K9 Thunder on suomeksi MOUKARI

Puolustusvoimien uusi tykkihankinta, korealainen K9 Thunder, on saanut suomalaisen nimen: MOUKARI.

Kaupanteon yhteydessä luovutettu malli K9FIN MOUKARI -panssarihaupitsista, kuva Arto Ojanen

Kaupanteon yhteydessä luovutettu malli K9FIN MOUKARI -panssarihaupitsista, kuva Pasi Pasivirta

Tähän asti on käyttämämme hyvin monilukuiset tykkimallit tunnettu ainoastaan kirjanpitonimikkeellään, esimerkiksi 122 H 63. Siinä 122 tarkoittaa kaliiperia eli putken läpimittaa millimetreissä. Keskellä on tykin tyyppi, jossa H on haupitsi ja K kanuuna. Viimeinen numero taas tarkoittaa tykkityypin malli- tai hankintavuotta. K9:n kirjanpitonimikettä ei ole vielä kerrottu mutta hyvä arvaus olisi 155 K 17.

Tykeillämme on aikaisemmin ollut ainoastaan niiden käyttäjien antamia lempinimiä kuten ”Tuhkaluukku” eli 155 H 17” tai ”Hitlerin haupitsi” nimellä tunnettu 150 H 40. Tämä nimi tosin tuli käyttöön vasta sodan jälkeen. Aikaisemmin ei meillä siis käytetty tykin nimeä edes silloin kun sellainen olisi ollut tehtaan jäljiltä valmiina. Neuvostoliitossa arvostettiin tykistöä kautta vuosikymmenten ja niinpä tykkimallit saivat siellä aina nimen joka haettiin kukkamaailmasta. Esimerkkinä vaikka nykyinen panssarihaupitsimme 122 H 74 eli ”Neilikka”.

Tykistön tarkastaja eversti Pasi Pasivirta selvitti Suomen Sotilaalle MOUKARI -nimen taustaa:
K9-tykin englanninkielinen kauppanimi Thunder liittyy korealaiseen kansanperinteeseen, jossa K9 tykki toimii Jumalan vasarana, jonka iskun jäljiltä kaikki on tuhoutunut. Vastaava analogia Suomeen löytyy Kalevalasta, jossa kerrotaan Ukon vasaran (Ukko, ylijumala) iskusta. Ukon vasaran iskun jälkeen kaikki iskun kohteeksi joutunut on tuhoutunut. Ukon vasarasta johdateltiin suomenkielinen nimi MOUKARI. Tällä nimellä kunnioitetaan sekä suomalaisia, että korealaisia perinteitä.

Toimituksen urheilumiehet tosin sanovat, että samaan nimeen olisi voitu päätyä myös urheilumaailmasta
lähtien: MOUKARI lähtee osaavista käsistä kauniissa kaaressa ja lentää pitkälle. Ja vaikka voimaakin tarvitaan, on kyseessä kuitenkin ennen muuta tekniikkalaji. Nimi on joka tapauksessa onnistunut ja on hyvä, että tärkeälle asejärjestelmälle on kirjanpitonimikkeen lisäksi myös kotimainen nimi. Sillä vaikka tykkimiehillä on aina numerot kohdallaan ei heidän toimintansa lainkaan muistuta tilintarkastusta!

Tulevaisuudessa löytyy Pohjolasta toinenkin ”Moukari” sillä Ruotsi antoi uudelle itseliikkuvalle kranaatinheitinjärjestelmälleen nimen ”Mjölner” joka tarkoittaa ukkosenjumala Thorin vasaraa. Suomen Sotilas kertoi tästä varsin omintakeisesta ”low-tech” asejärjestelmästä joulun aikaan. Tykkiä ja kranaatinheitintä ei tietysti kannata suoraan verrata, mutta tässä ”vasaramaaottelussa” Suomi kyllä vie voiton vähintään 6-0.

K9:n valmistaja Hanhwa Techwin julkaisi oheisen videon. Se esittäälyhyesti tykin matkan Suomessa viime vuoden lopulla. Aluksi ollaan Niinisalon koeampumakentällä. Tämä tarvittiin, jotta voidaan käyttää kotimaisia ampumatarvikkeita. Sen jälkeen koulutettiin suomalainen miehistö Parolan varuskunnassa ja ajellaan Parolan lentokentän maastossa. Lopuksi ammunnat Rovajärvellä Maavoimien Vaikuttamisharjoituksessa MVH16 marraskuussa, josta Suomen Sotilaskin kertoi.

Avainsanat: , , , ,

Share This