Panssari Nelonen myytiin huutokaupalla huippuhintaan

Puolustusvoimat myi Millogin avustamana huutokaupat.com -sivuston kautta pahasti siipeensä saaneen Panzerkampfwagen IV Ausf. J -vaunun kovaan hintaan. Lähes tunnin yli huutokaupan takarajan venynyt huutaminen nosti sen hinnan 213 150 euroon, jota voinee pitää sangen korkeana hintana tästä toisen maailmansodan saksalaisesta peruspanssarista varsinkin jos katsoo vaunun kuntoa kuvista. Saksalainen vanha rauta on myös selvästi kalliimpaa kuin englantilainen hieman uudempi sillä samassa huutokaupassa myyty englantilainen Charioteer päätyi vain noin 10 000,- euron loppuhintaan.

Vuonna 2007 puolustusvoimat myi edellisen kerran saksalaisia panssareita, kaksi sangen paljaaksi kaluttua rynnäkkötykkiä, joista kalliimmalle kertyi hintaa noin 180 000 euroa. Silloin uusi omistaja löytyi suurkokoelmasta Englannista.

Tämänkertainen ostaja oli ranskalainen ja Panssari Nelonen matkasi kokoelmaan Strassburgin lähelle. Kokoelma on Eric Kauffmann -nimisen keräilijän, joka on sangen nopeasti koonnut suuren kokoelman toisen maailmansodan aikaisia ajoneuvoja, panssarivaunuja, tykkejä jne. Vahvistamattoman tiedon mukaan hän suunnittelee jonkinlaista museota tai elämyspuistoa ajoneuvojen teemaan liittyen. Kokoelma näyttää olevan säätiön tai yhdistyksen hallinnassa, nimeltään tämä on Association de Sauvegarde du Patrimoine Historique Militaire.

Panssari Nelosen uuden kodin löytää nettiosoitteesta http://www.asphm.com/index.htm

Suomen Sotilaan saamien tietojen mukaan vaunua tarjottiin Sotamuseolle, joka ei ollut siitä kiinnostunut, mutta sen sijaan sitä ei tarjottu Panssarimuseolle, joka on aihepiirin sotahistoriallinen erikoismuseo. Tämä taas olisi ollut kiinnostunut vaunusta käyttääkseen siitä tiettyjä osia ainakin kahteen kokoelmissaan olevaan Neloseen.

Tämä aktiiviaikanaan numerolla Ps 221-11 liikkunut vaunu on yksi viidestätoista, jotka Saksa toimitti Suomeen elokuussa 1944. Sotatöihin vaunutyyppi ei meillä enää ehtinyt, mutta Lapin sotaan sentään mentiin. Sodan jälkeen “Neloset” olivat ensin sodan varalta varastossa ja sen jälkeen koulutuskäytössä kunnes ne 1960-luvun alussa poistettiin. Niille ei löytynyt edes asepesäkkeinä jatkokäyttöä kuten saksalaisille rynnäkkötykeille.

Ps22111

Ps 221-11 koulutuskäytössä 1960-luvun alussa

Vuonna 1944 vaunuista maksettiin kappaleelta 5 miljoonaa silloista markkaa, joka tämän päivänä rahaksi muutettuna on noin 880.000 euroa. Vaan näinhän tässä yleensä käy ajoneuvojen osalta, hinta laskee käytetyssä jyrkästi….

Nelosia valmistettiin noin 8 600 kappaletta eri versioina ja se oli saksalainen “peruspanssari” koko sodan ajan, vaikka parempia ja tehokkaampiakin tyyppejä kehitettiin. Mikään tavattoman harvinainen vaunu ei ole, kyllä näitä maailmassa on, esimerkiksi nettiosoitteesta http://the.shadock.free.fr/Surviving_Panzer_IV.pdf löytyy sangen kattava listaus.

Oma kontaktini tähän Panssari Neloseen tapahtui syksyllä 1975 Porin prikaatin aliupseerioppilaana. Kyseinen panssarivaunu oli kasarmialueen tuntumassa jonkinlaisena harjoitusvälineenä ja erittäin hyväkuntoisena verrattuna vuoden 2014 tilanteeseen. Olin jo tuolloin panssarivaunufani ja muistan istuneeni sen tornissa jonain viikonloppuna ollessani “kiinni”. Vaunu oli lähes samassa kunnossa niin päältä kuin sisältäkin kuin Panssarimuseossa Parolassa tuolloin olleet vaunut.

Seuraava kohtaaminen tapahtui joskus 1980-luvulla kertausharjoituksen muodossa ja tuolloin Nelonen oli jo sinkomaalina taisteluampumaradalla. Reikiä tuli vuosien mittaan lisää ja viimeinen kohtaaminen taisi olla 2000-luvun alussa erässä vapaaehtoisessa harjoituksessa. Senkin jälkeen maailma näyttää kuvien mukaan kohdelleen Nelosta kaltoin. Toivottavasti se nyt löytää uuden elämän ranskalaisessa hoidossa.

Oheisissa kuvissa vaunu näkyy siinä kunnossa missä se myytiin ja käytössä Suomessa 1960-luvun alussa. Olisitko sinä maksanut tästä parisataa tonnia ja rapiat päälle?

Teksti: Kari Kuusela

Avainsanat: , ,

Share This