Panssariprikaati 75 vuotta

Panssariprikaati täyttää 75 vuotta keskiviikkona 28.6. sillä sen perinnejoukko-osasto Panssaridivisioona perustettiin Äänislinnassa eli nykyisessä Petroskoissa 28.6.1942. Komentajana toimi legendaarinen Olof Lagus. Joukko-osaston panos oli elintärkeä Kannaksen ratkaisutaisteluissa kesä-heinäkuussa 1944. Juhlapäivää vietetään Parolan varuskunnassa aamusta alkaen ja tarjolla on nykykaluston esittelyjä sekä perinnepanssarien ja muiden aseiden näytöksiä.

Raskas Patteristo 1. telatraktori

Raskas Patteristo 1. telatraktori

Suomen Sotilas kävi vilkaisemassa viimeisiä harjoituksia Parolassa, jossa sodanaikaisen Raskas Patteristo 1:n perinnepatteri viimeisteli omaa esitystään. Pölyn keskeltä erottuivat sodanaikaiset kiiltävät kuorma-autot, jotka vetivät neljää hienosti entisöityä 155 H17 haupitsia. Pölyhän kuuluu panssarikentälle yhtä oleellisena osana kun hyttyset Suomen kesään. Dieselien jyrinää edustivat tosin ainoastaan kaksi telatraktoria, joilla tykit vedettiin maantieltä tuliasemaan. Tämän ajan kuorma-autot toimivat nimittäin bensiinillä.

Tykkimiesten osuus juhlanäytöksessä ei ole pelkästään tykkejä vetäjineen näytteillä, vaan tarkoitus on esittää sodanaikaisen tuliyksikön tai nykykielellä sanottuna tykistöjärjestelmän toiminta kokonaisuudessaan. Mukana ovat tykkien lisäksi patteriston sekä patterin komentopaikat, tulenjohtajat, viestimiehet sekä mittausryhmät. Kaikkia heitä tarvitaan jotta ammukset lopulta kiitävät täsmälleen oikeaan paikkaan oikeana aikana. Tämä siis on nyt mahdollista nähdä ensimmäistä kertaa näin isolla näytösosastolla.

Sotilaita pidetään vanhoillisina ”kenraalien käydessä aina edellistä sotaa”. Perinteiden suhteen näin varmasti onkin, sillä ne ovat kaikille armeijoille tärkeitä. Perinnepatterin vetäjältä Tuomo Aholta melkein sanat loppuvat, kun hän kiittelee Panssariprikaatin mittavaa tukea, jota ilman ei näin isoa tykkinäytöstä olisi saatu kasaan. Lisäksi tarvittiin mittava talkootyö, jolla ruosteen peittämät tykit saatiin nykyiseen hienoon kuntoon. Tämä valtava työ tehtiin; missäpä muuallakaan, kuin patteriston perustamismaakunnassa Etelä-Pohjanmaalta. Maakunnassa on aina pidetty maanpuolustusta arvossa joten näinkin suuritöinen projekti sotiemme veteraanien muistoksi vielä onnistuu. Kenties muukin Suomi saa tästä esimerkistä virikkeitä.

"Hävittäjä-Ford" M40 kuorma-auto V8-moottorilla.

“Hävittäjä-Ford” M40 kuorma-auto V8-moottorilla.

Panssariprikaatilla on antaa tykkimiesten näytökseen omaakin perinnekalustoa. Prikaatin Autokomppaniassa entisöitiin aikoinaan kantahenkilökunnan ja reserviläisten voimin ”Hävittäjä-Ford” nimellä tunnettu Ford M40 kuorma-auto V8 -moottorilla. Se oli Jatkosodan yleisin kuorma-auto, jota käytettiin paljon myös tykinvetäjänä. Tässä näytöksessä niitä on mukana useampia.

Nähtävää Parolassa riittää, sillä mukana on uusin taistelupanssari Leopard 2A6 sekä myös julkisuudessa runsaasti tilaa saanut K9 ”Moukari” panssarihaupitsi. Mukana on tietysti muukin panssari- ja ajoneuvokalusto, mm rynnäkkö- sekä kuljetusvaunut. Kalustonäyttelyssä voi tutustua paraateissa harvemmin nähtyihin silta- sekä pioneerivaunuihin. Perinnepanssareiden näytöksessä taas esiintyvät T34 sekä T26 vaunut.

Juhlapäivän 28.6.ohjelma:

9:00 Sturm paljastus moottoritien risteys (Kuljetus Jaakko Juteini keskuksesta)
10:00 PsPr kalustoesittely alkaa E/PsPr parkkipaikalla
10:00 Tapahtumatori avoinna (varusmiesten parkkipaikka)
10:30 Katselmus ja kenttähartaus sekä ohimarssi
11:30 Kenttälounas (omakustanteinen)
11:30-14:00 Raskas Psto 1:n kaluston esittely
13:00 Päiväjuhla (vanhan ruokalan kenttä)
12:30 Ito96 (BUK) muistomerkin paljastus (HelItR alapiha)
14:30 Toimintanäytös mm perinnepanssarit sekä viimeisenä Raskas Patteristo 1 tykistönäytös
16:00 Tapahtuma päättyy

Osoite Parolannummentie 212 Hattula

Tapahtumiin on vapaa pääsy

Avainsanat: , , ,

Share This