Kremlin kujanjuoksu

Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli vihdoin Yhdysvaltain presidentiksi valittua Joe Bidenia.

Kremlin lausunto merkitsee sitä, ettei Donald Trumpia etenkin vuonna 2016 tukenut Kremlin isäntäkään enää usko vaalituloksen kyseenalaistamisen vaikuttavan tavalla, joka voisi estää demokraattiehdokkaan nousun Valkoiseen taloon.

Nelisen vuotta sitten Krimin miehitys, Itä-Ukrainan sodan aloitus sekä niitä seurannut kansainvälisten suhteiden uudelleenjärjestäytyminen olivat vielä tuoreessa muistissa.

Krimin maisemaa.

Öljyn hintakehitys ja pakotteet heikensivät Venäjää, joka kuitenkin uskoi taktisilla sotilaallisilla sekä tiedusteluoperaatioilla kykenevänsä häiritsemään länsimaita sekä muita Yhdysvaltain liittolaisia.

Siinä Venäjä ei ollut täysin väärässä. Silti nimenomaan maan toimien röyhkeys pakotti avaamaan silmät kyberiskuille, orkestroiduille vuodoille, salaliittoteorioiden lietsomiselle, korruption hyväksikäytölle ja salamurhille.

Brexit pakotti katsomaan silmiin “Londongradin” ongelmia ja efektiivisen sodankäynnin (sitähän pakotteetkin oikeastaan ovat) myötä kaikista kiistoista huolimatta kehittyi Atlantin ylittävä ymmärrys Venäjän hallinnosta vihamielisenä toimijana.

Se sopi kuitenkin Putinin itsetunnolle paremmin kuin Barack Obaman aikainen linja, jossa Venäjän aggressioon ei vastattu ja maata vähäteltiin.

Obaman tavoin muun muassa Jyrki Katainen antoi vähätteleviä kommentteja maan talouden koosta unohtaen kokonaan sen, että uhka-arvioon vaikuttavat myös resurssien jakautuminen maan sisällä sekä muut kyvykkyydet, puhumattakaan halukkuudesta käyttää niitä.

Lopulta kyse ei ole kuitenkaan Putinin itsetunnosta tai edes Venäjän suurvaltapyrkimyksistä, jotka sinänsä ovat todellisia. Ukrainan vallankumous iski korruptiivisen oligarkki- ja rikollisjärjestelmän sydämeen: juuri sen, jota Kreml tukee ja edistää länsimaissa ja jonka edustajien kanssa sen omat vahvat miehet pyrkivät liittoutumaan.

Putinia on kutsuttu shakinpelaajaksi. Jos näin on, riskinotto ei vuoden 2021 alun näkymien perusteella todellakaan ole ollut kannattavaa. Pikavoitoista unelmoidessa keskittyminen herpaantui ja kuningatar päätyi vastapuolen syöttiin.

Putin ja Lukashenka.

Esimerkkejä?

Fossiilisten polttoaineiden tarjoamat taloudelliset mahdollisuudet ovat heikentyneet niin lyhyellä, keskipitkällä kuin pitkällä aikavälillä.

Valko-Venäjällä on käynnissä kuukausia jatkunut, käytännössä Venäjään kohdistuva mielenosoitus. Maan turvallisuuselinten lojaliteetti Aljaksandar Lukashenkalle on jo alkanut rakoilla ja kansa kääntynyt entistä vahvemmin Euroopan suuntaan.

Tutkimusryhmä Bellingcatin raportti, joka viittaa vahvasti turvallisuuspalvelu FSB:n osallisuuteen Aleksei Navalnin myrkytyksessä ei helpota Putinin asemaa sen enempää lännessä kuin Venäjälläkään.

Aleksei Navalni.

Bidenin nimitykset ovat edustaneet demokraateiksi suhteellisen haukkamaisia, mutta arvopohjaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kannattavia tahoja. Onpa todennäköisesti ulkoministeriksi nousevalla Antony J. Blinkenillä myös ukrainalaistausta…

Kaiken kukkuraksi Obaman hallinnon voimankäyttöön epäilevästi suhtautuneen linjan keskeinen arkkitehti Susan Rice on ohjattu puhtaasti kotimaan asioita koskevaan pestiin, minkä voisi nähdä jopa jonkinasteisena piruiluna. Ainakin se on selkeä viesti.

Amerikkalaismediassa on epäilty, että Trumpin viimeisten viikkojen aikana Venäjä saattaisi yrittää epävakauttaa tilannetta esimerkiksi Itämeren alueella.

Mahdollisuutta ei voida täysin poissulkea, mutta skenaariossa unohdetaan parikin olennaista seikkaa: Biden ei ole Obama eikä Venäjän koko eliitin intresseissä ole suhteiden kärjistäminen tai Naton hajottaminen hinnalla millä hyvänsä, vaikka epäilemättä osa näiden tavoitteiden pyhyyteen uskookin.

Epäsymmetriset toimet länttä kohtaan varmasti jatkuvat, mihin taannoiset massakyberiskut Yhdysvalloissakin viittaavat. Niihin osataan kuitenkin nyt varautua aiempaa paremmin.

Kaikkea voi tapahtua, mutta nyt näyttää kovasti siltä, että naapurinsa pubin, posliini- ja suklaapuotien sekä hampurilaisravintolan liepeillä riehuneen vodkapäisen karhun kankkunen saavuttaa puolenpäivän tienoilla hengenvaaralliset mittasuhteet.

Share This