Kriisinhallintaveteraaneille vihdoin veteraanistatus

Saadaan näinä uutisten suhteen enimmäkseen aika ankeina aikoina sentään joskus hyviäkin uutisia. Juuri muutama päivä sitten Puolustusministerö tiedotti, että se tulee myöntämään kaikille kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille suomalaisille sotilaille, miehille ja naisille, erityisen veteraanistatuksen.

Pauli Järvenpää aloittaa Suomen Sotilas -lehden blogistina

Pauli Järvenpää aloittaa Suomen Sotilas -lehden blogistina

Pidän tätä aivan erinomaisena uutisena. Veteraanistatus koskee suoraan niitä lukumäärältään lähes 45 000 rauhanturvaajaa, jotka Suomen hallitus on vuodesta 1956 lähtien lähettänyt kriisinhallintatehtäviin mitä erilaisempiin kriisipesäkkeisiin muun muassa Afrikkaan, Lähi-itään, entisen Jugoslavian alueelle, Kashmiriin ja viimeksi Afganistaniin.

Statuksen symbolina ensi syksyn mittaan kaikille kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille sotilaille lähetetään erityinen kriisinhallintaveteraanikortti, joka oikeuttaa kortin kantajan tiettyihn palveluihin ja tukimuotoihin.

Tämä osoittaa, että valtiovalta pitää rauhanturvaajia veteraaneina, ja siinä missä meidän sankarillisten puolustussotiemme veteraanit myös kriisinhallintaveteraanit ovat veteraaniasemansa ansainneet.

Missään tapauksessa heitä ei pidä suoraan verrata puolustussotiemme veteraaneihin. On toki aivan eri juttu olla vuosikausia etulinjassa kuolemanvaarassa ja nähdä kavereiden vierestä kaatuvan kuin rakentaa rauhaa kriisinhallintaoperaatioissa.

Mutta veteraanistatuksen ovat rauhanturvaajatkin ansainneet. He ovat sotiemme veteraaneista poiketen toki hakeutuneet ulkomaanpalvelukseen vapaaehtoisina, mutta Suomen valtio on heidät tehtäviinsä rekrytoinut, kouluttanut, varustanut ja maailman kriisialueille lähettänyt. Heistä tulee myös pitää huolta heidän komennuksensa päätyttyä, jos he huolenpitoa tarvitsevat.

Vielä ei ole ymmärtääkseni loppuun saakka mietitty minkälaisia tukitoimia kriisinhallinnan veteraaneille tulee olemaan tarjolla. Erilaisia kuntotus- ja tukipalveluja on kuitenkin oltava saatavilla ja niiden on oltava kohtuuhintaisia. Tämä pätee erityisellä painolla niiden rauhanturvaajien kohdalla, jotka ovat operaatioissa vammautuneet henkisesti tai fyysisesti. Näille veteraaneille tulee tarjota paras mahdollinen henkinen tuki ja lääketieteellinen kuntoutusosaaminen.

Pitkään ovat kriisinhallintaveteraanien edustajat saaneet asiaansa pitää esillä, mutta hyvä näinkin. Maailmassa tulee jatkuvasti syttymään kriisejä, ja suomalaista sotilasosaamista tullaan edelleenkin tarvitsemaan. Ja on hyvä muistaa, että vaaratonta operaatiota ei ole ollut eikä tule olemaan.

Pauli Järvenpää
Vanhempi tutkija, International Centre for Defence and Security (ICDS), Tallinna


 

Jutun pääkuva: suomalainen sotilas kriisinhallintatehtävissä Afganistanissa, kuva www.turpopankki.fi

Avainsanat: , ,

Share This