Suomen Sotilas NATO:n Varsovan huippukokouksessa

Suomen Sotilas -lehden erikoistoimittaja Pekka Virkki ja mediatuottaja Juha Särestöniemi ovat paikan päällä Puolan Varsovassa seuraamassa Pohjois-Atlantin liiton NATO:n huippukokousta 8.-9.7.2016. Suomen Sotilas kertoo kokouksen kulusta sitä mukaa kun tapahtumat etenevät.

Timo Soini Nato-kokouksen jälkeen: arvot yhdistävät

(9.7. klo 20.00, Pekka Virkki)

Kuva: Juha Särestöniemi

Kuva: Juha Särestöniemi

Suomen Sotilaan paluumatkalla haastattelema ulkoministeri Timo Soini (ps) kutsuu Naton ja Euroopan unionin yhteistä julistusta Suomen kannalta erittäin myönteiseksi. Hänen mukaansa arvot yhdistävät kumpaakin liittokuntaa.

Niin ikään taustakeskustelut ovat olleet antoisia.

Suomen Sotilas jatkaa raportointia aiheesta myös kokouksen päätyttyä. Lisäksi luvassa on puolalaisten näkemyksiä tilanteesta.

Otetaanko NATO:ssa uusi strategia hybridisodankäyntiin?

(9.7.2016, klo 11.00, teksti Pekka Virkki, kuvaus Juha Särestöniemi)

Hybridisota on puhuttanut Varsovan NATO huippukokouksessa. Vaikka käsite hybridisota onkin uusi, toimintamalli on ollut käytössä jo aikaisemminkin. Kylmän sodan aikaista vaikuttamista voitaisiin hyvin kutsua myös hybridisodaksi. Suomen Sotilas on Varsovassa päässyt kurkistamaan myös vanhojen salaisuuksien verhon taakse.

 

Puolan presidentti: NATO:n palveltava kaikkien jäsenmaiden turvallisuutta

(8.7.2016, klo 17.00, Pekka Virkki)

Nato-huippukokous Varsovassa jatkuu. Pääsihteeri Jens Stoltenberg muisteli puheessaan ensimmäistä tehtävässä tekemäänsä vierailua, joka suuntautui Puolaan – hänen mukaansa nyt meneillään oleva matka kaupunkiin on kuitenkin tärkein. Stoltenbergin mukaan Varsova, jossa tunnetaan konfliktien aiheuttamat kärsimykset ja turvallisuuden tärkeys onkin sopiva paikka kokoukselle. Naton on tarkoitus vahvistaa läsnäoloaan Puolassa ja Baltiassa.

Puolan presidentti Andrzej Duda korosti Stoltenbergin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Naton todellisen sitoutumisen tärkeyttä ja puolustusliiton rakenteen muodostamista sellaiseksi, että se palvelee kaikkien jäsenmaiden turvallisuutta. Asia nousi esille toimittajan kysyttyä Suwalkin alueen varautumisesta mahdolliseen aggressioon. Kyseinen Puolan ja Liettuan rajalla sijaitseva maakaistale Venäjän Itä-Preussin eli Kaliningradin sekä kanta-Venäjän välillä on ollut lukuisten spekulaatioiden kohteena etenkin Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Siitä huolimatta, että käytännön yhteistyö on lopetettu, poliittista vuoropuhelua Venäjän kanssa pidetään yllä. Neuvosto kokoontuu suurlähettilästasolla Brysselissä 13.7.

Jessikka Aro kutsuttiin NATO:n huippukokouksen asiantuntijafoorumiin

(8.7.2016, klo 14.10, teksti Pekka Virkki, kuvaus Juha Särestöniemi)

Varsovan Nato-huippukokoukseen on kokoontunut joukko päättäjiä ympäri maailmaa vetämään puolustusliiton tulevaisuuden linjoja sekä keskustelemaan epämuodollisemmin lähivuosien turvallisuushaasteista. Muun muassa isäntämaan ulko- ja puolustusministerit ovat lausunnoissaan ladanneet suuria odotuksia kokouksen merkitykseen.

Kokouksen oheistapahtuma Warsaw Summit Experts’ Forum kerää nimensä mukaisesti asiantuntijoita keskustelemaan mm. Venäjästä, terrorismista ja informaatiovaikuttamisesta. Foorumissa, jota voi seurata myös internetin välityksellä, puhuvat Ukrainan ja Georgian presidenttien lisäksi suomalainen toimittaja Jessikka Aro.

Suomen Sotilaan haastattelussa hän kertoo ajatuksiaan aiheesta ja tulevasta kirjahankkeestaan

 

Share This