Isolla merellä

Maailmanpolitiikan ja talouden keskipiste siirtyy Atlantilta Tyynelle valtamerelle. Ison meren pelissä kaksi suurinta tulevat olemaan Kiina ja Tyynellemerelle kääntyvä Yhdysvallat. Vanhan mantereen vahingoniloiset ennustukset Amerikan aikakauden loppumisesta ovat ennenaikaisia. Muuntautumis- ja uudistumiskykyinen suurvalta, Yhdysvallat, tulee säilyttämään vetovoimansa. Vanha sulatusuuni – tai ehkä paremminkin salaattikulho – toimii yhä. Yhdysvallat on välttämätön Kiinalle ja Kiina välttämätön amerikkalaisille. Kahden suuren tanssi yli Tyynenmeren näyttää sujuvan hyvin. Taantuvalle Euroopalle uudistuvat suurvallat enää enintään pyllistävät.

Eurooppa on menettämässä vetovoimansa. Planeettamme liikkuvan väestön tuottavin ja aikaansaavin osa tahtoo töihin Yhdysvaltoihin vaikka salaa. Harmaantuvalla Euroopalla olisi yhä mahdollisuus selviytyä kilpailussa, mutta toisin näyttää käyvän. Taloudellinen voimamme hiipuu ja sotilaallispoliittisen asemamme me olemme jo menettäneet. Todellisuudessa kukaan ei kuuntele maailmalla EU:ta. Valtavat voimavaramme tuhlaamme keskinäiseen nahisteluun, tehottomaan hallinnointiin ja tuhoon tuomittuihin maailmanparannusyrityksiin. Teollisuustyön vanha maanosa ulkoistaa pois silmistä. Samalla Eurooppa menettää strategista osaamista sekä huoltovarmuuden ja antaa näin lopulta pois myös vallan päättää omista asioistaan. Atlantinen aikakausi juoksee kohti päätöstään.

Mitä Suomi voisi tehdä taatakseen sen, ettei meistä tule vain Saksan ja Venäjän alueellisten intressipiirien välissä oleva köyhtyvä, periferinen joulupukinmaa, jossa kiinalainen ja amerikkalainen turisti vaihtavat konetta viikon Euroopan turneellaan? Ja mitä meidän pitäisi tehdä, että voisimme jatkossakin säilyttää valtamme päättää asioistamme omaksi eduksemme ja hyvinvointimme takaamiseksi, siinä määrin kuin pieni kansakunta yleensä on koskaan voinut omista asioistaan päättää?

Maailman ja toimintaympäristömme muuttamiseksi Suomi ei voi tehdä juuri mitään, ja se meidän olisi pikkuhiljaa myös syytä hyväksyä ja ymmärtää. Mutta oman ja omien kansalaistensa, omistajiensa, edun ajamiseksi Suomi voi tehdä halutessaan ja osatessaan erittäin paljon.

Hyvinvointi voidaan taata vain kilpailukykyisellä ja tuottavalla taloudellisella perustalla ja riittävällä kyvyllä taata suvereniteetti. Se edellyttää voimakasta yhteiskunnallista muutosta kohti mallia, jossa työnteosta ja yrittämisestä tehdään houkuttelevaa ja loiselämästä vaikeaa. Suomesta pitää tehdä houkutteleva maa kaikille, jotka haluavat tehdä jotain yhteisen kotimaansa eteen. Suomen on oltava turvallinen paikka elää ja työskennellä. Tämä edellyttää suvereniteetin säilyttämistä. Se voidaan turvata vain takaamalla strategisen tuotantokyvyn säilyminen ja huoltovarmuus. Erityisesti on huolehdittava aidosti kannattavasta ja kriisin kestävästä energian tuotannosta ja jakelusta sekä vientiteollisuudesta.

viiMe Kädessä itsenäisyys, eli kyky päättää omista asioista omaksi eduksi, taataan uskottavalla puolustuskyvyllä ja hyvillä suhteilla niihin, joilla on kansainvälinen valta ja voima; siis Atlantin taakse ja Tyynenmeren rannoille. Samalla on syytä muistaa, että maantieteellinen sijaintimme ei ole muuttunut. Olemme jatkossakin Saksan ja Venäjän välissä, maanosassa, jonka asiat kiinnostavat globaalisti ja oikeasti suuria yhä vähemmän.

jaakko.puupera@suomensotilas.fi

Avainsanat:

Share This