Öljyn hinta romahti, Venäjä pahoissa vaikeuksissa.

Viime perjantaina 21.8. Yhdysvaltojen pörssit menivät reilusti pakkaselle. Tänä aamuna ollaan Kiinan pörsseissä herätty uuteen “mustaan maanantaihin”: Shangain pörssin yleisindeksi on pudonnut lähes 10 %.

Iran puolustaa omaa markkinaosuuttaan lisäämällä öljyntuotantoaan, vaikka hinnat ovat ennätysalhaalla kuuteen vuoteen. Markkinoille tuleva lisätarjonta laskee entisestään öljyn hintaa.

Pohjanmeren Brent maksaa nyt 44 dollaria barrelilta ja Yhdysvaltojen oma laatu on kaupan jopa alle 40 dollaria barrelilta.

Venäjän valtiontalouden ehdoton kipuraja on 40 dollaria.

Putinin seikkailupolitiikkaa ei torpata sotilaallisesti. Se päättyy rahojen loppumiseen ja maan talouden vakavaan romahdukseen. Ruplan kurssi on pudonnut alle puoleen suhteessa dollariin öljyn hinnan mukana. Samalla kansalaisten ostovoima on kärsinyt pahasti. Venäjän kuluttajakauppa on vahvasti tuontipainotteinen ja ulkomaalaisten tuotteiden ml. elintarvikkeiden hinta on karannut monen ulottumattomiin.

Venäjän valtion budjetista noin puolet tulee öljy- ja maakaasutuloista. Raaka-aineiden hintaromahduksen myötä valtion tulot ovat pudonneet merkittävästi. Aikanaan valtava valuuttavaranto ja rahastot on tuhlattu valtionyritysten tukemiseen ja seikkailupolitiikan toteuttamiseen Ukrainassa. Yhdysvaltojen ja EU:n asettamat talouspakotteet ovat ennestään heikentäneet monien valtion yritysten rahoitusasemaa.

Venäjän on pakko supistaa julkisia menojaan. Putin on toistaiseksi pystynyt estämään puolustusmenoihin, virkamieskuntaan ja valtion eläkkeisiin kohdistuvat leikkaukset. Pian se ei ole enää mahdollista, ja Putinin hallinnon keskeiset tukiryhmät tulevat tuntemaan johtajansa politiikan seuraukset nahoissaan.

Avainsanat: , ,

Share This