Suomalaiset mukana BALTOPS2015-harjoituksessa

Merivoimien kansainvälinen rannikkojääkäriyksikkö osallistui kesäkuussa Naton ja sen kumppanuusmaiden yhteiseen BALTOPS2015-harjoitukseen. Vuosittainen Baltops-harjoitus on Naton johtama merisotaharjoitus, joka järjestettiin nyt 43. kerran.

Tänä vuonna harjoitukseen osallistui yhteensä noin 5 600 sotilasta 17 osallistujamaan maa-, meri- ja ilmavoimista sekä merijalkaväestä. Yhteensä 49 alusta, yksi sukellusvene ja 61 lentokonetta. Suomalaiset, ruotsalaiset ja yhdysvaltalaiset muodostivat 750 hengen maihinnousujoukon, jonka osana Merivoimien kansainvälinen rannikkojääkäriyksikkö (AMPH FINCOY) toimi.

Asevelvolliset samalla tasolla ammattisotilaiden kanssa

BALTOPS 2015-harjoitukseen osallistui yhteensä 250 suomalaissotilasta mukaan luettuna harjoituksen johtoon kuuluneet esikuntaupseerit. AMPH FINCOY:n vahvuus oli 214, joista 199 oli reserviläisiä.

IMG_5018

Pääosa reserviläisistä oli varusmiesaikanaan kansainvälisen ATU-koulutuksen (Amphibious Task Unit) Uudenmaan prikaatissa suorittaneita rannikkojääkäreitä. Osa heistä oli samoja, jotka läpäisivät syksyllä 2014 NATOn NEL-2 tason evaluoinnin, eli he ovat olleet NRF-valmiudessa koko vuoden 2015. Porin prikaatin kuljettajapoolista kutsuttiin kertausharjoitukseen PASI-kuljettajia ja –johtajia Uudenmaan prikaatin omien kuljettajien lisäksi.

Suomalaissotilaiden mukana maihinnousuosastossa oli ruotsalaisia rannikkojääkäreitä ja yhdysvaltalaista merijalkaväkeä, eli ammattisotilaita.

– Vain ani harva ulkomaalainen tunsi suomalaista asevelvollisuusjärjestelmää, kertoo suomalaisjoukon johtaja komentaja Juha Mäkelä Uudenmaan prikaatista.

– Seurasin tarkkaan kaikkia viittä maihinnousuosaston komppaniaa, sekä kovapanosammunnoissa että harjoituksen taktisessa vaiheessa. Voin sanoa, että reserviläiset olivat vähintään samalla tasolla kuin Yhdysvaltain merijalkaväen ammattisotilaat, komentaja Mäkelä kertoo huomioistaan.

Mikä on AMPH FINCOY?

AMPH FINCOY on kansainvälinen rannikkojääkäriyksikkö, joka on normaali joukkotuotettu yksikkö ja sillä on oma SA-tehtävä. Vapaaehtoisuus AMPH FINCOY osalta tarkoittaa sitä että sotilaat ovat kaikki aikanaan hakeneet varusmiesaikana ATU-kriisinhallintakoulutukseen, sekä myöhemmin reserviläisinä allekirjoittaneet suostumuksen siitä että heidät voi käskeä kertausharjoitukseen esim. ulkomaille. Joukolla on kertausharjoituksia kerran vuodessa.

Uudenmaan prikaatin malli on toimiva ja testattu ja samaa periaatetta voidaan varmasti hyödyntää Mäkelän mukaan myös esim. välittömän valmiuden joukkojen (VVJ) rekrytoinnissa.

– Tarvitsemme vapaaehtoisia, hyväkuntoisia ja motivoituneita taistelijoita sekä kansallisen puolustuksen, että KRIHA-valmiuden tarpeisiin, komentaja Mäkelä toteaa.

Lue lisää Suomen Sotilaan seuraavasta numerosta. Tilaa Suomen Sotilas nyt!

 

Lippueamiraali Kitchener (USNAVY) oli yllättynyt kuulleessaan Ustkan rannoille maihinnousseiden suomalaisjoukkojen olevan pääasiassa reserviläisiä.

Teksti: Tuomo Valve

Avainsanat: , , ,

Share This