Pohjoinen 18 -harjoitus päättyi Rovajärvellä

Puolustusvoimien Pohjoinen 18 -harjoitus päättyi eilen Rovajärvellä. Kyseessä oli tämän vuoden pääsotaharjoitus, johon osallistui 8.200 sotilasta. Osa joukoista poistui harjoituksesta jo viime viikolla ja uusia tuli tilalle. Suurin yhtäaikainen paikallaolovahvuus oli noin 6.500 sotilasta. Ajoneuvoja oli käytössä 1.800. Tämä sotilaiden ja autojen suhde kuvaa hyvin nykysotaväen teknisyyttä. Ajoneuvon kuljettaminen on tosin usein ainoastaan oman taistelutehtävän sivutoimi.

Harjoituksen paluumarssit suoritettiin eilen illalla ja tänään aamupäivällä ennen maanteiden täyttymistä viikonloppuliikenteellä. Raskas kalusto kuljetetaan junilla perinteisen kaikille tykkimiehille tutun Misin seisakkeen kautta.

Harjoitus alkoi jo 24.5. viikon kestävällä kaksipuolisella taisteluharjoituksella. Tähän vaiheeseen otti osaa myös 34 sotilasta Ruotsin Norrbottenin rykmentistä osana maittemme välistä FISE-sotilasyhteistyötä. Toisella viikolla keskityyttiin tulenkäyttöön eli kyseessä oli entinen Maavoimien Vaikuttamisharjoitus MVH. Vanhemmat lukijamme muistavat saman harjoituksen kenttätykistön kesäampumaleirinä. Tästä on kuitenkin menty eteenpäin nykyiseen harjoitussapluunaan, jossa mukana ovat kaikki puolustushaarat.

Maavoimista paikalla olivat epäsuoran tulen lisäksi panssarivaunut sekä panssarintorjunta omine kovapanosammuntoineen. Täysin uutena elementtinä olivat nyt Ilmavoimat joka harjoitteli Rovajärvellä ilmasta-maahan tulenkäyttöä Hornet-kalustolla. Yhteistoiminnassa eivät siis ole pelkästään Maavoimien eri aselajit vaan nyt myös uusia ilmasta-maahan aseita eli sotilaskielellä suorituskykyjä saaneet Ilmavoimat.

Ammusmiehet valmistelevat kranaatteja ammuntaa varten. Kuva: Matti Kullas

Tykkejä oli tällä kertaa mukana harvinaisen vähän, vain runsaat 20 kpl. Tämä ei tarkoita että kenttätykeistä oltaisiin pitkällä tähtäimellä luopumassa vaan syynä oli tykistön joukkotuotannon painottuminen tänä vuonna raketinheittimien miehistöjen kouluttamiseen. Näitä näyttäviä aseita oli mukana 2 kpl raskaita MRLS ja 6 kpl kevyitä 122RAKH -heittimiä. Kranaatinheittimiä oli 30 kpl, kaikki 120 mm raskaita ja näiden lisäksi myös 3 kpl itseliikkuvia Patria AMOS-krh-vaunuja. Merivoimatkin osallistui rannikkojoukkojen krh:n voimin, joita koulutetaan Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissa.

Ammuntaharjoitus päätetään aina näyttävään loppuammuntaan, jossa kaikki harjoitukseen osallistuvat putket suorittavat kuviteltua jalkaväen hyökkäystä tukevan tuli-iskun ampumalla yhtä aikaa samaa maalia. Hyökkäystä tuettiin näytöksessä myös Leopard A4 panssarivaunun suora-ammunnalla sekä pst-ohjusryhmien tulella. Ihan uutena elementtinä olivat mukana Ilmavoimien Hornetit.

Panssarivaunut ja ohjukset osuivat maaleina toimineisiin romupanssareihin. Epäsuora tuli oli myös hyvin koossa ja osui maalialueisiin hieman takavoittoisena kuten pitääkin. Näytöstä seurannut Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko antoikin kiittävää palautetta tulenjohtoryhmänä toimineille varusmiehille.

Video: Kainuun prikaatin aliupseerioppilaat 130 K 54 tykin miehistönä.

Jutun pääkuva: Tuli koossa ja osuu erinoamisesti sinisellä muovilla merkittyyn maaliin. Kuva: Matti Kullas

 

Avainsanat: , , ,

Share This