Kirkkojärven marssilla korostuu ryhmähengen merkitys

Suomen Sotilas seurasi viime viikolla pidettyä Reserviupseerikoulun Kirkkojärven Marssia ”Kirkkistä”, johon ottavat osaa koulun kaikki oppilaat. Kyseessä on kurssin joukkueiden sekä nykyisin myös perusyksiköiden välinen kilpailu. Tähän kisaan osallistuivat RUK-kurssilaisten lisäksi joukkueet Santahaminan Urheilukoulusta sekä Reserviupseerikoulun toimeenpanemalta aliupseerikurssilta, jossa opiskelee oppilaita myös Utin Jääkärirykmentistä.

Jutun kuvat: Marika Heinilä / Puolustusvoimat

Kirkkojärven marssi on yksi vanhimmista Puolustusvoimissa yhä jatkuvista kilpailuista. Se alkoi jo vuonna 1936. Alussa pelkkä samannimisen järven kiertänyt pikamarssirepäisy on vuosikymmenten mittaan muuttunut monipuolisemaksi. Ideana on edelleen sama raskas yli 30 km mittainen marssisuoritus mutta sen varrella testataan myös sotilaallisia taitoja ammunta, suunnistus- paikannus ym tehtävärasteilla. Lopputulos painottuu enemmän niiden kun pelkän juoksuvoiman mukaan. Nykyisin siis myös perusyksiköt kilpailevat keskenään monille lukijoillekin tutun joukkuekohtaisen kisan lisäksi.

Kun varusmiespalvelusta suorittavien nuorten parhaimmisto kootaan RUK:n kurssille, on tuloksena mahtava ryhmähenki. Tämän yhteisöllisyyden havaitsi reitin varrella jokaisesta ohi viilettävästä kilpailijasta. Monet joukkueet olivat kehittäneet omaan erikoiskoulutukseensa liittyviä kannustushuutoja, jotka kajahtelivat metsän suojassa. Kaikkia ei voisi tässä toistaa pikemminkin painokelpoisuuteen kun sotasalaisuuksiin liittyvistä syistä. Reitin loppupäässä alkoivat yhteiset kannustushuudot vaimeta kilpailijoiden keskittyessä omaan ja toisten jaksamiseen. Rynnäkkökiväärit siirtyivät kovakuntoisempien kannettaviksi ja osa taistelijoista tarvitsi jo kaveriensa tukea.

Kaveria ei jätetä

Joulukuun lyhyen päivän vähitellen hämärtyessä alkoi joukkueita saapua maaliin. Vilpiton ilo yhteisestä onnistumisesta paistoi jokaisen oppilaan kasvoilta. Äänekkäät ”Hyvä jätkät!” huudot kaikuivat ja yläfemmoja läiskittiin ahkerasti. Mukana vilahteli myös vapaaehtoista palvelustaan suorittavia naisia, jotka eivät kuitenkaan tässä joukossa erottuneet muutoin kun pidemmistä hiuksistaan. Useamman joukkueen saapuessa samalla kertaa maaliin muistutti meno välillä teekkareiden vapunviettoa. Pian kuitenkin sotilaalliset komennot palauttivat juhlijat neliriviin kuulemaan kurssinjohtaja evl Timo Hännisen loppupalautetta. Sen voisi kiteyttää pariin lauseeseen: ”Pahan päivän koittaessa voitte joutua joukkueenne kanssa vaikeisiin tai jopa mahdottomiin tehtäviin. Selviydytte niistä henkisen kestävyyden avulla samoin kuten teidän RUK-joukkueenne tänään raskaasta Kirkkis-kisasta.”

Kilvan ennakkosuosikkeina ovat kautta vuosikymmenten olleet tiedustelukoulutuksen saaneet oppilaat. Joukkoon valikotuvat kovakuntoisimmat ja ehkä koulutuskin antaa parhaat valmiudet tehtävärasteilla. Eräs tiedustelijoista eli upseerioppilas Mikael Westerlund Uudenmaan prikaatista kertoi: ”Meillä on tosihyvä joukkue ja tähtäimessä voitto. Ainakin vauhdinjako onnistui eikä suunnistuksessa tullut virheitä. Joidenkin taistelijoidemme kramppaavat jalat pakottivat välillä hellittämään tahtia.”

Urheilukoulun saapuessa maaliin joukkueesta löytyy yllätysnimi, jota ei odottaisi tapaavansa tällaisissa yhteyksissa: maajoukkueurheilija Eetu Nousiainen. Mäkihypyn kaltaisessa herkässä lajissa suorituksen ratkaisee isolta osin ponnistuksen sekunnin murto-osien tarkkudella tehtävä ajoitus. Kilpailukaudella voisi tuskin kuvitella huonompaa tapaa kisoihin valmistautua, kun Kirkkiksen 30 km pikamarssi. Urheilijasoturin omin sanoin: ”Tulin eilen maailmancup-kilpailusta Saksasta. Tuvassa odotti lappu mitä pakata mukaan tänne Haminaan. Mikäs siinä; halusin res ups koulutukseen ja tiesin etukäteen joutuvani joskus tekemään kompromisseja.”

Mäkihyppääjä Eetu Nousiainen

Kilpailun seuraajien joukosta bongasi Suomen Sotilas tubettaja Jalmafin eli kauppatieteiden yo ja vänrikki reservissä Jalmari Karvisen. Hän julkaisee nuorille videoita, joita on katsottu tähän mennessä yli 2 milj kertaa. Itse oman RUK:nsa kaksi vuotta sitten käynyt nuori mies oli paikallaPuolustusvoimien tilauksesta tekemässä videota johtajakoulutuksesta. Tällaiset videot puhuttelevat nuoria ja sisältävät yleensä rentoa mutta asiapitoista jutustelua. Mutta helpolla ne eivät näytä syntyvän: tubettaja viiletti kisareitin varrella koko valoisan  ajan yhdessä kameramiehen kanssa jatkuvasti mikrofoniinsa puhuen.

Tulosten tultua lasketuksi ei yllätyksiä tapahtunut vaan voiton veivät tiedustelijat sekä joukkueiden että yksiköiden sarjassa. Reserviupseerikurssi numero 255 jatkuu joulunpyhien jälkeen ja päättyy helmikuun lopulla. Suomen Sotilas onnittelee voittajia ja toivottaa kaikille upseerioppilaille menestystä kurssilla sekä myöhemmin reservissä.

Maalissa!

Avainsanat: , ,

Share This