Ja se oli sitten ensimmäinen…

Pauli Järvenpää

Tänä aamuna kello neljä Suomen aikaa Yhdysvaltain Clevelandissä Case Western yliopiston suuressa juhlasalissa käytiin ensimmäinen presidentinvaaliväittely, jossa vastakkain olivat istuva republikaanipresidentti Donald Trump ja hänen demokraattinen haastajansa Joe Biden.

Tunteet nousivat pintaan jo hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua. Tiedossa oli politiikan “catch where you can“, ja niin siinä sitten kävikin: Biden sai heti debatin alkumetreillä niskaansa roiman syytösryöpyn presidentti Trumpin syyttäessä Bidenia äärivasemmistolaisuudesta, Bidenin Hunter-pojan saamista miljoonista Venäjältä ja epäilemällä vaalien rehellisyyttä nyt kun postiennakkoäänet ovat ehkä vähän yllättäen koronapandemian takia nousemassa odottamattoman merkittävään rooliin vaalien lopputulosta ajatellen.

Biden taas sanoi Trumpia väittelyssä valehtelijaksi ja pelleksi ja hermostutti selvästi tätä hyökkäyksillään, joiden pääkohteena olivat Trumpin veronmaksua (tai pikemminkin sen puuttumista) koskevat epäselvyydet.

Joe Biden vetosi väittelyn kuluessa monta kertaa suoraan katsojiin Donald Trumpin päällepuhumisen lomassa. Kuvakaappaus väittelylähetyksestä.

Trump pääsi useasti vastaehdokkaansa ihon alle puhumalla jatkuvasti päälle. Kaoottinen näytelmä on ehkä lievin ilmaisu, millaiseksi väittelyä on nyt jälkikäteen luonnehdittu.

Tällä kertaa Trump vain harvoin väläytteli tilaisuuden mittaan kovinta asettaan, täydellistä välinpitämättömyyttä kulloisenkin keskustelun faktoille. Muistissa on, kuinka presidentti Trump The Washington Post -laatulehden mukaan teki kolmena ensimmäisenä virkavuotenaan 16241 virheellistä tai harhaanjohtavaa lausumaa, ja tahti kiihtyi vuosi vuodelta: vuonna 2017 niitä oli keskimäärin kuusi päivässä, mutta vuonna 2018 jo 16 päivässä ja vuonna 2019 keskimäärin 22 päivässä. Kai Trumpinkin “vaihtoehtoisiin faktoihin“ on jo totuttu.

Tämä Ohion Clevelandissä pidetty väittely oli yksi kolmesta kansallisella tasolla järjestettävästä tilaisuudesta. Seuraava on ohjelmassa 15. lokakuuta.

Pauli Järvenpää, Vanhempi tutkija, ICDS, Tallinna

Avainsanat: , ,

Share This