Suomella lisäoptio K9-panssarihaupitseihin

Perjantaina 17.2. julkaistiin viimein tieto siitä, että Suomi hankkii Etelä-Korean valtion kanssa tehdyllä kaupalla 48 kpl käytettyä K9 Thunder -panssarihaupitsia 146 miljoonan euron kauppahinnalla. Suomen Sotilas kertoi viime vuonna tästä tykistä numerossa 4/2016 sekä marraskuussa järjestelmän kokeilukäytöstä Rovajärvellä MVH16 -harjoituksen yhteydessä (“Kooysin” Shoot and Scoot vakuutti Lapissa). Suomen voidaan arvioida saaneen tykit uusiin verrattuna noin puoleen hintaan.

K9 Thunder Suomen Lapissa marraskuussa 2016

K9 Thunder Suomen Lapissa marraskuussa 2016

Korean tykkiteollisuudelle tämä merkitsee tärkeää päänavausta läntisille markkinoille ja vireillä onkin kauppoja mm. Norjaan ja Tanskaan. Äskettettäin kerrottiin myös Viron hankkivan K9-panssarihaupitseja.

Puolustusministeriöstä kerrottiin Suomen Sotilaalle, että valtioiden välisen sopimuksen lisäksi hankkii Suomi suoraan valmistaja Hanwha Techwiniltä erilaisia varaosia. Lisäksi Suomessa Millog Oy tekee liikennekäytön, ohje ja opaskilpien ym työnimellä ”suomettaminen” liittyviä töitä. Kokonaiskustannus hankinnasta on siten noin 150 miljoonaa euroa.

Maavoimien johto on nähnyt tykkimiesten K9 hankinnan erittäin tärkeäksi, mutta kertoo, että on ollut äärimmäisen vaikeaa saada tämä hanke mahtumaan Maavoimien rahoituskehykseen. Jostain piti löytää varat riittävän suureen tykkimäärään välttämättömän huoltojärjestelmän lisäksi. Ratkaisuksi on innovatiivisesti keksitty poikkeuksellisen pitkä 7 vuoden toimitusaika. Aluksi Suomeen tulee pikaisesti muutama vaunu, jotta Millog voi aloittaa edellä kuvatun ”suomettamisen” ja puolustusvoimat henkilökunnan kouluttamisen. Sen jälkeen loput vaunut saapuvat vuoteen 2024 mennessä. Koska Korea on periaatteessa sotaakäyvä maa, sopii verkkainen toimitusvauhti myös sen armeijalle, joka siten ehtii varmasti saada uudet tykit tänne laivattujen tilalle. Molempien puolustusvoimien edut ovat näin kohdanneet, eikä K9 näin toimittaessa estä jotain muuta yhtä tärkeää hankintaa.

Kauppaan ilmoitettiin myös sisältyvän mahdollisuus jatkokauppoihin. Suomen Sotilas selvitti puolustusministeriöstä mitä tämä käytännössä tarkoittaa: Korean valtio on sitoutunut myymään Suomelle tulevaisuudessa toisenkin erän käytettyjä K9 tykkejä edulliseen hintaan. Määristä suostuttiin Suomen Sotilaalle kertomaan ainoastaan, että se on suuri. Optio, eli mahdollisuus lunastaa edullisia K9:ä on voimassa aina 2020 -luvun loppupuolelle asti. Mitään uusia 2020 -luvulle ulottuvia K9 -hankintojen rahoitussuunnitelmia ei silti vielä ole, kerrottiin Suomen Sotilaalle.

Aikaisemmin on kuitenkin ilmoitettu, että muista kun 155 mm kaliipereista luovutaan asteittain. Toisaalta kenttätykkejämme kohtaa massavanheneminen 2020 -luvun jälkipuoliskolla, kun noin 500 kpl 122 mm haupitsia tai vähintäänkin niiden ampumatarvikkeet tulevat tiensä päähän. Siten voidaan olettaa, että edellä mainittu optio myös käytetään, ja varat siihen löydetään vaikka kiven alta. Listahinnoin tykkejä tietysti voitaisiin hankkia koska tahansa, mutta sellaisen kaupan rahoittaminen olisi Maavoimille vielä vaikeampaa.

Suomen kenttätykistö mallia 2030 koostuisi siten K9 -panssarihaupitseista sekä kotimaisista Patria/Tampella vedettävistä 155 mm:n kanuunoista. Tulevissa Suomen Sotilaan numeroissa on muun muassa erikoistoimittaja Kari Kuuselan suorittama K9:n koeajo sekä muutakin lisätietoa järjestelmästä.


Jutun pääkuva: K9 Thunder patteristo liikkeellä, kuva Korean tasavallan puolustusvoimat.

Avainsanat: , ,

Share This