Suomen Sotilas testasi brittiarmeijan ruokalaatikon

Kun nyt kovaa kohua on herättänyt Suomen puolustusvoimien kokeilu, jossa varusmiehille jaetaan lounaaksi ihan muuta kuin kenttäkeittiöstä tullutta soppaa, niin katsotaan vähän mitä muut tässä aihepiirissä tekevät. Tämän jutun kirjoittajalle ajautui erän tutun kautta jokunen laatikko brittiarmeijan laatikkomuonaa, joita siellä nimitetään ”24 hour ration pack”. Tällä pahvilaatikollisella pitäisi siis pärjätä vuorokauden verran. Koska elämme näitä erikoisia aikoja, niin kirjoittaja päätti valita tarjolla olleista kymmenestä laatikosta kasvisvaihtoehdon. Tosiammattilaisten armeijalla on siis myös kasvisruokaa.

Jutun pääkuva: Brittiarmeijan 24 tunnin ruokapakkaus näyttää tältä, tässä Menu 1 eli kasvisvaihtoehto. Numero valkoisessa ympyrässä kertoo menun.

Aika tavalla kaikkea kivaa syötävää laatikko kätkee sisäänsä.

Laatikko sisältää monenlaista mukavaa pikkupurtavaa, juomia pulverin muodossa sekä mm. pähkinöitä, sulatejuustoa, tabascoa (!), suolaa, vedenpuhdistustabletteja, tulitikut, teepusseja, purkkaa ja kömpelönnäköisen kertakäyttölusikan. Kokonaislista on nähtävissä oheisessa kuvassa. Laatikko väittää, että sisältöä on vähintään 4000 kaloria, ja jotta taistelija pysyy huippukunnossa, niin kaikki olisi vuorokauden mittaan syötävä.

Oikeastaan todellista syötävää laatikossa oli kikhernecurryä sipulin ja perunan kera (300 g yhteensä), paria sorttia papuja sisältävää salaattia (300g) ja riisiä (160g). Tämän kirjoittaja koemaistoi ja täytyy suoraan sanoa, että ammattiarmeijan maku näkyy olevan toinen kuin suomalaisen varttuneemman reserviläisen. Vaan korostettakoon, että tässä on kyseessä siis kasvisvaihtoehto, joka ei ole tämän kirjoittajan suuressa suosiossa muutenkaan.

Brittiarmeijan vegaanin päivän pääateria on tässä, riisiä, kikhernecurryä ja papusalaattia.

Se mitä laatikosta puuttuu on kirjoittajan mielestä kunnolliset suklaapatukat, ehkä rusinat ja tietysti jonkinlainen näkkileivän tapainen syötävä. Myös kunnon pehmopaperirulla olisi ollut asiallinen, pari ”savettia” ei sitä korvaa. ”Nötköttiä” tai muuta lihasäilykettä laatikossa ei tietenkään sen luonteen vuoksi voi olla.

Sisältö on suunniteltu näköjään niin, että suuren osan voi syödä tai juoda kylmänäkin ja pääateriat lämmittää vedessä ohjeen mukaan. Jonkin verran kokkailua siis on tiedossa, mutta minkäänlaista palavaa tai retkikeittimen tapaista laatikossa ei ole. Ehkä tällainen on brittisotilaan varusteissa jotenkin muutenkin?

Laatikon päässä selostetaan sisältö ja annetaan käyttöohjeet.

Mielenkiintoinen asia on, että laatikossa on mukana palautelappu, jolla ”kuluttaja” voi kehua tai moittia laatikon sisältöä. Nimen, palvelusnumeron, joukko-osasto ja oleskelupaikkakunnan palautteen vastaaja näköjään haluaa tietää, mutta tehostaa kiinnostusta palautteeseen arpomalla lomakkeen palauttajien kesken kaksi kertaa vuodessa iPadin tai 200 punnan lahjakortin.

Palautelappu, jossa on myös laatikon sisällysluettelo.

Tällaiset päivän annokset laatikossa eivät ole mitenkään harvinaisia, niitä on monella armeijalla ollut jo iät ja ajat. Ensimmäisinä taisivat asialla olla jenkit toisessa maailmansodassa, erilaisia lounaita, päivällisiä ja aamiaisia oli tarjolla monenlaisissa pahvilaatikoissa.

 

Avainsanat: , ,

Share This