Kapteeni Kuusela Karibialla

Talvella lomakomennus lämpimämpiin ilmanaloihin ei ole koskaan pahitteeksi. 

Vaikkei merikapteeni olekaan vaan kunnon heitinmies, otti lehden erikoistoimittaja, kapteeni Kari Kuusela kurssin Karibianmerelle, josta ei luulisi tänä päivänä kovinkaan sotaista kuvattavaa löytyvät. Vaan eikö mitä, Alankomaiden Antilleilla Sint Maartenissa poiketessa löytyi kuvien yllättävät Alankomaiden merijalkaväelle kuuluvat vesikulkuneuvot. Suomen Sotilas ei lepää koskaan, siis raportti Karibialta.

Nämä Philipsburgin satamassa kuvatut jäykät kumiveneet ovat MST Craftin Liverpoolissa valmistamia 1200-FRISC -veneitä, nimi tulee hieman monimutkaisesta nimestä Fast Raiding Interception Special Forces Craft. Nimi kertoo käytön ja valmistaja lupaa 12 metrin veneelle 47 solmun nopeuden kahdella Volvon 370 hv moottorilla. Kymmenelle miehelle on istumapaikat ja sekä keulassa että perässä aselavetti, jossa Hollannin merijalkaväki näyttää käyttävän “Leopard kakkosistamme tuttua” FN MAG -yleiskonekivääriä.

Äkkinäiselle yllättävä kohtaaminen trooppisessa paratiisissa. Alankomaiden kuninkaallinen merijalkaväki.

Äkkinäiselle yllättävä kohtaaminen trooppisessa paratiisissa. Alankomaiden kuninkaallinen merijalkaväki.

Näitä veneitä Hollannin laivastolla on erään tiedon mukaan 48 ja niistä 12 sijoitettuna Hollannin Karibianmerellä oleville alueille, pääpaikkana Aruba. Veneet kuuluvat Alankomaiden laivaston Karibianmeren komentajan, Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB), alaiseen “Marinierdetachment Sint Maarten’iin” (MARNSDET SXM). Tämä aloitti toimintansa 2013 ja sen vahvuus on kuusi vakituista ja 20  rotaatioissa vaihtuvaa merijalkaväen miestä. Yksikön tehtäviin kuuluu laittoman toiminnan kontrollointi sekä muiden viranomaisten kuten Hollannin rannikkovartioston avustaminen jne. Hollantilaista merijalkaväkeä Antilleilla on kahdessa varuskunnassa Curacaolla erään tiedon mukaan noin 150 miestä.

Veneiden tunnukset ovat RHIRC-09 ja -14, nopea vilkaisu marinetraffic.com-sivustolle ei kerro niistä tai niiden sijainnista mitään eli lepäävät kuten kuvistakin voi päätellä. Muiden Hollannin kotivesillä liikkuvien vastaavien veneiden sijainteja ao. sivustolta kyllä näyttävät selviävän.

Kuninkalalisen merijalkaväen aluksillekin Hollannin Antillit näyttää olevan lepopaikka.

Kuninkalalisen merijalkaväen aluksillekin Hollannin Antillit näyttää olevan lepopaikka.

Vaan mikä on Philipsburg ja Sint Maarten? Se on eteläpuoli Kristoffer Kolumbuksen vuonna 1493 löytämästä Saint-Maartin -nimisestä saaresta, jonka pohjois-osa on Ranskaa. Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluva 34 km2 alue on ollut autonominen alue vuodesta 2010 ja siksi sinne perustettiin tämä merijalkaväen osasto. Se  lienee maailman pienimpiä asevoimia, Sint Maarten kun on kuningaskunnassa samassa asemassa kuin Euroopassa oleva “emämaa”, vaikka asukkaita on vain noin 38.000. Philipsburg on Sint Maartenin pääkaupunki, jonne Karibialla operoivat suuret risteilijät poikkeavat säännöllisesti. Saarella oleva prinsessa Julianan lentokenttä lienee kuitenkin saaren tunnetuin kohta, youtuben hurjat lentokoneiden laskeutumiset suoraan turistien kansoittaman hiekkarannan yli on otettu siellä.

Lippu aluksen perässä ei jätä epäselvyyttä minkä regiimin alla ollaan vaikka muuten ei ihan uskoisikaan olevansa puukenkämaassa.

Lippu aluksen perässä ei jätä epäselvyyttä minkä regiimin alla ollaan vaikka muuten ei ihan uskoisikaan olevansa puukenkämaassa.

Share This