Ovatko baathistit löytämässä Suomen?

Viime viikolla Suomesta haki turvapaikkaa 3939 henkilöä, eli 40 % enemmän kuin edellisellä viikolla. Kasvu jatkuu, vaikka media on jo parin viikon ajan yrittänyt ennustaa tilanteen rauhoittumista. Todellisuudessa mitään rauhoittumista ei ole näköpiirissä, eikä varsinkaan hakijamäärien laskua. Media on selvästikin kiusaantunut aiheesta, joka nostattaa rajuja tunnereaktioita ja haastaa poliitikkoja arvioimaan uudelleen turvapaikkapolitiikan perusteita. Toiveajattelu on kuitenkin itsepetosta ja viranomaistenkin tyynnyttelevät lausunnot lumetta. Itse asiassa parasta rasististen asenteiden vastaista työtä olisi kertoa asiat niin kuin ne ovat.

Vaikka edelleenkin uutiskuvia ja ministeri Stubbin puheita hallitsevat mielikuvat sotaa pakenevista syyrialaisperheistä, valtaosa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on irakilaisia nuoria miehiä, sunniarabeja, joita Suomessa on ollut ennestään suhteellisen vähän. He eivät ole aivan köyhiä ja 12 vuotta sitten heidän sukulaisensa saattoivat siirtyä Syyriaan, mutta nyt haetaan parempia oloja Euroopasta.

Miksi Saksa, Tanska tai Ruotsi eivät kuitenkaan kelpaa? Ovatko arabisosialistiset baathistit löytämässä Suomen? Näitä kysymyksiä sopii yhä miettiä, sillä viime viikolla irakilaisten osuus uusista turvapaikanhakijoistamme oli jo 85 % kuten toissa viikollakin (sitä edellisellä viikolla se oli 80 %) eli irakilaisten osuus korostuu kaiken aikaa entistä enemmän.

Jos vuoden loppuun mennessä turvapaikanhakijoita on (nykyisellä tasolla, vaikka kasvu täysin tyrehtyisikin) yli 30 000 mutta heistä 25 000 on irakilaisia, ei oikeastaan kannattaisi puhua yleisestä turvapaikkaryntäyksestä (jo vuonna 2009 hakijoita oli ilman irakilaisia lähes 5 000) vaan nimenomaan irakilaisvuodesta. Sen tuloksena irakilaisyhteisöt menevät kirkkaasti somalien, kiinalaisten ja ruotsalaisten ohi kilpailemaan venäläisten kanssa Suomen toiseksi suurimman ulkomaalaisryhmän asemasta.

Viime viikolla muuten afgaanit menivät ensi kertaa somalien ohi hakijamäärässä. Heidän profiilissaan ei näy muutosta aiempaan, vaan Jaghorin kunnan hazarat ovat edelleen ensimmäisten joukossa kutsumassa sukulaisiaan Suomeen.

Suomen Sotilas -lehdessä pyrimme seuraamaan tilannetta erityisesti turvallisuuspoliittisesta näkövinkkelistä. Vaikka median ja viranomaisten puolelta pyritään vähättelemään entisten sotilaiden, virkamiesten, sotarikoksiin syyllistyneiden taistelijoiden ja jopa terroristien mahdollista mukanaoloa maahantulijoiden joukossa, on mielestämme tähän liittyvät turvallisuusnäkökohdat otettava vakavasti.

Avainsanat: , , , , , ,

Share This