Lääke kuulovaurioihin kehitteillä

Yhdysvalloissa testataan lääkettä, joka torjuisi kuulovaurioiden syntymistä esim. ammunnoissa, kertoo Wall Street Journal.

Lääke sisältää d-methionine -nimistä ravintoainetta, jota löytyy mm. juustoista. Aineen lääketieteellistä käyttöä kehittänyt professori Kathleen C.M. Campbell sai armeijasta kumppanin, kun hän etsi sopivan suurta populaatiota, jolla lääkkeen vaikutusta voisi tutkia.

Fort Jacksonin ampumaradoilla kymmenet tuhannet sotilaat joutuvat altiiksi melulle, mukaan lukien ammunan johtajiksi kouluttautuvat kersantit, joiden kurssille kuuluu runsaasti ammuntaa. Lääkettä saavien ja ilman lääkitystä olevien verrokkiryhmien vertailu on helppoa samankaltaisen rasituksen alaisuudessa.

Yhdysvaltojen asevoimat käyttää huomattavia summia rahaa kuulovaurioista kärsivien veteraanien korvauksiin. Taisteluolosuhteissa tinnutuksesta kärsiviä sotilaita joudutaan usein myös ottamaan pois tehtävistään heikentyneen kuulon vuoksi.

Taisteluolosuhteissa on muutenkin hankala käyttää kuulosuojausta: sotilaat kertovat korvatulppien vähentävän tilannetajua (“situational awereness”) eikä kuppisuojaimet ole mukavat esim. kuumissa olosuhteissa.

Lääkkeelle on myös runsaasti käyttöä myös siviilipuolella alkaen tehtaiden ja rakennustyömaiden äänekkäiden koneiden käyttäjistä klubeilla juhliviin teineihin.

Lähde: http://www.wsj.com/articles/army-tests-hearing-drug-at-the-rifle-range-1440182197
Kuva: US Army Medical Department

Avainsanat: , ,

Share This