Panzergrenadier-Brigade Nederland, 2. painos

Saksalainen panssaridivisioona, johon on liitetty hollantilainen panssarijääkäriprikaati, jolle on alistettu saksalainen panssarivaunupataljoona, johon kuuluu komppanian verran hollantilaisia. Ei, nyt ei puhuta 11.SS-Pz.Gr.Div. ”Nordlandin” taistelujaotuksesta Pohjois-Virossa kevätkesällä 1944, vaan Alankomaiden panssariaselajin lähitulevaisuudesta…

2000-luvun alussa Alankomaiden kuninkaallisiin asevoimiin kuului kolme panssariprikaatia, joiden keskeisimmän iskevän osan muodostivat yli 300 modernia Leopard 2A5 ja 2A6 -taistelupanssarivaunua. Vuonna 2007 vasaran alle jäi ensimmäinen näistä prikaateista, ja vain neljä vuotta myöhemmin loput kaksi. Maavoimiin jäi lopulta jäljelle vain kaksi mekanisoitua prikaatia, joiden panssarikalustona toimisivat CV9035NL-rynnäkköpanssarivaunut sekä Boxer-pyöräpanssariajoneuvot, sekä yksi kevyt maahanlaskuprikaati.

Taistelupanssarivaunut laitettiin myyntiin – ensimmäinen erä meni Itävaltaan, seuraavat Kanadaan, Norjaan ja Portugaliin. Alkuvuodesta 2014 Suomi ja Alankomaat sopivat, että Suomi ostaa vielä varastoihin jääneet 100 kpl:ta Leopard 2A6NL -vaunuja 200 M€:lla. Näin Alankomaihin jäi lopulta vain 16 taistelupanssarivaunua – maan puolustusministeriön mukaan nekin vain siksi, että niitä ei saatu kaupaksi sopivaan hintaan.

Vain kuukausi Suomen kanssa julkistetusta vaunukaupasta Venäjä kuitenkin valtasi Krimin, ja Den Haagissakin kypsyttiin hyvin nopeasti ajatukseen, että tietyistä suorituskyvyistä ei ehkä sittenkään kannata luopua. Mutta miten pitää yllä edes jollain tavalla kustannustehokkaasti omaa panssariasetta, sen vaatimaa koulutusta, huoltoa ja aselajitukea, vain yhtä vaunukomppaniaa varten? No, kilautetaan kaverille, suuntanumerolla +49.

Leopardit

Saksan ja Alankomaiden puolustusministerien tiistaina yhdessä julkistaman uuden suunnitelman mukaan Alankomaat luovuttaa viimeiset Leopard 2A6NL -vaununsa Saksalle, ja hankkii Saksasta tilalle leasing-sopimuksella 18 uutta taistelupanssarivaunua. Puolustusministerien mukaan tulevat leasing-vaunut ovat ”päivitettyjä”, mikä tarkoittaa käytännössä Bundeswehrin tänä vuonna käyttöön ottamaa Leopard 2A7 -mallia.

Leopard 2A6, kuva Bundeswehr

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä tavanomaisesta leasing-sopimuksesta. Nyt julkistetun – mutta yli puolitoista vuotta valmisteilla olleen – suunnitelman mukaan alankomaalainen 43. mekanisoitu prikaati (43 Gemechaniseerde Brigade, n. 3000 miestä) liitetään kokonaisuudessaan osaksi saksalaista 1. panssaridivisioonaa (1. PzDiv). Alankomaalaiselle prikaatille alistetaan kuitenkin edelleen saksalainen 414. panssarivaunupataljoona, jonka yhden komppanian taistelupanssarivaunut Alankomaat saa käyttöönsä. PzBtl 414 on toinen niistä joukkoyksiköistä, jotka Saksa on päättänyt perustaa uudestaan vielä tämän vuoden aikana, samalla kun se nostaa Leopard 2A6 ja 2A7 -taistelupanssarivaunujensa määrää sadalla. Uuden yhtymän on tarkoitus olla kokonaisuudessaan operatiivisessa valmiudessa vuonna 2019.

Tiedot taistelupanssarivaunujen säilymisestä edes jollain tavalla osana omia suorituskykyjä on epäilemättä otettu Alankomaiden asevoimissa ilolla vastaan. 35 mm Bushmaster III –konetykillä varustettu CV9035NL (CV 90 Mk. III) –rynnäkköpanssarivaunu on toki omassa sarjassaan erinomainen ottelija, mutta taistelupanssarivaunuja vastaan se on aina altavastaajana. Tai kuten De Telegraaf –lehden haastattelema 43. prikaatin komentaja, prikaatikenraali Martin Wijnen totesi osuvasti: ”Se on vähän sama kuin laittaisi höyhensarjalaisen nyrkkeilymestarin ottelemaan kadulla 50 kg painavamman ja pidemmillä käsillä varustetun kylähullun kanssa.”

But it rhymes…

Uuden vaunukomppanian tukikohta tulee olemaan Ala-Saksissa sijaitseva Bergen-Hohne, jossa Alankomailla oli pysyvä tukikohta jo kylmän sodan aikana. NATO-Truppenübungsplatz u. Schießplatz Bergen-Hohne on itse asiassa suurin asevoimien harjoitusalue koko Saksassa. Alankomaalaisten ja saksalaisten lisäksi siellä harjoittelevat myös Belgian ja Iso-Britannian panssarivoimat, tykistö ja taisteluhelikopterit.

Leopard 2A7 Eurosatory -messuilla v. 2010, kuva AMB Brescia

Leopard 2A7 Eurosatory -messuilla v. 2010, kuva AMB Brescia

History doesn’t repeat itself but it often rhymes, väitetään Mark Twainin joskus sanoneen. Totta tahi ei, alankomaalaisista vapaaehtoisista koottu 4.SS-Pz.Gr.Brig. “Nederland” taisteli kevään ja kesän 1944 aikana Narvan sillanpäässä ja Sinimäkien kukkuloilla alistettuna saksalaiselle Nordland-divisioonalle. Nordlandin panssaripataljoonan (SS-Pz.Abt. 11 “Hermann von Salza”) Pantterit, eli Pz.Kpfw. V Panther Ausf. D ja A -taistelupanssarivaunut tukivat alavien maiden sotureita useaan otteeseen näissä Suomenlahden eteläpuolella käydyissä rajuissa taisteluissa. Niiden aikana, Sinimäkien Krenatöörin mäellä, kaatui myös alankomaalaisen prikaatin Der Ruyter -rykmentin komentajana toiminut Hans Collani, jonka suomalaiset tuntevat paremmin oman vapaaehtoispataljoonamme, III./Nordlandin, komentajana.

Avainsanat: , , , ,

Share This