Puolustusministeri Jussi Niinistö: Poliisi tarvitsee oman reservinsä

Puolustusministeri Jussi Niinistö haluaa puolustusministerinä ojentaa auttavan kätensä sisäisen turvallisuuden sektorille.

– Poliisi tarvitsee oman reservinsä yhteiskunnallisiin häiriötilanteisiin ja tässä meillä puolustushallinnossa on mahdollisuus auttaa, ministeri kertoi keskiviikkoiltana medialle suunnatussa tilaisuudessa Kasarmitorilla.

– Poliisiasiat kuuluvat luonnollisesti sisäministeriön vastuulle, Niinistö totesi, mutta painotti yhteistyön tarvetta.

Täydennyspoliisijärjestelmä perustettiin kaksikymmentä vuotta sitten, vuonna 1995, mutta helmikuussa 2015 loppuraporttinsa jättäneen täydennyspoliisityöryhmän mukaan täydennyspoliisijärjestelmä on olemassa vain teoriassa, mutta ei käytännössä.

Työryhmä suositteli, että jatkossa rekrytoinnin olisi kohdistuttava aktiivisiin reserviläisiin. Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen vahvuutta on pienennetty viime vuosina rajusti. Aktiivisia, osaavia ja halukkaita reserviläisiä, jotka ovat tippuneet pois sodan ajan sijoituksista olisi siksi tarjolla runsaasti.

Työryhmän mukaan erityisesti tulisi lähestyä sotilaspoliisikoulutuksen saaneita  sijoittamattomia reserviläisiä.

Viimekeväinen reserviläiskirje on parantanut reserviläisten tietoisuutta sijoituksistaan. Sijoittamattomille sotilaspoliisireserviläisille olisi työryhmän ajatusten ja puolustusministeri Niinistön aloitteen toteutuessa tarjolla tehtäviä.

Yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden kannalta täydennyspoliisilla voisi olla suuri tarve yllättävissä viranomaisia kuormittavissa tilanteissa.

Suomen Sotilaassa toivotaan että sotilaspoliisikouluksen ohella kiinnitettäisiin huomio myös henkilöiden siviiliosaamiseen. Tavoitteena olisi rektytoida tehtäviin pääasiassa yli 35-vuotiasta reserviä. Ministeri Niinistön mukaan täydennyspoliisireservin vahvuus voisi olla noin 2 000. Täydennyspoliisin vuosittainen täydennyskoulutus voitaisiin keskittää Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle, ministeri katsoo.

 

 

 

 

 

Avainsanat: , ,

Share This