Sensuroidaan symbolit

Viimeisimmän joukkomurhan jälkipyykkinä Yhdysvalloissa on jälleen vilkastunut keskustelu sisällissodan (1861 – 1865) hävinneen osapuolen symboleiden käytöstä. Lähinnä tässä tarkoitetaan etelävaltojen, virallisesti Amerikan valtioliiton (Confederated States of America) sotalipun tai siitä muistuttavan lipun käyttöä julkisissa yhteyksissä.

Battle_flag_of_the_Confederate_States_of_America.svg_

Kuva 1, “The Battle Flag of the Army of Northern Virginia”

Tarkennuksena on todettava vielä, että etelän osavaltioilla ja joukoilla oli käytössään kymmeniä eri lippuja. Tunnetuin näistä on juurikin lippu, joka nykyisin tunnetaan etelävaltioiden ”kapinalippuna”. Alunperin se oli kuitenkin Pohjois-Virginian armeijan sotalippu, jota myöhemmin käytettiin kaikkien etelävaltioiden sotalippuna (ks. kuva 1). Tämä lippu ei kuitenkaan ollut Konfederaation virallinen valtiolippu missään vaiheessa. Amerikan valtioliiton virallinen valtiolippu on esitetty kuvassa 2.

Flag_of_the_Confederate_States_of_America_(1861-1863).svg_

Kuva 2, Amerikan valtioliiton valtiolippu “Stars and Bars”

Jostain syystä etelävaltioiden sotalippu herättää suuria tunteita, erityisesti sen vastustajissa. Sen on sanottu edustavan rasismia, orjuutta ja muuta pahuutta. Voi olla. Käsittääkseni on kuitenkin tähtilipun, sirpin ja vasaran ja vaikka krusifiksin tai puolikuun nimissä harjoitettu enemmän ja pidemmän aikaa rasismia ja orjuuttamista kuin vuosina 1861-65 Yhdysvaltojen etelävaltioissa.

Itselleni, jonka nuoruus tosin on rockabilly-vaikutteiden turmelema, etelävaltioiden lippu on herättänyt pääosin myönteisiä ajatuksia. Kuten eräs tapaamani alabamalainen herrasmies aikoinaan asiaa häneltä kysyessäni, totesi ”minulle lippu on aina symboloinut halua päättä itse omista asioistaan, perhekeskeistä elämäntapaa, kapinaa sitä vastaan, että joku toinen päättä kuinka sinun tulee elää oma elämäsi, hyvää musiikkia, vastuun kantamista omasta ja läheisten hyvinvoinnista, yhteisöllisyyttä, mikä siinä on pahaa?”.

Itse olen rakkaassa Sipoossani (Sibbo) päässyt joskus vastaaviin fiiliksiin, kuin voin kuvitella olevani vaikkapa Mississippissä, jossa muualta tulleet haluavat muuttaa osavaltion lippua, kuten tänne muualta muuttaneet vaativat poistamaan yksityisteiden iänikuiset ruotsinkieliset nimet.

Käsittääkseni Yhdysvaltojen sisällissotaa ei myöskään käyty orjien vapauttamiseksi vaan unionin koossa pitämiseksi. Itse en katso oikeudekseni olla kieltämässä Suomen ja Espanjan sisällis-/vapaussotien hävinneiden osapuolten lippuja. En vaikka heidän edustamansa järjestelmät orjuuttivat tappoivat tuhatkertaisesti sen minkä etelävaltiot ikinä. En myöskään olisi kieltämässä ISIS:n mustaa lippua esim. perjantain (26.6.) tapahtumien perusteella.

Niin, miksi jokaisen good-old-boyn pitäisi kantaa vastuuta jonkun yksityishenkilön tekemisistä? Onko historialliset tunnukset kiellettävä kaikilta, jos joku haluaa käyttää niitä kieroutuneen elämänkatsomuksensa symboleina? Tosin, joka kerta Helsingin Alppilassa käydessäni kyllä myönnän ihmetteleväni miksi ja miten tuon kauniin puiston nimi voi olla Leninpuisto, Helsingissä vuonna 2015?

Avainsanat: ,

Share This