Lukijamatkaa valmisteltiin Pietarissa

Lehden upseeripartio kävi Pietarissa katsastamassa lähinnä sotamuseoita tulevan kesäkuun lukijamatkaa varten. Pitkän viikonlopun mittaan nähtiin Pietaria muutenkin, sillä paikasta toiseen liikkuminen autolla on kaupungin suuren koon ja meikäläisittäin käsittämättömän automäärän takia hyvin hankalaa. Aikaa siirtymisiin on todella varattava reilusti.

Jutun pääkuva: Risteilijä Aurora kuuluu erottamattomasti Lokakuun vallankumouksen historiaan. Kunnostettuna se on mainio museo, mutta venäläiseen tapaan vähän huonosti muille kuin venäjäkielentaitoisille aukeava. Laivassa on laaja näyttely vallankumoukseen ja erityisesti laivaston osuuteen siinä liittyvä näyttely. Samalla se on mainio esimerkki tietyn ajankohdan sotalaivanrakennustaidosta.

Suomen Sotilas -lehden lukijamatka 2019 järjestetään 14.-17.6.2019

Tiedustelun pääkohde oli Tykistömuseon nimellä kulkeva sangen vanha ja tunnettu museo entisessä arsenaalissa Pietari-Paavalin linnoituksen tuntumassa. Museo on tuulahdus Neuvostoliiton aikaa, hyvin vähän näyttää muuttuneen siitä kun allekirjoittanut kävi siellä noin 35 vuotta sitten. Tämä ei vähennä kuitenkaan museon kiinnostavuutta, tsaarin Venäjällä ja Neuvostoliitossa tykistö oli korkealla tasolla. Museossa on jonkin veran myös saksalaisilta saatua sotasaaliskalustoa, mutta yhteys Suomen sotahistoriaan on vähäinen. Tykkikaluston lisäksi esillä on jonkin verran pioneereihin ja viestimiehiin liittyvää esineistöä. Tykistömuseo kelpuutettiin kesäkuun lukijamatkan vierailukohteeksi.

Toinen ajateltu museo, aivan hiljattain uusittu Merimuseo sen sijaan ei osin modernista näyttelytekniikastaan huolimatta näillä näkymillä päädy vierailukohteeksi. Linkit Suomeen ovat liian vähäiset, koska esineistön pääpaino on tsaarin laivastossa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Toki monet pienoismalleina esitellyistä taistelulaivoista aikanaan talvehtivat Helsingin redillä ennen lopullista poistumistaan keväällä 1918 Kronstadtin suojiin.

Lupaava uusi museo on uusi rautatiemuseo Baltian rautatieaseman vieressä. Massiiviset veturit ja vanhat rautatievaunut jäävät siellä kakkoseksi 305 mm rautatietykin kanssa. Ulkoalueelle sijoitettu tykki on yksi niistä kolmesta, jonka venäläiset toivat 1940 Hangon vuokra-alueelle ja jättivät sinne pahoin tuhottuna. Jatkosodan aikana suomalaiset kunnostivat tykit käyttäen apuna mm. 12-tuumaisia rannikkotykistön varaputkia, jotka sopivat tykkiin. Suomalaisia kolmen tykin kunnostaminen ei hyödyttänyt, ts. ne eivät koelaukauksia lukuun ottamatta meillä ampuneet. Tykit myytiin vuoden 1944 lopussa takaisin alkuperäisille omistajilleen. Jo pelkästään tämän rautatietykin takia museossa kannattaa käydä ja se on kesäkuun ohjelmassa.

Rautatiemuseon 12-tuumainen rautatietykki on sangen massiivinen ilmestys ja teknisestikin mielenkiintoinen saavutus. Yksi kolmesta Hangossa 1940-44 olleista tykeistä on kunnostettuna Pietarissa.

Kaikkein mielenkiintoisin museo tai näyttely on Lenrezerv-nimellä kulkeva entiseen teollisuushalliin sijoitettu ilmeisesti yksityisellä rahoituksella kulkeva näyttely. Nähtävillä on erittäin monipuolinen valikoima venäläistä toisen maailmansodan aikaista autokalustoa, jenkkien lend-lease -apua ja isoja Leningradin piiritykseen liittyviä dioraamoja. Tässä museossa vierailusta kesäkuussa neuvottelut ovat kesken.

Kesäkuun lukijamatkan ajankohta on 14.-17.6. ja sen aikana käydään Pietarin lisäksi myös useassa kohteessa Pietarin ympäristössä ja Karjalan kannaksella, jälkimmäisessä lähinnä vuoden 1919 tapahtumiin liittyvissä paikoissa.

Katso tuorein tarkka ohjelma lukijamatkan sivuilta: www.suomensotilas.fi/pietari-suomen-sotilas-100-vuotta-lukijamatka-14-17-6-2019/

Lend-lease -apuna Amerikasta Puna-armeijalle tullut White M3A1 Scout car. Panssaroidun tiedusteluajoneuvon noin 20.000 kappaleen kokonaistuotannosta vietiin eräiden tietojen mukaan peräti puolet Neuvostoliittoon. Vaikeahko ajoneuvo entisöitäväksi harvinaisuutensa takia, mutta Pietarissa on onnistuttu hyvin. Kuva Lauri Toikka.

”Elämän tie” eli piiritettyyn Leningradiin Laatokan yli huoltoa tuonut jäätie on ollut tänä vuonna runsaasti esillä kaupungissa. Tässä Lenrezerv-näyttelyn tulkinta, valkoinen GAZ-67-jeeppi valkoisessa maisemassa. Kuva Lauri Toikka.

Pietarissa oleva Piskarjovkan hautausmaa on maailman suurin toisen maailmansodan uhrien hautausmaa. Sinne haudattiin nimettöminä Leningradin piirityksen aikana 420.000 nälkään ja pommituksiin kuollutta siviiliä sekä 70.000 kaupunkia puolustanutta sotilasta. talvisaikaan näkymä on rauhallinen, mitä korostaa koko alueella soiva aiheeseen sopiva musiikki.

Avainsanat: , , ,

Share This