Kotimainen konttiheitin kuvissa

Teksti: Arto Ojanen
Mediassa meillä ja maailmalla on kohistu Patrian viime viikon lopulla julkistamasta tavalliseen 20 jalan merikonttiin sijoitetusta Nemo kranaatinheitintornista.
 
Kyseessä on täysin uudenlainen konsepti jolle ei ole esikuvaa. Konttiin on kyllä aikaisemminkin sijoitettu ohjuksia sekä pienempi kaliiperisia asejärjestelmiä.
Tähän asti on Suomen Sotilaskin esitellut piirrettyjä havainnekuvia mutta tällainen se nyt sitten on! Kuvattuna alkutalven vähälumisessa metsämaastossa. Kuvat olivat ensimmäisenä esillä www.maanpuolustus.net keskusteluforumilla. Kuvia on näkynyt nyt myös ulkomailla ainakin defence blog.com sivustolla.
upload_2016-12-14_18-24-32
 
Tiedot Patrian Nemon “konttiversiosta” ovat olleet tähän asti niukkoja, koska laite esitellään virallisesti vasta helmikuussa 2017 Abu Dhabissa pidettävillä puolustusvälinemessuilla. Tärkeimpiä näistä kiinnostavista spkseistä ovat laitteen paino sekä tietysti hinta. Tämä jälkimmäinen on luonnollisesti huomattavasti alhaisempi kuin ajoneuvoasennuksessa. Tähän astihan on aina tarvittu esim Patria AMV:n kaltainen tehokas ja monipuolinen mutta myös hintava alusta. Nyt konttia voidaan maalla kuljettaa kuorma-autolla tai isolla traktorilla sekä asentaa se laivan kannelle merellä. Tai sitten sijoittaa se linnoitettuun staattiseen asemaan esimerkiksi kansainvälisissä tehtävissä.
 
Parasta Patrian julkaisemista Nemo –uutisissa on se tieto, että nyt kyseessä ei ole tavanomainen niin sanottu Private Venture –hanke eli, että valmistaja tekee tuotteen valmiiksi kokonaan omalla riskillään, ja yrittää sen jälkeen löytää ostajia kivikovilla kansainvälisillä markkinoilla. Nyt Patrian tiedote antaa ymmärtää, että Kontti-Nemo on kehitetty yhdessa Arabiemiraattien laivaston kanssa vastaamaan heidän tarpeitaan ja vaatimuksiaan. Kyseessä on Patrian vanha asiakas, jolla on jo ennestään Patria Nävy asejärjestelmä, eli Nemo-heitintorni asennettuna laivan kannelle. Kauppojakin lienee siis luvassa, kunhan Patria saa aseen valmiiksi ja osoittaa sen täyttävän nämä vaatimukset. Siis täysin sama menettely, jota Suomi vaati Korean K9 panssarihaupitsilta, kuten Suomen Sotilas kertoi viime kuussa.
upload_2016-12-14_18-27-28
 
Mikään kotimaamme puolustusongelmat ratkaiseva ihmease ei kuitenkaan ole kyseessä vaikka Kontti-Nemoa on iltapäivälehdistössä ehditty sovittaa jo meritaisteluvälineeksi. Sen ampumatarvike on edelleen suhteellisen heikkotehoinen 120 mm:n krh-kranaatti ja kantama lyhyehkö 10 km, sillä on siis paikkansa kranaatinheittimenä, mutta se on kuitenkin vain kranaatinheitin ja itse asiassa panostehosuhteessa aika kallis sellainen. Tulos maalissa nimittäin ratkaisee asejärjestelmän tehon.
 
Suomen Sotilas kertoo lisää tästä kotimaisesta (huippu)innovaatiosta lisää viimeistään ensi vuonna, jollei jotain uutta saada käsiin jo ennen vuoden vaihdetta.
 

Share This