Ryövärit Krimillä

Tatuoinnit näyttelevät merkittävää roolia järjestäytyneen rikollisuuden symboliikassa Venäjällä. Galeotti kertoo yksityiskohtaisesti myös tämän ilmiön historiasta suomeksi käännetyssä teoksessaan. (By Mikeypugs0134 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39058434)

Tutkija Mark Galeottin uuden kirjan Voima ja valta – Venäjän mafia Kremlin suojeluksessa (Docendo 2019) julkaisu uutisoitiin Suomessa näyttävästi. Syytä olikin, sillä kevät ei ehtinyt edetä kovinkaan paljon, ennen kuin kerrottiin Yön sudet -jengin rantautumisesta myös Suomeen.

Brittitutkijan teoksessa käydään huolellisesti läpi venäläisen järjestäytyneen ja järjestäytyneen kaltaisen rikollisuuden roolia osana maan yhteiskuntaa, vankileirijärjestelmää ja mentaliteettia aina tsaarin ajoista saakka. Brutaalien ryövärien ja virkamiesten molemminpuolinen hyötysuhde ei ole uusi ilmiö. Hyvin alastomasti yhteys näkyi Krimin valtauksen aikaan, jolloin jengiläisiä käytettiin sotilaallisiin operaatioihin osana niemimaan valtausta.

Kirjassa on loppujen lopuksi yllättävän vähän kättä pidempiä tapausesimerkkejä, mikä saattaa johtua erittäin lähelle ilmiön ytimiä päässeen tutkijan ymmärrettävästä varovaisuudesta. Toisaalta valkokaulusrikollisuuden muodot eivät ole helposti selitettävissä, eikä yksityiskohtiin voisi muutaman sadan sivun teoksessa mennekään.

Suomi ei ole Galeottin kuvaamien ilmiöiden ulkopuolella. Jokaisen maamme turvallisuustilanteen kehitystä aktiivisesti seuraavan tulisi siten opiskella ainakin perusasiat tämän hämärän maailman toimintamekanismeista.

Galeotti, Mark: Voima ja valta – Venäjän mafia Kremlin suojeluksessa
Docendo 2019
432 sivua
Sidottu
ISBN 978-952-291-597-9

Share This