Kiina kehittää maihinnousukykyään

Kiina on ostanut Zubr-luokan (Naton koodinimitys: Pomornik) ilmatyynyaluksia Ukrainasta ja Kreikasta.

Alunperin Kiina allekirjoitti Ukrainan kanssa sopimuksen neljän Zubr-ilmatyynyaluksen hankkimisesta, josta kaksi rakennettaisiin Ukrainassa Feodosian telakalla Krimillä ja kaksi Kiinan HuangPun telakalla.

Ukrainalainen telakka Krimillä on tällä hetkellä Venäjän hallinnassa, mutta näyttää siltä, että se on kyennyt toimittamaan tilatut alukset. Kiinalaislähteiden mukaan myös kaksi HuangPun telakalla rakenteilla olevaa alusta olisi valmistunut. Sama lähde kertoo, että telakalla valmisteltaisiin jo kolmattakin alusta.

Kiina osti myös Kreikan kaikki neljä Zubr-luokan ilmatyynyalusta, jolloin Kiinan Zubr-laivueen lopullinen koko tulee olemaan ainakin 8 alusta.

Zubr-luokan ilmatyynyalus valmistumassa kiinalaisella telakalla. Kuva China Defense

Zubr-luokan ilmatyynyalus valmistumassa kiinalaisella telakalla. Kuva China Defense

Zubr-luokka suunniteltiin Neuvostoliitossa ja se otettiin käyttöön vuonna 1988. Zubr on tällä hetkellä maailman suurin sotilaskäyttöön tarkoitettu ilmatyynyalus. Zubr-luokan kantavuus on maksimissaan 555 tonnia.

Zubr-ilmatyynyaluksen pituus on 57 metriä ja leveys 25,6 metriä. Siinä on viisi Kuznetsov -kaasuturbiinia, joista kaksi puhaltaa ilmatyynyaluksen vaippaan nosteen luomiseksi ja kolme työntää alusta eteenpäin. Aluksen maksiminopeus on peräti 65 solmua ja pitkäkestoisesti 55 solmua.

Zubr voi kuljettaa kolme panssarivaunua, 12 panssariajoneuvoa ja jopa 500 jalkaväkeä. Maihinnousualuksena Zubr-ilmatyynyaluksen matka ei pysähdy rantaan, vaan se voi ylittää yli metrin korkuisia esteitä ja jatkaa matkaansa pitkälle maan päälle.

Zubr-luokan ilmatyynyalus on aseistettu kahdella 30 millimetrin AK-630 -konetykillä, jotka on tarkoitettu meritorjuntaohjusten torjuntaan. Maihinnousun tulitukea varten Zubr-luokassa on kaksi 140 millimetrin 22 putkista Ogon -raketinheitintä.

Zubr-ilmatyynyalusten hankinnalla Kiinan oletetaan kehittävän entisestään maihinnousukykyään Etelä-Kiinan merellä. Erityisesti Kiinan tähtäimessä epäillään olevan Taiwan, jonka de facto itsenäinen asema on hiertänyt Kiinan kansantasavaltaa jo vuosikymmeniä. Taiwan on vain reilun 200 km:n päässä Kiinasta, joka mahtuu hyvin aluksen 480 km toimintasäteen sisään.

Jutun pääkuva:
Zubr-luokan ilmatyynyalus Venäjän Zapad 2009 -sotaharjoituksessa, kuva: Venäjän asevoimat

Lähteet:
Chine Defense
Popular Mechanics

Avainsanat: , , , , , , ,

Share This