Paikallispuolustusharjoituksissa laajaa viranomaisyhteistyötä

Viime vuosina varma kevään merkki on ollut Puolustusvoimien Paikallispuolustusharjoitukset, jotka on pidetty helmi-maaliskuun vaihteessa. Ne käynnistyivät eräillä alueilla jo viime viikon alussa. Suomen Sotilas seurasi Lappeenrannan ja Imatran alueella pidettyä Etelä-Karjala 20 harjoitusta, joka oli osallistujamäärältään ”paikallispuolustusviikon” suurin.

Pääkuva: Kosken koulukeskuksen oppilaat poistuvat hyvässä järjestyksestä pelastusviranomaisten määräyksestä, jutun kuvat: Arto Ojanen

Tänään ei urheilutalolla urheilla!

Tällaisten harjoitusten tarkoituksena on toisaalta harjoittaa paikallisjoukkoja mutta myös eri viranomaisten välistä yhteistoimintaa, moniviranomaisyhteistyötä poikkeustilanteisiin varautumisessa. Nyt mukana Kaakonkulmalla olivat Karjalan prikaati, Maasotakoulu sekä Kaakkois-Suomen rajavartiosto, Kaakkois-Suomen pelastuslaitos sekä Etelä-Karjalan sosiiaali ja terveyspiiri Eksote sekä työntekijöitä Lappeenrannan ja Imatran kaupungeilta. Harjoitukseen osallistui 600 varusmiestä, parisataa reserviläistä sekä saman verran eri viranomaisten henkilökuntaa. Mukana on myös Poliisi ja harjoituksen kokonaisvahvuus oli noin 1000 henkilöä. Sen johtajana toimi Karjalan prikaatin apulaiskomentaja eversti Petri Olli.

Suomen Sotilas seurasi keskiviikkona pelastusviranomaisten johtamaa harjoitustapahtumaa, jossa Puolustusvoimat antoi pyynnöstä virka-apua. Kouluilla on tapahtunut ikäviä asioita aina silloin tällöin. Siksi Imatralla harjoitusskenaariona oli tällä kertaa tulipalo Kosken koulukeskuksessa. Suomen Sotilaalle kerrottiin, että edellisen kerran tällä koululla harjoiteltiin viime syksyna. Silloin huomattavasti ”kovempaa tilannetta” eli kouluun tunkeutumista tarkoituksena vahingoittaa oppilaita sekä henkilökuntaa.

Kun jotain tapahtuu hälytetään apua ja koulusta on tietysti poistuttava ripeästi mutta järjestys säilyttäen. Hälytys annettiin koulun keskusradiolla ja pian seurasimme oppilaiden virtaamista ulos. Se tapahtui opettajien johdolla koulukiinteistön läheisyydessä olevalle kokoontumisalueelle. Palokuntakin saapui pian ja heitä seurasi huomattavasti harvinaisempi onnettomuspaikkojen toimija eli Etelä-Karjalan Maakuntakomppanian osasto. Tässä harjoitusskenaariossa he saivat pelastustöitä johtavalta palomestarilta ”harjoituskäskyn” eristää onnettomuuusalue. Nythän sellaiselle ei ollut todellisuudessa tarvetta, mutta kun seutu on täynnä teollisuutta, ei vaarallinen kemikaalionnettomuus ole lainkaan kaukaa haettu mahdollisuus.

Maakuntakomppanian kapt res Timo Strengell saa ohjeita pelastuslaitokselta alueen eristämiseen

Onnettomuudesta pelastautuneet on tietenkin evakuoitava jonnekin lämpimiin tiloihin, täällä kaupungin perustamaan ns. valmiuskeskukseen. Sellaisena toimi Imatran urheilutalo, jossa toimittiin erittäin todenmukaisesti. Kulunvalvonnan puomi pysäytti toimittajan jo ulkona ja jokainen kävijä kirjattiin tarkoin tulo- sekä poistumisaikoineen.

Sisällä yllätti erilaisten toimijoiden määrä sekä myös erinomainen järjestys. Paikalla ei todellakaan ainoastaan tyydytty kokoamaan lapsia urheiluhalliin häliseväksi laumaksi vaan he kiersivät ryhmittäin erilaisista aktiviteeteistä toiseen. Näitä olivat esimerkiksi urheilusuoritukset sekä tableteilla ja kännyköillä suoritettavat varautumistehtävät. Yhtenä tavoitteena oli miettiä ja ratkaista miten saavutetaan poikkeustilanteessa valmius selviytyä omassa kodissa 72 tuntia ilman ulkopuolista apua ja tukea.

Karjalan prikaatin komentaja prikaatikenraali Jukka Jokinen seuraa valmiuskeskuksen toimintaa

Tämänkaltaiset harjoitukset ovat tärkeitä ja jotenkin se kuvastui myös päivän päähenkilöiden eli yläasteikäisten lasten toiminnasta. He siirtyivät paikasta toiseen ääneti opettajien johdolla eikä normaalia hälinää kuulunut lainkaan vaan tehtäviä tehtiin ja kännyköitä räplättiin keskittyneesti. Toimitajan kysymykseen, mitä sitten tehdään, jos ei olekaan sähkövirtaa käytettävissä, vastattiin: ”Olemme varanneet lautapelejä ja muita aktiviteettejä myös tällaiseen tilanteeseen.” Se saattaisikin tehdä nuorille suorastaan hyvää, vaikka poikkeustilanteita ei tietenkään kukaan toivo.

Suomen Sotilas seurasi hyvin samanlaista paikallispuolustusharjoitusta toisessa maakunnassa kaksi vuotta sitten. Maakunnat ovat erilaisia mutta kyllä Kaakonkulmalla oltiin nyt ihan eri tasolla ainakin tämän yhden harjoituksen otannan perusteella. Sen valmistelu on ollut viranomaisille melkoinen urakka. Toki muuallakin Suomessa tehdään töitä ja mennään koko ajan eteenpäin.

Suomen Sotilas seuraa Etelä-Karjala 20 -harjoitusta edelleen paikan päällä. Kerromme myös erikseen loppuratkaisuista, jotka edellyttivät myös voimankäyttöä eli sotilaita aseineen.

Lukuisten eri toimijoiden tehtävät ilmenevät heidän lliiveistään

Avainsanat: , ,

Share This