Lennart Meri -konferenssi alkoi Virossa

Suomen Sotilas on paikan päällä Tallinnassa seuraamassa Lennart Meri -konferenssia, jossa huomenna puhuu myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Suuri joukko läntisiä turvallisuusalan toimijoita, päättäjiä ja analyytikoita on kokoontunut Radisson Blu -hotelliin pohtimaan lähiaikojen turvallisuushaasteita ja niihin vastaamista. Vuosittain pidettävän konferenssin järjestää Viron puolustustutkimuskeskus.

Tänään esillä on ollut Euroopan unionin puolustusulottuvuuden kehittäminen. Konferenssissa puhuneen unionin ulkopoliittisena edustajana ja komission varapuheenjohtajana toimivan Federica Mogherinin mukaan asiassa ollaan etenemässä aiemmin tuntemattomalle alueelle. Mogherini tunnusti Naton keskeisen roolin Euroopan turvallisuuden takaajana, mutta katsoi unionin puitteissa voitavan tehdä yhteistyötä esimerkiksi puolustushankintojen koordinoimiseksi siten, että niistä koituu mahdollisimman suuri hyöty jäsenmaille. Ei pelkästään kustannusten, mutta myös kustannustehokkuuden korostamista voinee pitää viestinä eurooppalaisten puolustusmenojen lisäämistä vaatineelle Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid painotti, että resursseja on tarpeen mukaan lisättävä ja laskettava myös puolustuspanostusten osalta ja katsoi Naton toimivan juuri näin. Presidentti kertoi virolaisten tukevan Euroopan unionia, mutta moitti sitä puuttumisesta pikkuasioihin ja ajoittaisesta keskittymisestä “super nanny staten” luomiseen.

Huomenna raportoimme tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheesta ja näkemyksistä. Kaljulaidin suomalainen virkaveli on pitkään puhunut eurooppalaisen puolustusyhteistyön mahdollisuuksista.

Kuvassa Viron ulkoministeri Sven Mikser ja Mogherini tiedotustilaisuudessa ennen konferenssin alkamista.

Avainsanat: , , ,

Share This