Ruotsi – Maa ilman maavoimia

Ruotsin valtiojohto lupaa, että maan asevoimien uudistus on valmis vuonna 2019. Todellisuus näyttää karummalta. Ruotsalaisia tilanne alkaa hermostuttaa. Onko rauhanoptio nyt käytetty? Eikö Itämeri ollutkaan rauhanmeri?

Neuvostoliiton romahdettua yli kaksikymmentä vuotta sitten tilanne Itämeren ympärillä rauhoittui. Venäjällä oli hoidettavanaan kylliksi omia murheitaan kotona ja etelärajallaan. Rauhanomaisempi kehitys jatkui, ja Itämeri saatettiin todella nähdä rauhanmerenä. Erityisesti ruotsalaiset alkoivat uskoa, että vanhat uhkakuvat Neuvostoliitosta ja Venäjästä olivat mennyttä aikaa.

Ruotsi, joka oli rakentanut suojakseen vahvan puolustuksen, alkoi aprikoida, että uudessa tilanteessa se voisi keventää puolustustaan ja sen maan taloudelle asettamaa taakkaa. Ohjelmaa jatkettiin, vaikka muutama vuosi sitten Venäjä julkaisi satojen miljardien uudistussuunnitelman, jolla se ilmoitti nostavansa asevoimien organisaation ja varustuksen päivän tasalle vuoteen 2020 mennessä.

Ruotsin turvallisuusuhka-analyyseissä ei nelisen vuotta sitten puhuttu juuri mitään Venäjän sotilaallisesta uhasta. Nyt se on ympäripyöreästi kätketty tekstiin. Muutama vuosi sitten Ruotsi ei kokenutkaan Venäjää uhaksi, vaan käynnisti puolustuksensa alasajon. Suurin muutos oli yleisen asevelvollisuuden lopettaminen vuonna 2010. Samalla Ruotsi käytännössä luopui maavoimista ja puolustuskyvystä.

Lue lisää Suomen Sotilaan numerosta 5/2013.

Teksti: Jaakko Berqqvist

Avainsanat: , , ,

Share This