Norjan ensimmäinen F-35 valmistui

Norjan ilmavoimien ensimmäinen F-35A Lightning II -hävittäjä esiteltiin Lockheed Martinin tuotantolaitoksella järjestetyssä tilaisuudessa Teksasin Fort Worthissa. Paikalla olivat mm. Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide, Norjan puolustusvoimien komentaja amiraali Haakon Bruun-Hanssen sekä Lockheed Martinin toimitusjohtaja Marillyn Hewson. Kyseessä on merkittävä asia F-35-ohjelmalle kuin suuri hankinta Norjalle, eteenkin näinä laskevien öljynhintojen aikoina.

Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide, kuva: Lockheed Martin

Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide, kuva: Lockheed Martin

”Me kaikki tiedämme, että F-35 ei ole mikä tahansa hävittäjä, se on paljon enemmän”, lausui Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide. ”F-35 tarjoaa meille suorituskykyjä, joita meillä ei ole ollut koskaan aiemmin. Se on kaikkein aikojen edistyksellisin hävittäjä. Tänään muutamme tulevaisuuden nykyisyydeksi. F-35 edustaa uudenlaista tapaa ajatella ja toimia, mikä hyödyttää koko Norjan puolustusvoimia.”

”Olen vakuuttunut, että F-35 tarjoaa tarvittavan voiman ja ainutlaatuisen ratkaisun Norjaan kohdistuvien arktisten uhkien varalta”, kehuu Lockheed Martinin toimitusjohtaja Marillyn Hewson tuotettaan. ”Se on ainoa kone, jonka toimintasäde, toiminta-aika, sensorit ja edistykselliset kommunikaatiojärjestelmät takaavat niin maa- kuin ilmauhkien tarkkailun ja torjunnan arktisilla alueilla.”

Lockhed Martinin tiedotteen mukaan F-35-ohjelma on tuonut Norjan puolustusteollisuudelle jo tähän mennessä sopimuksia yli 450 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvosta.

Norjan ensimmäinen F-35A-hävittäjä AM-1 ja toinen hävittäjä AM-2 luovutetaan Norjan kuninkaallisille ilmavoimille myöhemmin tänä vuonna. Ne sijoitetaan aluksi Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohtaan Arizonassa, missä koneita käytetään norjalaisten ja muiden F-35-ohjelman kumppanimaiden lentäjien koulutukseen.

F-35 on myös ehdokas Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetien seuraajaksi.

Katso Lockheed Martinin julkaisema video Norjan ensimmäisen F-35:n esittelytilaisuudesta:

Avainsanat: , , ,

Share This