Suhoit Syyriassa

Syyriaan äskettäin ilmestyneet venäläiset Suhoi-taisteluhävittäjät ovat saaneet kiitettävästi huomiota. Venäjän on siirtänyt Latakian läheiselle sotilaslentokentällä ainakin lentueen verran Su-30-monitoimihävittäjiä ja laivueen verran Su-25-rynnäkkökoneita.

Vaikka alueelle ensin siirtyneiden koneiden väitettiin olevan Suhoi Su-27 –hävittäjiä, näki jo ensimmäisistä julkaistuista satelliittikuvasta, että kyseessä on selkeästi kaksipaikkainen ja etusiivillä varustettu Suhoi Su-30 -sarjan monitoimihävittäjä. Siinä missä yksipaikkainen Su-27 on tarkoitettu lähinnä ilmaherruushävittäjäksi, on suurin osa siitä edelleen kehitetyistä Su-30 -sarjan hävittäjistä varustettu myös ilmasta–maahan -toimintaan (vrt. USA:n F-15E).

GeoNorth / PLEIADES, CNES

Kuva: GeoNorth / PLEIADES, CNES

 

Pari päivää sitten julkaistuissa kuvissa näkyi neljän Su-30-hävittäjän lisäksi kentän laidalla tusinan verran Su-25-rynnäkköhävittäjiä.

Kuva: GeoNorth / PLEIADES, CNES

Kuva: GeoNorth / PLEIADES, CNES

Tänään alueelta saatu kuva vahvistaa satelliittikuvien tulkinnan.

Tuntemattoman käyttäjän ottama kuva sosiaalisessa mediassa.

Tuntemattoman käyttäjän ottama kuva sosiaalisessa mediassa.

Sen lisäksi, että monitoimi- ja rynnäkköhävittäjien siirto Syyriaan on jälleen osoitus Venäjän halusta ja kyvystä projisoida sotilaallista voimaansa – tarvittaessa hyvinkin nopeasti – on kyseessä myös mitä mainion tilaisuus markkinoida Su-30 –sarjan hävittäjiä potentiaalisille ostajille. Venäjän ilmavoimien ja laivaston lisäksi konetyypin eri versioita on jo nyt käytössä muun muassa Algerian, Intian, Kiinan, Malesian, Ugandan, Venezuelan ja Vietnamin ilmavoimilla.

Su-30SM (Су-30СМ) ja sen vientiversio Su-30MKI ovat lähinnä niin kutsuttuja 4+ -sukupolven monitoimihävittäjiä. Liikehtimiskyvyltään tämä työntövoiman suuntausta hyväksikäyttävillä moottoreilla varustettu hävittäjä on jo nyt aivan huippuluokkaa. Varsinaisesta “5. sukupolvesta” sen erottaakin lähinnä häive- ja sensorijärjestelmät, joskin koneen elektronisesti keilaava tutka on varsin suorituskykyinen ja soveltuu hyvin niin maa-, meri- kuin ilmamaalien etsintään ja seurantaan.

Suurimman osan Su-30SM:n elektroniikasta valmistava KRET on myös luvannut, että hävittäjään tullaan tarjoamaan modernisointipaketteja, jotka tuovat sen suorituskyvyn seuraavan sukupolven tasolle, tai ainakin lähelle. Tämä lienee myös Venäjän asevoimien tavoite, sillä nykyisellä öljyn hinnalla maan ilmavoimilla ja laivastolla tuskin on varaa hankkia kovinkaan suuria määriä tulevia PAK FA –hävittäjiä.

Venäjään kohdistuvat pakotteet eivät kuitenkaan ainakaan helpota uusien järjestelmien kehittämistä. Aiemmin Su-30:n avioniikkaa, sensori- ja taistelujärjestelmiä ei ole pidetty edes nykyisiä länsimaisia vastaavina, ja esimerkiksi Intian Su-30MKI –monitoimihävittäjissä käytetään intialaista, ranskalaista ja israelilaista teknologiaa.

Ohessa syyskuiseksi kulttuurikohtaamiseksi venäläinen Su-30SM (Су-30СМ) -hävittäjän esittelyvideo, Chopinin säestyksellä.

Potikat ja katseet kaakkoon.

Avainsanat: , ,

Share This