Suomalainen legioona

Ranskan Alpeilla sää on sateinen kuten Suomessa, tummat pilvet seuraavat toisiaan. Suomalaislegioonalainen kertoo parhaillaan käynnissä olevan kommandokurssin aikana koetun pahempaakin, viikon verran räntäsadetta. Päivät ovat olleet pitkiä ja yöunet lyhyitä. Puolessa välissä kurssia miehet ovat saaneet muutaman vapaapäivän.

Alkuperäinen artikkeli ilmestynyt Suomen Sotilas -lehden numerossa 1/2021. Teksti: Kari Kallonen

Suomessa ei kannata lomalla käydä, sillä takaisin Ranskaan tullessa odottaisi karanteeni ja koulutus keskeytyisi.

Suomalainen tietää jo seuraavan erikoiskoulutuksensa.

– Se käsittää muun muassa köysilaskeutumista helikopterista, sen jälkeen ensi vuonna on edessä toinen komennukseni Maliin, suomalaislegioonalainen kertoo.

Saint-Christolin pikkukaupungissa, lähes kilometrin korkeudessa, sijaitsee Ranskan muukalaislegioonan vuoristopioneerirykmentti 2 REG, 2e Régiment Etranger de Géni. Legioonan nuorin yksikkö on perustettu vasta vuonna 1999, rykmentin päämaja Quartier Maréchal Koenig sai nimensä marsalkaksi postuumisti nimitetyltä Marie-Pierre Kœnigiltä (1898–1970). Tuolloisen kapteeni Kœnigin oli määrä tulla toisen maailmansodan operaatio Petsamon mukana auttamaan Suomea, mutta talvisodan rauhan tultua legioonan 13. puoliprikaati suuntasikin Norjan Narvikiin. Vihollinen vaihtui puna-armeijasta Wehrmachtiksi.

Liitovarjoharjoitusten luontoisetuna ovat Alppien maalaukselliset maisemat.

Rykmentti on osa Ranskan armeijan vuoristojääkäriprikaatia, seitsemässä komppaniassa on kaikkiaan hieman yli tuhat miestä – ja puolisen tusinaa suomalaisia. Tukikohdan miesvahvuus ja suomalaisten määrä vaihtelevat komennuksien mukaan, toinen suomalainen saapui juuri humanitäärisestä operaatiosta Beirutin räjähdystuhojen raivaustehtävistä, kolmas lähti neljän kuukauden komennukselle Ranskan Guyanaan viidakkorykmenttiin.

Suomessa haastateltavamme on laskuvarjojääkärikoulutuksen saanut aktiivinen reserviläinen, hänen ensimmäinen joukko-osastonsa legioonassa oli 2 REP, laskuvarjojääkärirykmentti. Kohtalokkaan hyppyonnettomuuden jälkeen mies kursittiin kasaan titaanilla, ja kuukausia kestäneen kuntoutuksen jälkeen hän onnistui saamaan siirron vuoristorykmenttiin.

Korsikalla sijaitsevan laskuvarjorykmentin suosiota suomalaisten keskuudessa ovat vähentäneet nimenomaan onnettomuudet sekä se, että rykmenttiä ei ole enää pitkään aikaan lähetetty operaatioihin eri puolille maailmaa. Nyt yhä useammat suomalaiset uskovat vuoristorykmentin sopivan parhaiten pohjoismaisen taustan omaaville.

Viime vuosina myös Afrikan pohjoisosat ovat tulleet tutuiksi monelle miehelle. Kun Ranskan puolustusministeri kertoi kesäkuussa 2020, kuinka ranskalaiset joukot liittolaisineen olivat eliminoineet terroristijärjestö al-Qaidan Pohjois-Afrikan johtajan Abdelmalek Droukdelin, harva tiesi mukana olleen myös suomalaisia.


Kiinnostuitko? Osta tai tilaa Suomen Sotilas ja lue koko juttu sekä paljon muuta!

Lue lisää Suomen Sotilas -lehden numerosta 1/2021, joka on saatavissa lehtipisteistä 16.2.2021 lähtien.

Tilaa Suomen Sotilas -lehti kotiisi: www.suomensotilas.fi/tilaa

Avainsanat: ,

Share This