Kuuterselän läpimurto elettiin uudelleen Kannaksella

Suomen Sotilas kertoi epähistoriallisesta joskin vauhdikkaasta taistelunäytöksestä Viipurissa. Mutta kyllä Venäjälläkin osataan elävää historiaa esittää kaikki faktat kohdallaan! Tämä kävi hyvin ilmi, kun Suomen Sotilas katsoi seuraavana päivänä Kuuterselän läpimurtoa esittävän näytöksen aidolla tapahtumapaikalla entisen Kivennavan pitäjän kylässä lähellä Raivolaa. Tämä näytös on tuttu niille lukijoille, jotka osallistuivat Suomen Sotilaan Kannaksen matkalle pari vuotta sitten.

Valkeasaaren lohkolla tapahtuneen läpimurron jälkeen oli Viipuria kohti rynnistävää Puna-armeijaa vastassa kahden vuoden ajan rakennettu osin kantalinnoitetuista betonibunkkereista koostunut VT-asema, jonka uskottiin kestävän voimakastakin hyökkäystä Talvisodan Mannerheim-linjan tapaan.

Toisin kuitenkin kävi! Maineikas XXX Kaartinarmeijakunta tosin pysäytettiin 12.6.1944 sen hyökätessä päin VT-aseman vahvinta osaa Viipuriin johtavan päätien kohdalla. Mutta Puna-armeija onnistui suomalaisten huomaamatta siirtämään hyökkäyksen painopisteen 15 km etelään Kuuterselän kylän kohdalle. Murskaavalla tulivalmistelulla tuettu uusi hyökkäys 14.6.1944 johti siellä nopeasti läpimurtoon. Suomalaisten tukilinjalle noin 5 km syvyyteen päässeet punapanssarit tekivät sen jälkeen todellisen peliliikkeen: Hyökkäyskärki kääntyi vasemmalle etelän suuntaan ja onnistui sekoittamaan myös viereisen yhtymän Ratsuväkiprikaatin puolustuksen. Iltaan mennessä oli VT-linjaan revennyt 20 km aukko lähes Suomenlahden rannalle saakka. Lähellä puoltayötä suoritettu Panssaridivisioonan osien vastaisku ei enää muuttanut tilannetta, vaan suomalaisjoukot oli vedettävä viimeiseen puolustuslinjaan VKT-asemaan Viipurin tasalle.

Nyt ei suomalaisten puolella ollut vikaa eikä epäonnea. Suurhyökkäys murskaavalla tulituella höystettynä tuppaa vaan aina jättämään puolustajan jalkoihin, kuten saksalaiset olivat Itärintamallaan saaneet havaita. Tilanteen voisi pelastaa päättäväisellä vastahyökkäyksella, jota tuettaisiin vahvalla tykistöllä. Kumpaakaan ei kuitenkaan ollut käytettävissä, koska hyökkäyksen ei odotettu kohdistuvan Kuuterselkään. Kirjallisuudessa asia on tosin joskus pyritty selittämään toisin. Myös johtaminen romahti heti alussa, kuten kävi Valkeasaaressakin. Vastuullinen divisioonan komentaja Aaro Pajari ei saanut tarkkoja tietoja tilanteesta kun ei niitä ollut kaistan rykmentin eikä pataljoonankomentajillakaan.

Historian elävöittäminen on Venäjällä suosittu harrastus, jota varten on perustettu useita organisaatioita. Motiivi käy ilmi näytöksen toisen puuhamiehen Sergei Urvanchevin avaussanoista selkeällä suomenkielellä: ”Himmetä ei muistot koskaan saa!”, Toki sama kuultiin myös venäjäksi. Siksi samankaltaisia tapahtumia on Pietarin ympäristössä kesällä useita kuukaudessa. Kuuterselän näytös on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä se pidetään aidolla tapahtumapaikalla, joka on lisäksi hienosti entisöity tarkkaan sodanaikaiseen asuun.

Tapahtumien aitoudesta oli siis pidetty huolta, jopa panssarivaunu oli tänä vuonna saatu mukaan, kun T60 tiedusteluvaunu eteni metsässä kohti suomalaisasemia. Kun pyrotekniikkaa täälläkin oli riittävästi käytössä saivat edellisistä vuosista runsastuneet katsojat nähtävää. Lopputulos tietysti oli historian mukainen mikä luonnollisesti oli venäläisyleisön mieleen. Paikalla oli myös Venäjän pää TV-kanavan Rossija-1:n kuvausryhmä, joten julkisuutta tuli laajemmallekin katsojajoukolle 75 vuotis juhlavuoden kunniaksi.

Näytöksen on parin vuoden ajan osallistunut myös nuoria suomalaisharrastajia esittämässä omia sotilaitamme. Heidän lisäkseen oli Suomesta saapunut myös kourallinen katsojia. Pysäköintialueita ei ole vaan autot sijoitetaan tienvarsille rallikilpailusta tutulla tavalla. Tämä aiheutti välillä hämminkiä, mutta kaikki järjestyi lopulta kuten Venäjällä on tapana.

Paikalle voi saapua myös paikallisjunalla Viipurista tai Pietarista ellei 5 km kävelymatka läheiseltä Mustamäen asemalta ole liikaa. Tämä onnistuu myös Suomesta käsin vaikka päiväretkenä aamun Allegro-junaa käyttäen. Suomen Sotilas tiedottaa ensi vuoden aikatauluista heti kun ne on tiedossa. Yleensä Kuuterselän näytös on pidetty taistelun vuosipäivää 14.6. lähempänä olevana lauantaina.

Venäjällä taistelunäytösten seuraaminen on koko perheen harrastus

Sergei Urvachev antaa ohjeita ennen näytöstä

Komeat räjähdykset loivat toden tuntua

Suomalaiset valmiina torjumaan hyökkäys. Laguksen panssarijoukkojen kolminuolitunnus kypärässä on pieni asiavirhe.

Puna-armeija syöksyy asemiin

T60 tiedusteluvaunun jäljitelmä herätti huomiota näytöksen jälkeen

Avainsanat: , , ,

Share This