Longuesin patteri

Normandiassa on jäljellä runsaasti saksalaisia betonirakennelmia, koska niiden poistaminen olisi ollut työlästä. Nykyisellään osa niistä, lähinnä ne jotka ovat helposti saavutettavissa, ovat suosittuja turistikohteita. Hyvin merkittävä tässä mielessä on Longuesin patteri Bayexin pohjoispuolella lähempänä rantaa, Port-en-Bessin-Huppainin tuntumassa, Longues-sur-Merissä.

Jutun pääkuva: Yksi patterin tykeistä hyvin säilyneessä betonibunkkerissaan tyyppiä Regelbau M272.

Avoimella laajalla kentällä on erittäin hyvin säilyneenä patterin neljän tykin massiiviset betoniasemat, tulenjohtobunkkeri sekä lähitorjuntaan liittyviä konekivääri- ja kranaatinheitinasemia. Ja mikä tärkeintä, patterin neljä tykkiä ovat edelleen asemissa, kolme jopa ajan kulumisen huomioon ottaen mainiossa kunnossa. Vain yksi bunkkereista ja tykeistä on saanut näköjään pahan osuman, koska bunkkerin betonikatto on murtunut ja tykki tuhoutunut.

Ilmeisesti tämä on taistelulaiva USS Arkansasin pelistä poistama patterin tykki.

Patterin asemia ryhdyttiin rakentamaan syyskuussa 1943 ja työt valmistuivat huhtikuussa 1944. betonibunkkerit olivat tyyppipiirustusten mukaan tehtyjä eli ovat hyvä esimerkki tuon hetkisestä saksalaisesta bunkkerinrakennusfilosofiasta ja -taidosta. Patterin tykit olivat 150 mm laivatykkejä, tyypiltään 15 cm TbtsK C/36 ja kuin laivasta suoraan otettuja erillisellä “tornilla”. Laivoissa tykkiä käytettiin tuoreemmissa saksalaisissa hävittäjissä. Tykkien maksimikantama oli noin 20 km ja pystyi ampumaan sekä Omaha- että Gold-maihinnousurannoille, muodostaen näille siis vakavan uhan.

Patterin henkilöstövahvuus oli 184, miehistöstä merkittävä osa oli yli 40-vuotiaita. Aluksi merivoimiin kuulunut patteri oli ennen maihinnousua siirretty maavoimien rannikkotykistöön, patteri oli Heeres-Küsten-Artillerie-Abteilung 1260:n neljäs patteri.

Sisänäkymä yhdestä bunkkerista.

Liittoutuneet koittivat tuhota patterin usealla ilmahyökkäyksellä ennen maihinnousua, mutta tämä ei onnistunut. Suurin vaikutus oli viestiyhteyksille, mikä pakotti tulenjohdon siirtymään osin optisiin viestimenetelmiin.

Kovin kummoista tuhoa patterille ei aiheuttanut myöskään maihinnousupäivänä ennen kuutta alkanut brittiristeilijä H.M.S. Ajaxin tulitus. Patteri itse aloitti tulen noin kuudelta aamulla ampuen mm. Gold-rannan johtoalusta H.M.S. Buloloa, joka joutui siirtymään patterin kantaman ulkopuolelle. Myöskään kahdeksalta alkanut brittiristeilijöiden H.M.S. Ajax ja H.M.S. Argonautin tulitus ei estänyt patterin toimintaa. Vasta amerikalaisen taistelulaivan Arkansasin tulitus tuhosi yhden tykin. Tulitukseen osallisutivat myös ranskalaiset risteilijät Georges Leygues ja Montcalm.

Patteri vallattiin 7. kesäkuuta puolilta päivin 2nd Devonshire Regimentin C-komppanian toimesta ilman taistelua miehistön antautuessa. Ammuttujen kranaattien määrästä on toisistaan poikkeavia tietoja välillä 100-170 kranaattia.

Patterin läheisyyteen rakennettiin väliaikainen lentokenttä Advanced Landing Ground B-11, joka oli toiminnassa 24.6.-4.9.1944

Läheisyyteen tehdyn tilapäisen lentokentän muistokivi. Huomaa Pierre Clostermanin, tunnetun ranskalaisen ilmailukirjoittajan, nimi.

Nykyisin patterin tuliasema on siis suosittu turistikohde, hyvin merkitty karttoihin ja opastettu maastossa. Sisääntulossa on parkkipaikka, WC:t ja pieni turismitoimisto.

Kirjoittaja ja patterin laitimmainen tykki lännessä, joko 1 tai 4 numeroltaan.

Avainsanat: , ,

Share This