Pettyneitä, muttei pelinappuloita

Tietokirjailija, Lähi-idän asiantuntija Saana-Maria Jokisen uusi teos Ääniä sodasta – Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan (Gaudeamus 2020) on kokonaisvaltaisuudessaan ja yleistajuisuudessaan tärkeä julkaisu suomenkielisen lukijakunnan tietouteen alueesta sekä ennen muuta Syyrian vuosia jatkuneesta sodasta. Oikeastaan olisi vähättelyä sanoa kirjan olevan kategoriaan tärkeä lisä, sillä se on täyttänyt huutavan puutteen olemalla ainoita, ellei ainoa sotaa ja sitä edeltäneitä tapahtumia laajalti syyrialaisten näkökulmasta käsittelevä opus.

Sodan tapahtumat käydään kyllä pääpiirteissään läpi, kuten myös historiallisesti merkittävät käännekohdat, julmuudet sekä kansannousun taustalla vaikuttaneet ongelmat.

Originelleinta antia ovat kuitenkin paikallisten, eri ryhmiin sekä yhteiskuntaluokkiin kuuluneiden henkilöiden kertomukset kansannoususta, sitä seuranneesta sodasta sekä turvallisuuspalvelun kidutuskammioista, joihin “maallistunut” Bashar al-Assadin hallinto sulki kansalaisiaan samaan aikaan kun lännessä ihasteltiin Damaskoksen trendikkäitä baareja sekä johtavaan klaaniin kuuluvien naisten tyylikkäitä hameenhelmoja.

Pettymys länteen, joka tuntui olevan kiinnostuneempi kuorrutuksesta kuin julistamiensa arvojen toteutumisesta – joiden puolesta kansannousu oli pitkälti alkanut – tai edes kansanmurhan ehkäisystä sai osan syyrialaisista radikalisoitumaan oikeasti. Kun apua ei kuulunut, jihadistiset liikkeet saivat opposition keskuudessa suhteellisesti aiempaa suuremman jalansijan. Hallinnon propaganda sitä vastaan taistelevista jihadisteista oli aluksi lähinnä törkeän liioitteleva kärjistys, mutta ennen pitkää ennuste alkoi enemmän ja enemmän toteuttaa itseään.

Ensin al-Assadin pelasti Iran ja tämän jälkeen Venäjä, joka on myös osoittanut tehokkaasti kaapin paikan Damaskoksen isännälle. ISIS-järjestön sijaan maan suorittamat ilmapommitukset suunnattiin pääosin muihin opposition kohteisiin, jopa sairaaloihin. Juurikaan parempana ei voi pitää al-Assadin hallintoa, joka lukuisista yleisluontoisista sekä nimenomaan itseään koskevista kansainvälisistä sopimuksista huolimatta on toistuvasti käyttänyt kaasuja sotilaallisten tavoitteidensa edistämiseen.

Jokisen kirja antaa äänen syyrialaiselle niin vallankumoukselliselle kuin taistelijalle, sivustaseuraajalle sekä taustaltaan supisuomalaiselle naiselle, joka ei tunnistanut entistä asuinmaataan sitä koskevasta sotauutisoinnista. Mukaansatempaavasti ja hyvällä kielellä kirjoitettu teos kuuluu ehdottomasti jokaisen asiasta kiinnostuneen kirjahyllyyn.

Jokinen, Saana-Maria
Ääniä sodasta – Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan
Gaudeamus 2020
ISBN 978-952-345-054-7
358 sivua

Share This