Maailman tärkeimmät vaalit koskaan!

Pauli Järvenpää

Toinen mahdollisuus presidentti Trumpille ja presidenttiehdokas Bidenille ottaa mittaa toisistaan tuli ja meni. Pääehdokkaiden välillä oli väittelyn ajankohdaksi alun perin sovittu 15.lokakuuta, mutta presidentti kieltäytyi ottamasta osaa virtuaalisena järjestettyyn debattiin: “Naurettavaa“, “Ajanhukkaa“!

Trumpin kampanjaväki näki kuitenkin presidentin koronatartunnassa tilaisuuden kääntää laskevat kannatuslukemat uudelleen nousuun. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen ratkaisuna oli, että Trump ja Biden esiintyivät samaan aikaan eri televisiokanavilla.

Kun tilaisuus oli ohi, jäi Trumpia silmin nähden kaivelemaan, että Bidenia seurasi noin kolme kertaa niin paljon katsojia kuin häntä itseään.

Sitä ennen areenalle olivat toissa viikolla päässeet varapresidentti Mike Pence ja Pencen haastaja Kamala Harris. Miten sivistynyttä ja hillittyä väittelyä, tai enemmänkin keskustelua.

Mikä nautinto niin kuulijoille kuin varmasti myös debatoijille itselleen: Ei kansankiihotusta, ei ronskia kielenkäyttöä. Ei öykkäröintiä, ei valheita, ei kansalaisten tietoista sumutusta.

Varapresidentti Mike Pence kohtasi haastajansa Kamala Harrisin televisioväittelyssä 8.10.Äärimmäisen tärkeä kysymys vaalien lopputulosta koskien on viime päivinä noussut esille asiatuntija-arvioinneissa, ja se on kysymys siitä, suostuuko presidentti Trump suosiolla vallanvaihtoon.

Voisiko rauhanomainen vallanvaihto olla uhattuna? Mitä jos Trump häviää vaalit, suostuuko hän myöntämään tappionsa ja luopumaan vallasta?

Useat yhdysvaltalaiset huippuasiantuntijat pitävät tätä mahdollisuutta jos nyt ei kovin todennäköisenä, niin eivät kuitenkaan kokonaan tuulesta temmattuna. Tätä kirjoitettaessa Trump ei ole vielä julkisesti viestittänyt, että hän olisi valmis hyväksymään tappionsa.

Selvyyden vuoksi on hyvä alleviivata, että tämä tilanne siis koskisi ainoastaan tilannetta, jossa Trump jäisi tappiolle, eikä hyväksyisi sitä ja hakisi tukea Yhdysvaltain perustuslakia koskevasta lainsäädännöstä, joka kieltämättä on erityisesti vaaleja koskien monipolvista ja osittain varsin vaikeaselkoista.

Jos Trump voittaa, ei tällaista ongelmaa tietenkään pääse syntymään. Biden on selkeästi Trumpiin verrattuna perinteisen diplomatian ruumiillistuma, eikä vallanvaihto-ongelmaa tulisi syntymään. Näin Biden on itse asiassa jo julkisesti vakuuttanutkin.

Voidaan siis olettaa, että Biden on valmis hyväksymään demokraattisen poliittisen käyttäytymisen säännöt ja noudattamaan niitä tappionkin hetkellä. Miten mahdolliseen tappioonsa suhtautuu Trump, on vielä avoin kysymys.

Pauli Järvenpää, Vanhempi tutkija, ICDS, Tallinna

Avainsanat: , , ,

Share This