Nils Torvalds: Suomi Natoon

Ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokas Nils Torvalds muistetaan usein entisenä vasemmistoradikaalina ja kommunistina. Kauas on tultu ajoista, kun hän hautoi vallankumousta ja opiskeli Moskovan ns. puoluekoulussa. Nyt Torvalds on presidenttiehdokkaista ainoa, joka avoimesti liputtaa Naton jäsenyyden puolesta. Hänen mukaansa Venäjällä on edessä talousromahdus, jonka iskiessä Suomen on syytä olla tiukasti läntisen sateenvarjon alla – erityisesti, kun kehitys Yhdysvalloissakin näyttää epävarmalta.

Torvalds toimii tällä hetkellä europarlamentaarikkona. Vuosina 2008-2011 toimittajataustainen hän oli RKP:n varapuheenjohtaja.

 

Näin Torvalds vastasi esittämiimme kysymyksiin

1. Mikä on yleinen käsityksenne Suomen puolustuskyvystä, sen heikkouksista ja vahvuuksista sekä ensisijaisista kehittämistarpeista lähivuosina?

Yleisesti ottaen Suomen puolustuskyky on hyvä – ei vähintään johtuen asevelvollisuudesta. Teknologinen kehitys, pitkät rajat ja laaja rannikkoalue muodostavat kuitenkin aikamoisia haasteita.

2. Mitä tulisitte edellä mainittujen osalta presidenttinä erityisesti painottamaan (yksi asia)?

Yhteistyötä Ruotsin ja Naton kanssa.

3. Mitä pidätte tärkeimpinä kriteereinä tulevia kalustohankintoja tehtäessä ja kuinka nämä kriteerit näkyvät käytännössä? Mikä on kantanne tuleviin hävittäjähankintoihin?

Tekniikan kehitys on armoton ja pakottaa mahdollisesti hävittäjähankintoihin.

4. Millaisena näette Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen roolin Naton ulkopuolisena EU-jäsenvaltiona? Tulisiko Suomen liittyä Natoon? Mikäli pitäisi, milloin? Mikä olisi johtamanne Suomen linja Euroopan unionin puolustusyhteistyön kehittämisessä?

Olen jo julkisuudessa sanonut, että meidän tulisi mahdollisimman pian käydä sitä välttämätöntä keskustelua, jonka jälkeen mielipiteet kääntyvät ja me voimme liittyä Natoon.

5. Millaisena näette Suomen tiedustelutoimijoiden, vastavakoilun sekä terrorismintorjunnan tilan? Mikä on tärkein yksittäinen uhka, jota vastaan Suomen tulee näin instrumentein suojautua? Mitkä ovat tiedustelun keskeiset kehittämistarpeet?

Terrorin uhka on todellinen, mutta samalla hyvin arvaamaton. Kaikki kokemukset osoittavat toisen polven maahanmuuttajien huonosti hoidettuun kotoutukseen.

6. Mikä on yleinen käsityksenne maailmantilanteen kehityksestä ja Suomen kohtaamista haasteista sekä maamme asemasta lähivuosina?

Arvaamaton presidentti Yhdysvalloissa ja huolestuttava talouskehitys Venäjällä sekä Brexitin vaikutus Euroopan puolustuskykyyn luovat ihan riittävästi haasteita.

Artikkeli on osa Suomen Sotilaan presidentinvaalikyselystä julkaistavaa artikkelisarjaa. Taustoitukset on kirjoittanut ja vastaukset toimittanut Pekka Virkki. Stilistisiä korjauksia lukuun ottamatta ehdokkaiden vastaukset on julkaistu sellaisenaan.

Share This