Massapsykoosi

Skitsofrenia eli jakomielitauti on psykoosisairauksista yleisin. Sen keskeisiä oireita ovat todellisuudentajun heikkeneminen eli psykoottisuus, aistiharhat, harhaluulot, jaksamattomuus, tunteiden latistuminen ja ajattelutoimintojen yleinen häiriintyminen. Psykiatri Yrjö Alasen määritelmän mukaan skitsofrenia on ”tavallisesti nuoruudessa tai nuorella aikuisiällä alkava mielisairaus, jolle on tunnusomaista persoonallisuuden toimintojen eheän kokonaisuuden osittainen hajautuminen, kehityksellinen taantuminen, ja taipumus vetäytyä pois suhteista toisiin ihmisiin, subjektiiviseen sisäiseen miellemaailmaan, jota aistinharhat tai harhaluulot enemmän tai vähemmän sävyttävät”.

Neologismit eli potilaan keksimät omat sanat, (vrt. neologismi kielitieteessä eli uudissana, kantasanoina kreikan Neos Logos) katkot tai irralliset väliintulevat tavallisen ajatuksen kulun katkaisevat ajatukset, ovat psykoosin varma merkki. Seurauksena on puheen hajanaisuus tai merkityksen menetys.

Valtioruumisrinnastukset ovat tunnetusti vaarallisia, mutta ihmiset muodostavat yhteiskunnan ja päätöksentekijät ovat yksilöitä. Ihminen ei ole pohjimmiltaan muuttunut psykofyysisenä olentona tunnetun historiamme aikana, eikä muutu näkyvissä olevassa tulevaisuudessakaan. Orvasketemme alta löytyy ihan raaputtamatta karvainen eläin vain muutaman vähemmällä ravinnolla vietetyn päivän jälkeen. Ihmisen psykologia on valtioiden politiikan takana, ja psykoosista voi tulla myös sosiaalipsykologinen ilmiö, massapykoosi.

Suomi on ollut rajatilassa pidempään kuin minä olen elänyt – yli puoli vuosisataa. Sittemmin valtiopotilaamme on vajonnut psykoosiin, jonka oireet ovat selvät. Valtiojohtomme on kehittänyt ja ylläpitänyt 1960-luvulta alkaen psykodynaamisesti arveluttavia, todellisuutta vääristäviä malleja. Ne ovat uponneet kansaan. Aikaansaatu joukkopsykoosi istuu tiukemmin kuin saasta tuvan seinässä. Neologismit ovat meillä arkea. Nämä mesikämmenet ja otsot, joilla pyritään olemaan kutsumatta asioita niiden omilla nimillä. Keksityt sanat, joilla kielletään todellisuus. YYA-vuosina meihin istutettiin kameleontin käytös. Opimme käyttäytymään ja puhumaan aina seuramme ja ympäristömme mukaan. Opimme itsesensuurin.

Aloimme käyttää yhä räikeämmin kaksia punnuksia. Otimme käyttöön neologismeja, omatekoisia uudissanoja, jotka olivat joko täysin uusia, kuten ”neuvostovastainen”, nykymuodossaan russofobinen, tai joille annettiin alkuperäisestä merkityksestä huomattavasti poikkeava sisältö tai sivumerkitys, kuten ”Paasikiven linja” tai ”Itämeri – Rauhan meri”. Poliittiset neologismit vakiintuivat poliittiseksi uussanakirjaksi, joka oli syytä oppia, jos aikoi pysyä virassaan ja edetä urallaan. Aikoinaan vain kaksi kansanedustajaa, Georg C Ehrnrooth ja loistava puhuja, Tuure Junnila, uhmasivat tätä sääntöä. Heille virallinen Suomi nauroi ja yritti pelleksi tekemällä neutraloida heidät – ja onnistui, psykiatri Olli Siipola sanoo.

Hulluhan se on, joka ei näe keisarin vaatteita.

Sama peli jatkuu yhä. Nato-option ja Suomen skitsofreenisen, todellisuuspakoisen ulkopolitiikan kyseenalaistaja suljetaan marginaaliin. Leimataan Nato-kiimaiseksi Yhdysvaltojen – tämän psykoottisen kansan enemmistön suuren saatanan – ihailijaksi. Sen pahempaa leimaa ei kai voi saada? Paitsi jos uskaltaa vielä arvostella holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa, jolloin saa lisäksi myös rasistin leiman. Neologismeja kaikki. Psykoosin oireita. Massapsykoosin. Maassa, johon mahtuu vain yksi harhainen ”totuus” kerrallaan. Maassa, jossa ei ole korruptiota ja jolla on itsenäinen, uskottava puolustuskyky. Maassa, johon syntyminen on lottovoitto, aamunkoitto, torvensoitto…

Jaakko Puuperä

PS. Rajatilassa, joka on neuroosin ja psykoosin välillä oleva tila, potilas ”splittaa”, näkee asiat mustavalkoisina. Tällainen ihminen, yksilö, suku, heimo tai valtio ei suostu näkemään harmaan sävyjä. Tätä kehitystä on ollut Venäjällä noin 1 000 vuoden ajan ja meillä Suomessa alati lisääntyvästi 1960-luvulta. Psykoosissa todellisuudentaju katoaa. Sen merkkeinä ovat rajatilallekin tyypilliset puolustusmekanismit – kielto, siirto tai ulkoistaminen (denial, replacement, projection) – jotka psykoosissa vain vahvistuvat, ja lisäksi potilas, tässä tapauksessa valtio, oppii vainoharhaiseksi. Se alkaa pelätä, että toiset tekevät sitä, mitä se itse haluaisi tehdä tai tekee (paranoia). Kun luottamus katoaa, alkaa vallita kaikkien epäily kaikkia kohtaan, menetetään kyky erottaa tosi epätodesta, Kuulostaako sinusta se totuudelta, että oikeasti Venäjän hyökkäykset naapurimaihinsa Georgiaan ja Ukrainaan ovat Naton, USA:n ja EU:n syytä? Jos kuulostaa, suosittelen yhteydenottoa ammattiauttajaan.


Kuva: hallitustunnustelut 2015, eduskunta

Share This