Presidentti Biden ja ydinaseet

Pauli Järvenpää

Kuten tältäkin palstalta on uumoiltu, oli odotettavissa, että ydinaseet ja ydinasevalvonta tulevat näyttelemään vahvaa roolia presidentti Joe Bidenin turvallisuus- ja puolustushallinnon tavoitteenasettelussa.

Jutun pääkuva: venäläinen Topol-M liikkuvalavettinen strateginen ydinohjus. Kuva: ru:Участник:Goodvint

Siinä ei sinänsä ole mitään uutta tai yllättävää, kuuluvathan aseiden vähennykset vanhastaan demokraattisten presidenttien asialistalle. Ja onhan myös niin, että juuri ydinaseet ja niiden hallinta ovat niin tärkeä asiakokonaisuus, että se ulottuu Yhdysvaltain poliittisessa elämässä yli puoluerajojen.

Aseiden vähennyksistä ovat olleet kiinnostuneita esimerkiksi sellaiset republikaanipresidentit kuten Eisenhower, Reagan sekä isä- ja poika-Bushit. Kuten muistetaan, Reagan ja hänen tukenaan Mihail Gorbatshov olivat hyvin lähellä päätyä kaikkien ydinaseiden poistamiseen maailmasta.

Odotettavissa olikin, että ensimmäisten Yhdysvaltain kovaa turvallisuutta ja puolustusta tekemiensä ehdotusten joukossa presidentti Bidenilla oli nippu ydinaseiden valvontaa ja rajoittamista koskevia neuvottelualoitteita. Niitä odotettiin, eikä odotuksissa petytty.

Presidentit Barrack Obama ja Dimitri Medvedev allekirjoittivat nykyisin voimassa olevan uuden START-sopimuksen Prahassa 2010. Kuva: Kremlin .ruAloitteista tärkeimpänä voidaan varmaankin pitää Yhdysvaltain ja Venäjän välisen Uusi START -sopimuksen jatkamista viidellä vuodella. Ellei sitä koskevien neuvottelujen jatkamisesta olisi sovittu, olisi tuo sopimus rauennut 5. helmikuuta tänä vuonna.

Nyt neuvottelijat saivat armonaikaa toiset viisi vuotta. Sen pitäisi riittää Uuden START -sopimuksen neuvottelemiseen sekä myös siihen, että aikaa ja tarmoa löytyisi muiden kuin strategisten asejärjestelmien kohtalosta käytäviin neuvotteluihin.

Kieltämättä Yhdysvaltain suhde Venäjään on edellisen presidentin Donald Trumpin jäljiltä monista syistä viileä, ehkä täsmällisemmin sanottuna kylmän hallainen. Jen Psakin, Valkoisen talon uuden tiedottajan mukaan “vihamielinen“.

Mitään illusioita helposta neuvottelurupeamasta ei kummallakaan osapuolella ole.Se saattaakin olla vallan otollinen neuvotteluasema sellaisista aseista kuin strategisista ydinaseista neuvoteltaessa.

Pauli Järvenpää, Vanhempi tutkija, ICDS, Tallinna

Avainsanat: , , ,

Share This