Ruotsi sai vihdoin ensimmäisen erän ARCHER-tykkejä

Ruotsin puolustusmateriaalilaitos (FMV) on vastaanottanut BAE Systemsin toimittaman ensimmäisen erän ARCHER-tykkijärjestelmiä, jotka luovutettiin BAE Systemsin Karlskogan tehtaalla.

ARCHER-tykkijärjestelmän prototyyppi on ollut käytössä Ruotsin tykistörykmentillä vuodesta 2013. Sitä ennen Ruotsin puolustuksen tykistöllinen valmius oli erittäin heikko jopa kaksi ja puoli vuotta. Ruotsin kaikki tykistöaseet ehdittiin hävittää nopeassa aikataulussa vaikka ARCHER-järjestelmän kehitystyö ja toimitukset viivästyivät. Ruotsalaiset joutuivat lainaamaan tykistöaseita lopulta Norjasta harjoittelua varten.

ARCHER-järjestelmän ydin on täysin automaattinen 155 mm:n ja 52 pituuskalipeerin tykki sekä aseen kauko-ohjausasema, jotka kummatkin on asennettu Volvo A30D 6×6 maastokuorma-auton alustalle. Ajoneuvon miehistö- ja moottoritila on panssaroitu, minkä lisäksi kaikki ikkunat ovat luodin ja sirpaleen kestäviä. Lisäksi järjestelmään kuuluu a-tarvikkeiden täydennysajoneuvo.

ARCHER-ajoneuvo kantaa mukanaan 21 kappaletta 155 mm ammusta automaattimakasiinissa. Makasiinin uudelleenlataus onnistuu 10 minuutissa täydennysajoneuvosta. Tykki voi käyttää NATO:n tai Boforsin panosjärjestelmää. Boforsin BONUS -ammuksella tykin kantama on n. 35 km ja Raytheon/Bofors Excalibur -ammuksella n. 60 km.

ARCHER kykenee tulenavaukseen jopa 30 sekunnissa asemaanajosta. Tuli-iskun aloitusnopeus on 3 laukausta 15 sekunnissa. Tykin jatkuva tulinopeus on 75 laukausta tunnissa. ARCHER-ajoneuvon nopeus maantiellä on 70 km/h.

Kuva: BAE Systems 

Lataa valmistajan esite tästä: Archer_A5_Datasheet_AW_PMS

 

 

Avainsanat: , , ,

Share This