Näyttö, näytös vai maavoimien kalustonäyttely?

Suomen Sotilaan toimituksessa ja avustajakunnassa seurataan herkeämättä Ukrainan tilanteen kehittymistä. Lehden taisteluvälineasiantuntijana toimivan Arto Pulkin mukaan Krimiltä tulevaa kuvajournalistista materiaalia seuratessa hänelle tulee välillä epätodellinen olo. Pulkin mukaan kuvissa välittyy tunnelma, jossa suvereenin valtion osittaisen miehityksen sijaan seurataan Venäjän federaation asevoimien uuden taisteluasukokonaisuuden esittelyä varten ylöspantua näytöstä, joukkojen koulutustason sekä uusimman ase-, viesti- ja ajoneuvokaluston esittelyä unohtamatta.

Pulkki ei ole ainoa näytöstä epäilevä. Paikan päällä jo useita viikkoja viettänyt Getty Images –kuvapalvelun kokenut valokuvaaja Ed Ou totesi aiemmin tänään, että Krimiä nyt miehittävät joukot eivät edes pyri estämään kuvaamista, vaan pikemminkin haluavat tulla kuvatuksi. Ou epäileekin, että länsimaisia kuvajournalisteja saatetaan käyttää hyvin orkestroidun poliittisen teatterin esittämiseen.

Linkki: Ed Oun kuvablogi Ukrainasta

Ilman näkyviä tunnuksia olevien, osittain siviiliasusteisiin pukeutuneiden erikoisjoukkojen käyttö on normaalia toimintaa miehitystä edeltävän nk. harmaan vaiheen aikana. Näin toimittiin myös Krimillä, kun Venäjän asevoimien tai tiedustelupalvelun erikoistoimintajoukot ottivat viime viikolla haltuunsa alueen parlamenttirakennuksen (ks Suomen Sotilaan juttu).

Nyt paikalla olevien varsinaisten miehitysjoukkojen käyttö ilman näkyviä tunnuksia lienee kuitenkin lähinnä enää kansainvälisoikeudellista temppuilua. Toisaalta esimerkiksi tapa kantaa kansallisuuslippua kenttäpuvussa on varsin tuore.

– Sotilaat on perinteisesti tunnistettu kenttäpuvun kuosista. Venäjän federaation uudella EMR-kuviolla onkin lähinnä erottautumisarvo, sillä sen maastouttamisominaisuudet ovat näkyvän valon alueella varsin vaatimattomat, Pulkki huomauttaa.

– Uusista VKBO-kenttäasuista ei myöskään varsinaisesti tarvitse poistaa kansallisuustunnuksia, sillä niissä ei sellaisia kenttälakin kokardia lukuun ottamatta ole alun perinkään. Ilmeisesti venäläinen sotilas muistaa ilman lippuakin kuka hänen päivärahansa maksaa, Pulkki toteaa.

Avainsanat: , , , , ,

Share This