Salainen ydinaseohjelma?

Pauli Järvenpää

Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump on tunnetusti valtiomies, joka ei pidä kynttiläänsä vakan alla. Ei siihen kenties ole syytäkään, onhan presidentti omien sanojensa mukaan maailman älykkäin ihminen.

Jutun pääkuva: Yhdysvaltojen W76 Mod 2 -ydinräjähde kuuluu maan merivoimien sukellusveneiden arsenaaliin. Kuva: U.S. Navy, Ashely Hedrick

Kaikkien muiden tehtäviensä ohella Trump on ehtinyt hoitaa kuluvan kesän mittaan 18 haastattelua käsittävän keskustelukokonaisuuden, jossa haastattelijana on toiminut Watergate-skandaalista tuttu huippujournalisti Bob Woodward. Woodwardin näihin haastatteluihin rakentuva kirja, The Rage, julkaistaan Yhdysvalloissa aivan lähiaikoina.

Tyylilleen uskollisena Trump liioittelee ja kerskuu itselleen muun muassa kunnian Yhdysvaltain ydinaseohjelman edistämisestä. Tämä noteerataan varmasti Moskovassa ja Pekingissä, mutta eniten väite on hätkähdyttanyt asiantuntijoita Washingtonissa. Kerskaillessaan Yhdysvaltain uusista ydinaseista, onko Trump vuotanut Woodwardille salassa pidettävää materiaalia?

Nopealla lukemisella osoittautuu, että pelkoon salaisen materiaalin joutumisesta vääriin käsiin ei tuskin ole aihetta. Yhdysvalloilla on, tietysti Trumpin ansiosta, maailman parhaat ydinasejärjestelmät ja niiden turvallisuusratkaisut.

Hän jopa kehuskelee sillä, että nämä järjestelmät ovat niin ainutlaatuisia, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping eivät ole moisia koskaan nähneet. Ja se, että ne ovat niin erinomaisia, on itse asiassa hänen, presidentti Trumpin, suurta ansiota. Meneillään olevassa presidentinvaalikampanjassa kelpaa niillä kehuskella.

Amerikkalaisasiantuntijat näyttävät olevan varsin yksimielisiä siitä, etteivät Trumpin esille nostamat aseet ole strategisia asejärjestelmiä eivätkä niihin rakennettuja ydinaseita.

Mitä muuta nämä järjestelmat sitten voisivat olla? Voisiko osa järjestelmää olla vaikkapa hypersoninen strateginen risteilyohjus? Todennäköisesti ei siksi, että vaikka tällainen kauaskantoinen ja nopea järjestelmä on kantamaltaan selvästi strateginen ase, sitä ei todennäköisesti ole rakennettu kuljettamaan ydinasetta.

Entäpä sitten järjestelmät, joita parantamalla ja uudistamalla voidaan rakentaa kustannustehokas uusi järjestelmä?

Iältään vanhin näistä järjestelmistä on tyyppimerkinnältään W76, jonka kehittely aloitettiin jo presidentti Jimmy Carterin presidenttikaudella 1970-luvulla. Sen räjähdysvoima on noin 100 kilotonnia. Hiroshiman pommiin verrattuna tämä ase on räjähdysvoimaltaan siis noin kuusinkertainen.

Tyyppimerkiltään W76 Mod 1 on tämän aseen modernimpi versio. Sen kehitystyö pääsi vauhtiin presidenttien George W. Bush ja Barack Obama aikana, joskin aseen voimaperäinen kehittely aloitettiin osittain vasta Trumpin jo ollessa presidenttinä.

Viimeisin ja modernein versio W72 pommista on W76 Mod 2, jonka tuotekehittelystä vastasivat presidenttien Obama ja Trump hallinnot. Tämän pommin räjähdysvaikutus on noin 5-7 kilotonnia, eli W76:n Mod 2 on suhteellisen pieni pommin edellisiin versioihin verrattuna.

Mod 2 olisi käyttökelpoinen järjestelmä taktisiin tehtäviin, mikäli Yhdysvallat haluaisi joskus tulevaisuudessa varustaa joukkonsa taktisilla ydinasejärjestelmillä.

Oli miten oli, tosiasia on, että Yhdysvallat on viime vuosikymmeninä kehittänyt omaa ydinaseistustaan tuottamalla uusia asejärjestelmiä harvakseltaan ja luottamalla silloinkin jo olemassa oleviin teknisiin ratkaisuihin.

Ehkäpä presidentti Trump on hyvinkin tietoinen tästä ja on vain halunnut tehdä Woodwardiin vaikutuksen, ei sen enempää eikä sen vähempää.

Yhdysvaltojen merivoimien Trident-ohjuksen merenalainen laukaisu. Ohjus voidaan varustaa W76 Mod 2 -ydinräjähteellä. Kuva: U.S. Navy, Ronald Gutridge

Avainsanat: , ,

Share This