoajat taustoittaisivat markkinatilannetta ja miksei myös laajemmin kuultaisiin toimintaympäristön haasteista maailmanpoliittisen tilanteen kiristyessä. Tämä toisi IWA:aan perspektiiviä tämän laajan turvallisuusklusterin tulevaisuudesta ja toimintamahdollisuuksista pakotteiden ja vastapakotteiden maailmassa.


Teksti ja kuvat: Timo Hellenberg

Avainsanat: , , ,

Share This